Skip to content

Kjennetegn ved leieforhold

6 de juli de 2021

De leietakere Det er et forhold mellom to vesener av forskjellige arter som kan eller ikke får noen fordeler, men også noen skade. Det er mye mer vanlig å forekomme hos dyr og ikke så mye i planter, men tro meg hvis jeg forteller deg at eksemplene jeg skal nevne er mildt sagt nysgjerrige.

Innenfor planteriket finner vi plantearter som har etablert et forhold til noen mikroorganismer, som sopp, og til og med med noen insekter. Det kan virke litt rart, siden dette nettopp er to typer levende vesener som vanligvis forårsaker mest skade, men i virkeligheten er ikke alle dine fiender.

Hva er leieforhold?

For å forstå hva leieforhold er, må du først vite det en leietaker er et vesen som lever inne i en annen, og som spiser på det den finner, nemlig: røtter, blader, sopp, … Dette forholdet betyr ofte at en leietaker antas å være en parasitt, men hovedforskjellen mellom de to er at sistnevnte alltid vil skade gjesten og til og med kunne drepe ham, mens leietakeren kan forårsake den merkelige. Skade, men ikke å poenget med å svekke den alvorlig.

Eksempler på leieforhold mellom planter og andre vesener

Bladkutterbi

Bladkutterbien er et leietakerinsekt av rosenbusken

Dette er en type bier som kan gi mer hodepine til de berørte rosenbuskeeiere som ser hvordan bladene fra de vakre buskene fra en dag til den neste ser veldig skadede ut. Vel, hvis det er saken din, bør du vite det Det er et insekt som tar tilflukt veldig nær planten, det kan til og med gjøre det i det eller i potten der det blir dyrket, for å være nær bladene til rosebusk, som det vil bruke til å bygge reiret sitt. Men ikke bekymre deg, skaden er mer estetisk enn noe annet. I tillegg bør du også huske at det bidrar til pollinering av blomster, så det er utvilsomt bedre å ikke forstyrre det.

Edderkopper

Bananspindelen tar tilflukt til disse plantene

Det er noen edderkopper, for eksempel bananspindelen (Phoneutria nigriventer) opprinnelig fra Colombia, Brasil og Argentina, som bor uansett hvor det finner et område med mange planter. For eksempel, det er vanlig å se det på bananplantasjer. Hun føler seg trygg der, bortsett fra når mennesker velger bananer. Så viser den sin mer aggressive side, noe som er grunn til bekymring og til og med frykt, fordi det er giftig.

Hvirvelløse dyr

Virvelløse dyr hjelper rovdyr med å fordøye byttedyrene sine

Det er noen kjøttetende planter som har etablert forhold til visse virvelløse dyr. For eksempel innenfor fellene til Sarracenia purpurea tre virvelløse dyr lever: Wyeomyia smithii, Metriocnemus knabi Y Det blir en rosa brosje. De de spiser på byttet som faller i glassene, og så kan planten fordøye avfallet at disse dyrene drar. På denne måten har begge parter nytte.

Saprofytiske sopp

Saprofytiske sopp lever av død materie

Saprofytiske sopp er de som lever av organisk materiale som brytes ned eller som allerede er dødt. Av denne grunn, når en plante er i den siste fasen av livet, vil disse mikroorganismene være de som har ansvaret for å øke hastigheten på nedbrytningsprosessen. Også De er ansvarlige for at det er veldig gamle, men levende trær som ender opp med den hule stammen.

Hakkespett

Hakkespetten lager hull i stokkene

Et tydelig eksempel ses i hakkespetten. Øst gjør rede sine inne i trestammen etter å ha laget hullet. Selvfølgelig gjør det vondt for planten, men den kan fortsette uten for mye problemer. Og for ikke å nevne antall fuglearter og fugler som hekker blant grenene på treaktige planter, spesielt hvis den er veldig høy.

Som du kan se, er leieforhold et forhold mellom to typer levende vesener der den ene av dem oppnår fordeler praktisk talt fra første øyeblikk, mens den andre … vel, noen ganger er han heldig og får noe tilbake, men ved andre anledninger det fungerer bare som en nøytral vert.