Skip to content

Kjørvel, en aromatisk plante som ligner persille

3 de juli de 2021

I dag skal vi snakke om en type plante hvis egenskaper er plantet mange steder rundt om i verden. Det handler om kjervel. Dens vitenskapelige navn er Anthriscus cerefolium og den er veldig lik persille på grunn av de langstrakte grønne stilkene. Den skiller seg ut hovedsakelig for å ha en behagelig og søt aroma som ligner på anis. Forbruket er ikke veldig vanlig i Spania til tross for at det dyrkes i det meste av Europa.

I denne artikkelen skal vi fortelle deg alle kjennetegn, egenskaper og dyrking av kjervel.

Hovedtrekkene

persille-lignende plante

Det er en årlig dyrket urteaktig plante som vanligvis vokser mellom 40-70 centimeter høy hvis den vokser under gode forhold. Det gir vanligvis en ganske behagelig aroma som minner oss om anis. Selv om det ikke er sikkert, sies det at det er hjemmehørende i Kaukasus og Midtøsten. Takket være romerne spredte planten seg i hele Vesten til den ofte ble brukt som matlaging. Den brukes spesielt i forskjellige oppskrifter av franske retter. Og det er en av plantene som er en del av blandingen av krydder av fine urter.

Stilkene har en lengde på omtrent 30-40 centimeter høye, de er veldig tynne, forgrenede, har hull og en striatt tekstur. Bladene er trimmet i lansettformede lapper, selv om noen av dem kan være krøllete. Den har små blomster og planter som ikke har noe dekorativt aspekt. Planten tjener ikke til dekorasjon, så hovedbruken er kjøkkenet. Når det gjelder frukten, er den en centimeter lang og har en delegatrygg i form av et nebb, og når den modner får den en svart farge.

Kjervil bruker og egenskaper

Anthriscus cerefolium

Hovedfunksjonen den har er pynt og legg til et snev av ekstra smak til måltidene, selv om det er sant at det er en plante som er veldig rik på sunne næringsstoffer for det samme. Dette betyr at det er grundig undersøkt for å kjenne egenskapene godt. I land som Frankrike og Tyskland har det et noe mer utbredt forbruk, spesielt fra våren. Og det er at det er tiden da sesongen starter og supper og sauser med denne urten begynner å tilberedes.

De kan også brukes til å ledsage forskjellige typer retter hvis hovedingrediens er kjøtt og fisk. Samtidig er det en av krydderne som er en del av de fine urtene. Den har bare et stort kaloriinntak på 45 kalorier per 100 gram med god tilførsel av fiber og jern.

Når det gjelder egenskapene, skiller kjørvel ut for å ha en syntetisk og rensende karakter. Dette reduserer opphopningen av væsker i kroppen og eliminere giftstoffer som er tilstede i kroppen vår. Takket være dette kan vi øke urinhastigheten som er gunstig for nyrene. Selv om det kan brukes i lave mengder, er det en fordøyelsesmat som hjelper måltidene til å bli mindre tunge. Siden den inneholder en stor mengde fiber, hjelper det å regulere tarmtransitt, noe som reduserer forstoppelse.

På den annen side inneholder denne planten vitamin C som tjener til å beskytte immunforsvaret. Reparerer vev og gir oksygen til celler samtidig som det beskytter dem mot angrep av frie radikaler.

Kjervil dyrking

kjørvelegenskaper

Kjørvel kan sees hjemme hos oss hvis vi har en hage eller flere potter. Det er interessant å så for å ha en enkel liste på kjøkkenet vårt. Du må bare ta hensyn til noen aspekter som vi skal liste opp nedenfor. Først av alt er jordtypen vi må forberede oss på såing. Som med gressløk og persille, krever det en fuktig jord som har god drenering. Drenering er jordens evne til å absorbere vanning eller regnvann. Hvis jorden ikke har god drenering, kan regn eller vanningsvann begynne å bli lagret og skape pytter. Kjervil tåler ikke sølepytter, slik at det kan ende opp med å råtne.

Vi må ha en jord rik på organisk materiale og pH må være rundt 6 og 7. Den kan dyrkes i en gryte, selv om den må transplanteres senere. Dette anlegget krever et klima som ikke er veldig tørt i det hele tatt for å opprettholde konstant fuktighet. Hvis den dyrkes på et sted uten fuktighet, er det bedre å sette den i halvskygge siden solen kan føre til for mye oppsamling og ikke tåle det. Fordelen er at det er en plante som tilpasser seg god kulde og kan sås gjennom hele året. Til tross for dette anbefales det å så hovedsakelig mellom månedene mars og november hvis vi ønsker å få bedre resultater.

Hvis du vil ha kjervel tilberedt om sommeren, er det bedre å så tidlig på våren. Hvis du vil ha den til vinteren, bør du så den på slutten av sommeren. Vanning skal være nesten konstant for å forhindre at planten blir pigget. Det må økes i varmere områder for å opprettholde fuktigheten lettere.

Skadedyr, sykdommer og høst

Denne planten er noe mer sårbar for noen skadedyr som bladlus, sopp og snegler. Hvis vanning er for mye og jorden har et ekstra nitrogen og soppen kan dukke opp. Du må bare bruke kaliumsåpe oppløst i vann for å fjerne den. Sopp kan vokse lettere gitt den store mengden fuktighet som denne planten trenger for å overleve. Du må bare behandle hestehale sopp. Til slutt kan kjervel bli angrepet av snegler. Anti-sneglgranulat og kiselgur må brukes til å skaffe næringsstoffer og gjødsel for å eliminere skadedyr.

For å samle kjervelen er det nødvendig å huske at planten må måle omtrent 10 centimeter for å kunne kutte bladene. Stilkene er laget i bunter og de kan oppbevares på mer ventilerte steder i maksimalt 8-10 uker. Hvis de tørker ut, mister de sine aromatiske egenskaper, så det kan være tilrådelig å ha dem i fryseren.

Jeg håper at du med denne informasjonen kan lære mer om kjørvel og dens egenskaper.