Skip to content

Hvordan designe en aromatisk hage?

2 de juni de 2021

Kan du forestille deg å komme til hagen din og kjenne aromaen til plantene? Hvis det du leter etter i det, er muligheten til å bli full av lukten, bør du vite at det er mange, mange arter som vil være til stor nytte for deg. Vi snakker om urter, ja, men også om busker og trær hvis blader og / eller blomster legger sitt «avtrykk» på hendene når du berører dem.

I tillegg er de planter som ikke trenger spesiell pleie. Faktisk, å designe en aromatisk hage kan være like givende for voksne som for små, siden de ikke bare er ufarlige avlinger for dem, men de vil også få dem til å føle seg mer integrerte ved å gjøre noe de kan fortsette å glede seg etter å ha designet det.

Lag et utkast

Den første er den første. Når du designer en hage er det viktig å lage et grovt trekk, da dette vil være til stor hjelp når du går på jobb i marken. Du kan gjøre dette på papir, men det er også veldig interessant å bruke et gratis program for å designe hager.

Men uansett I ethvert trekk må de forskjellige områdene i hagen, så vel som plantetypene du vil legge i hver av dem, være veldig spesifiserte, i det minste.tar hensyn til tilgjengelig plass, terrengets egenskaper, samt størrelsen som plantene selv vil ha når de vokser. Ikke glem å tegne stiene, men ikke plasser dem hvor som helst.

Det er en norm i landskapsarbeid, og det er at veiene må føre til et sted av interesse. Selv om det høres åpenbart ut, er det viktig å unngå å lage stier som bare tjener til å gå på dem. Og er det at når du går, må du gjøre noe annet: nyt utsikten, stopp for å lukte på rosene, eller gå til bassenget for eksempel.

Forbered bakken

Forbered bakken før du planter den aromatiske hagen din

Nå som utkastet ditt er ferdig, ta på deg hagearbeidshanskene og sett deg i gang. Så det, det første trinnet er å fjerne gressene, samt steinene som er på bakken. Avhengig av forlengelsen, kan det gjøres med en hakke, eller ved hjelp av en rotor og en rive. Dette siste verktøyet vil også være nyttig for å utjevne bakken, en oppgave vi vil gjøre når det ikke er gress eller stein.

Etterpå må du sørge for at jorden har riktig drenering. For å gjøre dette vil vi lage et hull på omtrent 1 x 1 meter, og vi vil fylle det med vann. Deretter beregner vi tiden det tar å bli absorbert. Idealet er at vi ser at det begynner å absorbere det fra første øyeblikk, og at det ikke tar mer enn en time. Hvis det tar lengre tid, vil det i de områdene der det er planter være veldig viktig at når vi planter dem, gjør vi hullet større enn normalt og fyller det med torv blandet med perlit.

Installer vanningssystemet

Mens mange duftende planter ikke trenger mye vann, Det gjør aldri vondt å installere et vanningsanlegg i de områdene der vi skal dyrke dem, drypper hvis det er mulig siden det er den som vil tillate oss å utnytte den dyrebare væsken mye bedre, og redusere mulige tap til et minimum. I tillegg, selv om det er tilrådelig at det er strøm i solenergien, hvis det ikke er det, trenger vi ikke bekymre oss: ikke bare kan vi lage vår egen hjemmelagde drypp vanning, for eksempel med store plastflasker, men vi kan også bruke tyngdekraften til vår fordel, hvordan? Så:

  1. Det første trinnet er å få en stor vanntank, minst 1000 liter.
  2. Så plasserer vi den på et høyt underlag.
  3. Og herfra monterer vi drypp vanningsanlegget.

Spørsmålet er nå, hvordan fyller vi tanken med vann? Vel, hvis det ikke er strøm, og vi ikke har en generator, må vi velge å kjøpe den. For eksempel bestiller vi noen få måneder en vannbil som koster oss ca 60 euro. Det er penger, ja, men veldig godt brukt fordi takket være det har vi muligheten til å dyrke for eksempel en hage som selv om den er liten, er det nok.

Velg aromatiske planter

Aromatiske planter de må være i lett tilgjengelige områder, for eksempel på begge sider av stiene, i avslapningsområdet, i frukthagen. Det anbefales sterkt å lage blomsterbed med dem, siden jo flere det er på samme punkt, jo mer intens blir aromaen. På samme måte må de være utsatt for solen, eller i det minste på et lyst sted.

Et annet viktig poeng er at vi må velge de plantene som best tilpasser seg forholdene i hagen vår; det vil si at de er i stand til å tilpasse seg klimaet vårt, uten å bli skadet av frost eller / eller ekstrem varme, hvis noen.

Her er et utvalg av aromatiske planter som kan brukes til hagen din:

Basilikum

Basilikum er en aromatisk plante

Basilikum er en årlig syklus urt, men i frostfritt klima dyrkes den som en kortvarig flerårig. Den har skinnende grønne blader, med en oval form, og når omtrent 40 centimeter, selv om de kan nå 130 centimeter. Det er en plante som ofte er veldig nyttig for barn, da de uten problemer kan smake på de friske bladene.. Tåler ikke kulden.

Kjøp frø.

Peppermynte

Gresset er en vaskulær plante med grønne stilker

Spearmint er en flerårig urteaktig plante som vokser til 12 inches på det meste. De grønne bladene har en intens aroma, noe sterkere enn den nærmeste slektningen: mynte. Den vokser ganske fort så lenge den er utsatt for solen. Dessuten er vannbehovet ganske lavt. Motstår opptil -7 ° C.

Ikke gå tom for frø. Kjøp dem.

Lavendel

Lavendel er en plante som produserer blomster om våren og sommeren, ideell for utendørs

Det er mange typer lavendel, men uavhengig av arten du velger, er du sikker på at du vil like den mye. Alle sammen vokse i full sol, i godt drenert, nøytral eller alkalisk jord. De blir ofte plantet på sidene av stiene, siden de er underbusker som når de vokser, får de avrundede former med en maksimal høyde på en meter. De tåler moderat frost godt, ned til -12 ° C (sorten L. angustifolia den varer lenger, opp til -20 ° C).

Få frø.

Mynte

Mynte er en aromatisk plante

Peppermynte ligner veldig på mynte, selv om den har litt større, jevnere blader. Når vi berører den, vil vi umiddelbart lukte deilig, søt, som kan følge oss til kjøkkenet hvis det er det vi ønsker. Motstår opptil -7 ° C.

Vil du ha frø? Klikk.

Oregano

Oregano er en aromatisk urt

Oregano er en flerårig urt omtrent 18 inches høy som har små, ovale, grønne blader. Liker solen, men tilpasser seg også halvskygge, og har vanligvis ikke skadedyrsproblemer utover noen bladlus eller rød edderkopp som du kan eliminere med vann. Tåler frost ned til -12 ° C.

Fra kan du kjøpe frø.

Persille

Persille er en flerårig aromatisk plante

Persille er en annen populær aromatisk plante i hager, enn si på kjøkkenet. Det er et gress som lever i omtrent to år, med grønne blader, og med en høyde på omtrent 60 centimeter. I motsetning til andre, dette er en plante som foretrekker lyse områder, men uten å gi den direkte. Motstår opptil -7 ° C.

Kjøp frø, og dyrk din egen persille.

Aromatiske rosebusk

Aromatiske rosenbusker ser bra ut i en aromatisk hage

Er det vanskelig å finne uparfumerte rosenbusker? Vel, det kommer an på. Du kan føle at du bruker mer penger og krefter på å få større, mer prangende blomster, og duft blir ikke gitt like stor betydning. Men ikke bekymre deg: Det er fortsatt veldig interessante hybrider, som disse:

  • Rose «Abbaye de Cluny»: en busk som kan måle opptil 90 centimeter, og som gir oransje blomster.
  • Rose «Alba Meillandécor»: det er en buskplante som måler opptil 140 centimeter i høyden, og produserer hvite blomster.
  • Rose «Blue Moon»: klatrer, som produserer lilla blomster.
  • Rose «New Dawin»: en annen klatrer, med rosa blomster.

Alle disse rosene er løvfellende og motstår frost ned til -18 ° C.

Vanlig salvie

Vanlig salvie er aromatisk

All salvie er aromatisk, men ikke alle er like lette å ta vare på som Salvia officinalis, det vil si den vanlige. Det er en flerårig plante som måler maksimalt 70 centimeter, med avlange grønne blader av grønn farge og hvit-purpurblomster.. Det er derfor veldig interessant å plante den for eksempel i solrike områder, i form av en lav hekk for eksempel. Tåler frost ned til -7 ° C.

Timian

Timian er en urt som kan inngå i den aromatiske hagen

Timian er en flerårig urt eller underbusk som vokser til 40-50 centimeter høy. I tillegg til sin karakteristiske aroma, produserer veldig mange hvite blomster om våren, så det er veldig interessant å plante den i lett tilgjengelige områder. Den motstår frost ned til -12 ° C.

Kjøp frø fra.

Som du ser er det mulig å designe aromatiske hager siden det er mange planter som gir aroma. Derfor håper vi at du har funnet det interessant.