Skip to content

Komplett avokadofil

24 de juli de 2021

Avokado er det klart mest kultiverte tropiske treet i tempererte klimaregioner. Ikke bare er det varianter som tåler frost ned til -2 ° C, men det gir også utmerket skygge., som er verdsatt hvis du bor i et område der temperaturen lett stiger over tretti grader Celsius om sommeren.

Men i tillegg produserer de en stor mengde frukt, nok til at hele familien kan konsumere dem en sesong. Så hvorfor ikke dyrke det? 😉

Avokadokarakteristikker

ruvende avokadotre

Hovedpersonen vår, kjent under det vitenskapelige navnet Persea Americana, og med vanlig avokado, avokado, avokado, avokado, abacate, abocado eller avocado, er det et eviggrønt tre som antas å stamme i delstaten Puebla, Mexico. Den vokser til en høyde på 30 meter. Kronen er veldig tett og kan nå 6-7m i diameter.. Bladene er alternative, pedunkerte, lyse grønne og 10-15 cm lange.

Blomstene er små, hvite. Kvinnen og hannen åpner ikke samtidig, noe som forhindrer selvgjødsling. Av denne grunn, det er veldig viktig å ha flere eksemplarer med samme blomstring, siden på denne måten vil du kunne få en veldig god høst.

Når de er pollinert, begynner frukten å modnes, som er en stor gulgrønn eller rødbrun drupe, som måler 8 til 18 cm lang. Formen er eggformet eller kuleformet, og inne er det et kulefrø som er 5 til 6 cm langt.

Ulike varianter av Persea americana er kjent, følgende er det enkleste å få tak i:

 • Ettinger: opprinnelig fra Israel. Frukten er grønn.
 • Sterk: er den mest utbredte. Opprinnelsen er i California, og den produserer grønne prikkete frukter som modner om vinteren.
 • Hass: Opprinnelig fra California. Den produserer svarte frukter mot slutten av sesongen (sen høst / tidlig vinter).

Hvordan tar du vare på deg selv?

Persea americana, acate plante

Hvis du ønsker å ha ett eller flere eksemplarer, følg rådene våre 🙂:

plassering

Plasser treet ditt i et område der det får direkte sollys, med en minimumsavstand på 10 meter fra høye planter.

til vanlig

Jord eller hagejord skal være lett, dyp, godt drenert (her har du mer informasjon om dette emnet), og med en nøytral eller litt sur pH (5,5 til 7).

Avstanden mellom planter i en frukthage bør være minst 8 meter, og det anbefales å være 10 meter.

Irrigasjon

Nye avokadoblad

Vanning må være hyppig, siden den ikke tåler tørke. I løpet av sommeren vil den vannes hver 2-3 dag, og resten av året hver 5-6 dag. Bruk regnvann til dette, eller vann uten kalk. Hvis du ikke kan få det, ikke bekymre deg. Det vil være nok å fylle en bøtte med vann, la den hvile over natten, og neste dag bruke den til vanning.

Abonnent

Gjennom vekstsesongen og være et tre med frukt som er spiselig, må betales med økologiske produkter, som guano eller gjødsel, og legger et 2-3 cm tykt lag rundt bagasjerommet en gang i måneden.

Hvis planten er ung, kan du også velge å bruke flytende gjødsel, da guano er spesielt tilrådelig for sin raske effektivitet. Selvfølgelig må du følge instruksjonene som er angitt på pakken for å unngå risikoen for overdosering.

Plantetid

Den beste tiden å tilbringe den i frukthagen eller hagen er i vår, når temperaturene begynner å stige over 10 ° C.

Beskjæring

Bare grener som vokser nær bakken, svake og syke grener skal fjernes tidlig på våren.

Innhøsting

Fra du er fem år (fra såing) kan du begynne å samle fruktene.

Multiplikasjon

Avokado spirer fra frø

Avokado multipliseres med frø og ved poding om våren. La oss se hvordan vi skal gå frem i hvert tilfelle:

Frø

 1. Det første du må gjøre er å få en fersk avokadofrukt, og spise den 🙂.
 2. Etterpå må du rense frøet med vann, samvittighetsfullt.
 3. Nå må du så den i et såbed med vermikulitt, som er et underlag som i tillegg til å ha veldig god drenering, forblir fuktig i lang tid, noe som vil hjelpe frøet til å spire. Det må være litt begravet, ellers vil det ikke spire.
 4. Dryss svovel eller kobber på overflaten av underlaget. Dette vil forhindre sopp i å skade den.
 5. Til slutt, vann.

Hvis alt går bra, vil det om en måned begynne å slå rot.

Grafter

Avokado kan podes på Persea indica (Viñátigo canario) og selvfølgelig på Persea americana. De typer transplantat som utføres er de i form av en »T». For å gjøre dette må du følge dette trinn for trinn:

 1. Når bagasjerommet til hovedplanten måler minst 1 cm i diameter, lages det en skråkant på 10 cm og behandles med soppdrepende middel.
 2. Nå blir grenen som skal podes inn i kuttet.
 3. Den festes deretter med tape eller graftaffia.

Skadedyr

Rød edderkopp, avokado skadedyr

 • Røde edderkopper: De er små midd som er formet som en rød edderkopp som vever nettene sine mellom bladene. Du kan bekjempe det ved å blande 2 fedd hvitløk, 2 chili og en halv løk, hakke alt godt og sil det og fortyn blandingen i 3 liter vann.
 • Bladviklingsorm: det er en brunfarget møll hvis larver lever av bladene og forårsaker alvorlig skade på planten. Du kan behandle det med Bacillus thuringiensis, som er en bakterie som lever av ormer.

Sykdommer

Mugg, hvordan det påvirker avokado

 • Rotrot: Det er forårsaket av overflødig fuktighet, enten av overdreven vanning og / eller av dårlig drenert jord. Vanning bør fordeles og planten behandles med systemiske soppdrepende midler.
 • Mugg: Det er en sopp som trenger inn i vevet av blader, stengler og frukt og forårsaker deformasjoner. Det behandles også med systemiske soppdrepende midler.
 • Fusarium sykdom: er en soppsykdom forårsaket av sopp av slekten Fusarium. Det påvirker roten og sprer seg mot resten av planten gjennom stilken, der man ser et slags hvitt pulver. Ofte, når det oppdages, er det allerede for sent, men det kan forhindres ved å kontrollere vanningen og behandle planten fra tid til annen med soppdrepende midler.

Rustikk

De Persea Americana er vanligvis et tre følsom for kulde. Imidlertid kan Hass- og Fuerte-variantene dyrkes utendørs i områder der temperaturen faller til -2 ° C i kort tid.

Kan du dyrke avokado i en gryte?

På grunn av voksenstørrelse, det er ikke en plante som kan holdes i en gryte for livet. Det vil komme en tid da du må være på bakken.

Allikevel kan den dyrkes i en gryte i flere år hvis du bruker et universelt voksende substrat blandet med 30% perlit, og transplantert hvert annet år.

For hva bruker du det?

avokado bruker

Avokado er et tre som brukes som pryd, men det har også andre interessante bruksområder:

Kulinarisk

Frukten, for sin karakteristiske søte smak, kombinerer veldig bra med forskjellige grønnsaksretter, som salater. Dens kjemiske sammensetning er som følger:

 • Vann: 70%
 • Proteiner: 1,5%
 • Lipider: 22%
 • Karbohydrater: 6%
 • Vitamin A: 40 mg / 100 g
 • Vitamin B1: 0,09 / 100g
 • Vitamin B2: 0,12 mg / 100 g
 • Vitamin B6: 0,5 mg / 100 g
 • Vitamin E: 3,2 mg / 100 g
 • Vitamin C: 17 mg / 100 g
 • Kalium: 400 mg / 100 g

Medisinsk

Det er en antioksidant, som forsinker aldring, beskytter mot degenerative og hjertesykdommer, Y lindrer migrene. Det eneste negative vi kan si er at det på grunn av det høye fettinnholdet ikke anbefales å konsumere det etter måltider, spesielt hvis vi vanligvis ikke driver med sport regelmessig.

Og med dette er vi ferdige. Hva syntes du om avokadoen?