Skip to content

Komplett guide til underlag: hvordan du velger det som passer best for anlegget ditt

26 de juli de 2021

Et interessant og komplekst tema på samme tid er utvilsomt det underlag. Avhengig av dyrkingsbehovet til hver plante, samt klimatiske forhold som eksisterer hvert sted, vil det kreve en eller annen næring. Dette må hjelpe deres røtter slik at de kan utvikle seg ordentlig, og som en konsekvens vil det også forårsake plantevekst er optimal.

I dag har gartneren mange typer vekstmaterialer, og av den grunn er det veldig vanlig at neofyttgartneren, til og med de som allerede har vært i denne fascinerende hagearbeid i mange år, er i tvil om hvilken du skal gi. . For alle disse gjelder dette underlagsføring som vi håper vil være nyttige for deg.

Hva er underlaget?

Svart torv

Før du går helt inn i emnet ved hånden, er det nødvendig å vite hva vi mener når vi snakker om substrat. Vel, substratet er ikke mer enn en fast materiale, av organisk, mineralsk eller gjenværende opprinnelse, som fungerer som et anker til anlegget. Det kan brukes rent, det vil si å bruke bare en type substrat, eller blande flere.

Det er også viktig å merke seg at dette materialet, eller settet med materialer, kan eller ikke gripe inn i ernæringsprosessen av plantevesener.

Eiendommer

Vulkansk greda

Et godt underlag vil være et som, som vi sa, vil hjelpe planten til å vokse kraftig og uten problemer. Men, Hvilke egenskaper må den ha for å oppfylle denne funksjonen?

Sannheten er at det vil avhenge mye av vekstforholdene, men generelt sett må vi velge en som er:

  • Porøs: den som er porøs vil være den som ikke er for opptatt av faste partikler. Planter er veldig følsomme for overvanning, bortsett fra selvfølgelig akvatiske planter, og det er derfor de trenger et substrat som ikke har en tendens til å komprimere, siden ellers ville røttene kveles.
  • Fruktbar: når vi snakker om at et substrat er fruktbart, mener vi at det har næringsstoffer som kan absorberes av røttene. Med dette i tankene vil alle planter bortsett fra rovdyr gjøre det bra i fruktbar jord.
  • naturlig: Det kan høres litt rart ut, siden alle substrater er hentet fra planeten, men et naturlig substrat er noe som ikke er lagt til noe kunstig. Selv om kjemisk gjødsel vil være veldig nyttig for å gjødsle hagen vår, har planter i naturen alt de trenger, og av denne grunn er det tilrådelig å bruke naturlige og økologiske produkter, inkludert underlag. På denne måten vil vi sikre at anlegget ikke går glipp av noe.

Hvilke typer underlag kan vi finne?

I barnehager og hagebutikker finner vi forskjellige typer underlag: blandet, ublandet … Hvor kommer de fra, og hva er deres viktigste egenskaper?

Akadama

Akadama

De akadama Det er det viktigste substratet for bonsai, importert fra Japan. Av vulkansk opprinnelse er denne granulære leiren i stand til å bevare den ideelle fuktigheten for plantene, noe som letter at røttene alltid er godt luftet og kan utvikle seg riktig. Siden den har en nøytral pH, kan den brukes pent eller blandes med andre underlag.

Du kan kjøpe den.

Kanuma

Kanuma

De kanuma Det er et substrat importert fra Japan, mye brukt til dyrking av acidofile planter, som azaleaer eller hortensiaer. Den kommer fra de eroderte vulkanske restene av Kanuma-regionen. PH-verdien er lav, mellom 4,5 og 5, og den har en veldig vakker gul farge.

Skjønner.

Kiryuzuna

Kiryuzuna

De kiryuzuna Den er av mineralsk opprinnelse, og består av nedbrutt vulkansk grus. Den har en pH mellom 6,5 og 6,8, og et høyt jerninnhold. I tillegg har den den ekstraordinære kvaliteten at den ikke nedbrytes.

Kjøpe det.

Mulch

Mulch

De mulch det er et naturlig underlag som vi kan finne i hagene våre. Ja, ja, faktisk: det kan gjøres hjemme, siden det består av nedbrutt planteavfall. Avhengig av sammensetningstilstanden, samt klimatiske forhold, vil den ha en mer brunaktig eller svartere farge. Den opprettholder fuktighet i lang tid, i tillegg vil plantene finne i seg alle næringsstoffene de trenger for å vokse.

.

Perlite

Perlite

De perlit det er et sterkt anbefalt materiale på grunn av dets porøsitet. Selv om det er litt nysgjerrig på oss, er det et vulkansk glass som har høyt vanninnhold. Det kalles således, hvis det observeres av mikroskopet, kan de sees på som perler inni.

Få det ved å klikke.

Torv

Blond torv

De torv Det er det mest brukte substratet for planter. Den dannes når planteavfallet i sumpene brytes ned. Det er to typer: svart torv og blond torv.

  • Svart torv: former i lave høyder. De har en mørk brun farge på grunn av at restene er i en avansert tilstand av nedbrytning. De har en pH mellom 7,5 og 8.
  • Blond torv: former i høye høyder. De er lysebrune i fargen, og har en pH mellom 3 og 4.

Begge har stor vannretensjonskapasitet, men i veldig tørre og varme klima kan de bli for komprimert.

Få den svarte torven og blondinen til.

Vermikulitt

Vermikulitt

De vermikulitt Det er et mineralstoff som ved oppvarming tørker ut og øker i volum. Den har høy absorpsjonskapasitet.

.

Hvilket substrat legger jeg på plantene mine?

Ettersom hver type anlegg krever ett eller annet underlag, la oss se som er mest tilrådelig avhengig av planten vi vil dyrke:

Trær og busker

Flamboyan

De trær og busker De er planter som, avhengig av opprinnelse, vil vokse bedre i noen underlag eller i andre. Dermed har vi:

  • Acidofile trær og busker: for dem er det ingenting bedre enn å bruke 70% akadama (kjøp det) og 30% blond torv (). Andre alternativer er for eksempel 50% blond torv, 30% perlit og 20% ​​mulch.
  • Middelhavstrær og busker: disse plantetypene er forberedt på å motstå tørke, så vi vil bruke underlag som har høy pH (mellom 6 og 7), for eksempel 70% svart torv blandet med 30% perlit. Eller universelt kvalitetssubstrat, som.
  • Trær og busker som bor i områder der det er mye nedbør: disse plantetypene krever høy luftfuktighet, så underlaget vi legger på dem må kunne beholde vann. Dermed vil vi bruke svart torv (60%), som vi vil blande med vermikulitt (30%) og litt perlit (til salgs).

Bonsai

Bonsai

De bonsai de er trær (eller busker) som holdes i skuffer med veldig lite underlag. Når vi tar fatt på oppgaven med å bearbeide et tre for å gjøre det til et kunstverk, er det som interesserer oss mest at stammen utvides. For dette vil det være viktig å velge et substrat som lar røttene luftes ordentlig, men som også kan hjelpe planten å få form.

Dermed vil den mest anbefalte være akadama blandet med kiryuzuna (Henholdsvis 70% og 30%), eller blandet med kanuma (til salgs) hvis det er en acidophilus-art. Hvis du foretrekker det, kan du også bruke et spesifikt substrat for bonsai, som det de selger.

Kaktus og saftige planter

Rebutia fiebrigii

De kaktus og sukkulenter De bor i sandjord, så det mest passende substratet for dem vil være det som muliggjør rask og total vanndrenering, siden de også har en tendens til å ha problemer med overflødig fuktighet.

Med dette i bakhodet anbefales det å blande 50% vermikulitt med 40% svart torv og 10% perlit. Denne blandingen vil også tjene oss til frøbedene. Et like gyldig alternativ er kaktusjorden som de allerede selger tilberedt, men det er viktig at den er av høy kvalitet. Derfor anbefaler vi at de selger.

Acidofile planter

Camellia

De acidofile planter, som japanske lønner, kameliaer, hortensiaer og andre, krever et veldig porøst underlag, men opprettholder samtidig en viss grad av fuktighet. Spesielt hvis vi har denne typen planter i klimatiske soner som hindrer dem i å ha en normal vegetativ utvikling, det vil si steder der temperaturene er for ekstreme (både minimum og maksimum) for dem, er det viktig å velge næring til disse planter godt.

Selv om du finner ferdige underlag (for eksempel), vil disse bare være bra for oss hvis vårt klima er riktig for dem. Ellers må vi bruke for eksempel akadama og kiryuzuna (på henholdsvis 70 og 30%), fordi vi på denne måten har garantert suksessen med å dyrke disse plantene på teoretisk vanskelige steder slik at de kan overleve.

Palmer

Kokospalmer

De håndflatene de er eksepsjonelle planter, veldig dekorative, i stand til å gi det eksotiske preget til enhver hage. Imidlertid anbefales det i ungdomsfasen at de dyrkes i potter. Men … på hvilket underlag?

Vi kan faktisk bruke like deler svart torv og perlitt, men siden vi prøver å gi plantene våre det beste av det beste, en ideell blanding vil bestå av mulch (skjønner ) og perlit 50%. Det anbefales også å legge til et første lag med akadama inne i potten for å få overflødig vann til å renne lett.

Hage- og blomsterplanter

Tomat

Våre hage- og blomsterplanter de er veldig takknemlige, så mye at de ikke vil be oss om å gjøre for mye problemer med å lete etter det beste underlaget for dem.

Faktisk, hvis vi blander 80% svart torv med 10% perlit og 10% mulch, vi får sunne frøplanter og med eksepsjonell vekst. Hvis du leter etter et alternativ, vil denne ferdige blandingen av urbane hagesubstrat du kan kjøpe gjøre.

Kjøttetende planter

Drosera madagascariensis

De kjøttetende planterEtter hvert som de har utviklet seg, har de tilpasset seg fantastiske forhold. I landet der de vokser, som alltid er fuktig, er det knapt noen næringsstoffer, så de har blitt tvunget til å måtte finne maten ved å endre bladene til de blir mest utrolige feller naturen har skapt.

Med dette i bakhodet vil vi bruke naturlig blond torv for å sikre at de har all fuktigheten de trenger, og hvis vi vil, vil vi blande den med litt perlitt for å forhindre at røttene får problemer med overvanning. Du kan også kjøpe klar til bruk substrat for rovdyr, for eksempel.

Som vi kan se, er problemet med underlag veldig viktig. Derfor håper vi at denne guiden er praktisk for deg slik at du velger det som passer best for plantene dine, og at de kan se fantastiske ut.