Skip to content

Kornel er et tre for alle årstider

28 de mars de 2023

Her i sør er det ett tre som fortjener all vårbegeistringen det får – den blomstrende kornelen (Cornus florida). Kanskje det er fordi de er innfødte og vokser vilt i skogen vår. Men mer enn noe annet tre varsler de våren for oss. Lær hvordan du velger, dyrker og tar vare på denne skjønnheten hele sesongen – det blomstrende korneltreet.

Four Seasons of Dogwood Beauty

Det er en lekse jeg lærte på hagebruksskolen som fortsatt er sann i dag – ingen dekorative blomstrende tre er så vakre på så mange årstider. Om våren pryder skyer av korsformede blomster av hvite, rosa eller røde (ja, røde) bladløse grener. Selv om sommeren ikke er den beste årstiden, gir de lagdelte grenene og den brede, avrundede formen den et ryddig og klassisk utseende.

Høsten er på høy tid for dogwoods igjen. Blant de første trærne som viser høstfarge, blir bladene skarlagenrøde til dypvinrøde.

6a00e55131bf2a88330147e3c62fc6970b-500wi.jpg

Og la oss ikke glemme de herlige bærene som blir knallrøde omtrent samtidig som bladene skifter. De blir værende så lenge fuglene lar dem. Jeg har sett flokker av sultne rødstruper og sedertre voksvinger dale ned som stormer på kornell med frukt. Og himmelen hjelpe deg hvis du kommer mellom en spottfugl og en kornel han anser som «sin».

6a00e55131bf2a88330147e3c6305f970b-500wi.jpg

Kornel er også en kunstferdig skjønnhet om vinteren for sine kjeksformede blomsterknopper, lagdelte blondegrener og gråbrun, rullesteinbark. En dogwoods silhuett om vinteren er ren skulptur.

Hvordan dyrke en kornel Tre

Lys

Kornel vokser fint i skyggen, men den vil ikke blomstre der. For å blomstre trenger den minst en halv dag med sol. For den tyngste blomstringen, plant den i full sol. Ikke la noen fortelle deg korneler ikke vil vokse i full sol. Jeg kunne peke ut alle de vakreste kornellene i nabolaget mitt og nesten alle vokser i full sol.

Jord

Kornel trenger sur, fuktig, godt drenert jord, gjerne med litt organisk materiale. Hvis jorda din er alkalisk (over pH 7), ikke bry deg. Ikke anta at fordi du bor øst for Mississippi, har du automatisk sur jord. Takket være nedgravd kalkstein har mange steder i Alabama, Georgia, Florida, Tennessee og Kentucky alkalisk jord. En jordtest vil avsløre pH i jorda din.

Vann

Dogwood har grunne røtter og lider lett under langvarig tørke. Det sikreste tegnet er når kantene på bladene svir seg. For å forhindre dette trenger kornell en god bløtlegging en gang i uken i varmt, tørt vær. Hvis bladene visner om morgenen, er den tørst.

Hvor skal man plante

Blomstrende kornel vokser ikke raskt, men modnes i løpet av årene til 20 til 30 fot høy og bred avhengig av beliggenheten. Den er en ypperlig plen eller underetasjes tre og er også bra for å skyggelegge gårdsplasser og uteplasser. Ikke plant den der den vil få mye utstrålt varme fra fortau og mur i den varme sommeren, ellers vil den svi seg. Den liker heller ikke forurenset luft og veisalt. Kornel er hardfør fra Upper Midwest og ned til Gulf Coast, men ikke la det brede spekteret lure deg. Planteskoletrær fra nord klarer seg bedre i nord enn de som dyrkes i sør og omvendt. Så hvis du bor i Ohio, plant et utvalg som «Spring Grove» (den tåler 25 minusgrader). Hvis du bor i Tennessee eller Alabama, prøv «Cherokee Princess» eller «Junior Miss» (de tar den sørlige varmen). De to første har hvite blomster; den tredje er rosa.

Hvordan plante

Ikke kjøp korneler med baller og burlapping! De fleste av røttene deres kuttes av når de graves fra åkeren. Du vil ikke vite dette før du graver opp det døde treet ditt. Kjøp dogwoods dyrket i containere. Vår- eller høstplanting er best. Grav et hull tre ganger så bredt som rotklumpen, men ikke dypere. Plant treet slik at toppen av rotklumpen er en halv tomme over jordoverflaten. Vann grundig, og dekk deretter toppen av rotklumpen med flere centimeter mulch.

Problemer med kornelltre

Stress på grunn av skadedyr eller skadet bark

Friske korneler har få problemer. Stressede trær blir noen ganger offer for borere som tygger hull i barken nær bunnen av treet. Men de fleste barkproblemene kommer fra uforsiktighet fra klipping eller ugressknacking for nærme treet som river av barken. Ha det, dogwood.

Desimering fra soppsykdom

De siste årene har en sykdom som kalles antraknose desimert korneler. Hver gang en ny sykdom som denne dukker opp, mistenker jeg alltid at noe i miljøet stresser trær, som flere år med sommertørke osv. Antraknose forårsaker flekker på de nye bladene og blomstene som til slutt infiserer kvistene og fører til død og til og med død . Soppdrepende sprayer kan forhindre antraknose, men den beste løsningen er å plante dem i det fri (full sol), da trær dyrket i fuktig skygge virker mest utsatt.

Mangel på blomster fra utilstrekkelig lys eller dårlig utvalgte utvalg

Hvorfor vil ikke den dumme kornelen din blomstre? Den vanligste årsaken er planting i for mye skygge. Den andre graver et tre fra naturen som kanskje blomstrer flott eller knapt i det hele tatt. I det siste tilfellet er det mye bedre å plante et navngitt utvalg, for eksempel de ovenfor, som er valgt for sin rikelig blomstring. Andre kornelfavoritter inkluderer «Appalachian Spring» (hvite blomster, motstandsdyktig mot sykdom), «Cloud 9» (hvite blomster, begynner å blomstre ved 3 fot høye), og «Pluribracteata» (dobbelt-hvite blomster).

Beyond Dogwoods – Trær med stor visuell innvirkning

Trær som blomstrer eller viser levende, sesongmessige farger er landskapsshowstoppere. I tillegg til kornel, gir blomstrende trær som magnolia, kirsebærblomst, crepe myrtle, forsythia, redbud og jacarana drama til den sørlige hagen. For et sjokk av høstfarge vil bladene av servicebær, gingko, japansk lønn, sukkerlønn og kinesisk pistache lyse opp hagen din med sprut av rødt eller gult.