Skip to content

Kunsten å beskjære planter: når og hvorfor gjøre det?

26 de juli de 2021

Vi vet alle at beskjæring er en av de kjernearbeidsoppgaver men det mange ikke vet er detaljene i denne rutinen. Når og hvordan gjør jeg det? Hva er riktig tidspunkt for å beskjære plantene?

I dag er vi dedikert til å studere planteriket for å gi deg noen tips som vil hjelpe deg å vite det nøyaktige øyeblikket når det er nødvendig å ta saksen til beskjær hagen.

Hvorfor beskjære

Beskjæringsverktøy

Planter, trær og busker trenger regelmessig beskjæring for å omdirigere energi og frigjøre seg fra ødelagte, ødelagte eller tørkede grener, blader og blomster. Beskjæring er viktig fordi plantene forbedrer utviklingen og utseendet ved å trimme noen sektorer.

Men du må være forsiktig når det gjelder beskjær plantene fordi en dårlig utført beskjæring kan ende opp med å skade den aktuelle planten. Det er derfor den første tingen å lære om plantebeskjæring det er å vite hvordan man skal observere for å oppdage måten en prøve vokser på, og fortsette å kutte om nødvendig.

Husk at både planter og trær og busker har ny vekst år etter år, begge i endene av grenene (terminal skyter) som sideskuddene som oppstår fra sidegrenene. Det er viktig å studere sideskudd da disse bestemmer både retningen på veksten og hastigheten med hvilken utvikling av planten skjer. Dette er de som vil danne grenene og stilkene som vil være basen til de større grenene av planten, dens skjelett. Det er også sovende spirer, som er skjult og bare utvikler seg i tilfelle terminalen og sideskuddene blir skadet.

Grunner til å beskjære en plante

Beskjæring av rosebusk

Vi sa at beskjæring er knyttet til å kontrollere utviklingen av planter, men det er nyttig å vite at det er flere grunner til at det er nødvendig å kontrollere veksten.

Blant de viktigste grunner til å beskjære en plante er det sånn:

  • – den produksjon av frukt av bedre kvalitet.
  • – Den blomstring forbedring for å oppnå en mer rikelig.
  • – Den forbedring av plantestørrelsen så vel som utseendet.
  • – Balanse planten etter en transplantasjon slik at både grenene og røttene er i harmoni.
  • – Stimulering av veksten og den generelle balansen i planten.
  • – Den fjerning av gamle deler av en plante (striper, blomster, frukt osv.) for å forynge den.
  • – «åpne» planten slik at du fjerner gamle grener, mellom luft og lys til stammen.
  • – Unngå sykdommer gjennom skadede stengler, som gir opphav til mikroorganismer.

Når problemet er oppdaget, må arten tas i betraktning siden det er planter som trenger en sesongbeskjæring mens andre en beskjæring av vedlikehold, blomstring eller vanlig beskjæring gjennom hele året. Det er ingen stiv regel, og det er derfor det er nødvendig å kombinere ligningen som knytter arten til årstiden. I tillegg er det nødvendig å vite at det er spesifikke beskjæringer for noen arter som rosebusk, vinstokker eller prydtrær. Litt etter litt vil vi bli kjent med hver enkelt av dem, så begynn å slipe beskjæringssaksene dine!