Skip to content

Kvede for minnet

23 de februar de 2021

Cydonia oblonga – KvedeCydonia oblonga – KvedeSe den merkelige ut av disse seks:

1.Quance Jones

2.Quance McDuffie

3.Thomas de Quincey

4. Peter Quince

5.Quance ME

6. kvede.

Riktig: bare en er en frukt.

Vi har nettopp høstet kvede fra naboens tre – den jeg plantet er bare et par år gammel og for pubescent til frukt.

Kvede på enga Kvedeen (Cydonia oblonga) er et ganske forsømt tre som er hjemmehørende i Kaukasus (Iran, Tyrkia, Armenia og Hellas) – og bør ikke forveksles med den dekorative japanske kvede (Chaenomeles japonica), som er en flott murbusk med livlige rosa blomster .

Det pleide å være en stødig mann i hager over hele verden (de ble plantet i Tower of London på slutten av 1200-tallet), men har ganske ofte falt i popularitet på din side av Atlanterhavet, tilsynelatende på grunn av deres tilbøyelighet til ildlys. De er imidlertid veldig populære i Uraguay, noe som er interessant fordi jeg ikke kan tenke på mange andre ting som er kjent for å være populære i Uruguay.

En av særtrekkene ved det spesielle merket av engelsk utdanning som jeg reiste som barn var at jeg vet ganske mye om gresk og romersk mytologi, samtidig som jeg var ganske redd for matte, naturfag og andre, mer åpenbart nyttige fag. . Uansett, kjenner du de greske mytene om de gyldne eplene til Hesperides? Hercules «ellevte arbeid? Eller eplet som Paris ga til Afrodite? (hvilken avgjørelse til slutt førte til ti år med Trojan-krigen da hans premie var hånden til Helen, den vakreste kvinnen i verden. Som tilfeldigvis var gift med Menelaus, Sarta-kongen. Stor feil).

Vel, uansett. poenget er at de aktuelle eplene nesten helt sikkert var kvinger.

KvedeblomstringDe har de vakreste coyrosa blomstene på våren etterfulgt av frukt som er omtrent seks inches lange med gule skinn dekket med en fin lo. Når de høstes og bringes inn i huset, er de som knobbete luftfriskere og kan smelte over hele huset. Sett en i vaskeromskapet, så dufter du håndklærne dine).

De er ikke den enkleste frukten å bruke: de er veldig harde, og du kan ikke spise dem rå med mindre du blir tappet (mykgjort til mysk av frost), og selv da krever det et visst mot å bite i det som ser veldig ut som en råtten frukt.

Romerne kokte dem med honning (og overraskende) purre.

I Syria brukes den i lammestuing.

Isaac Newtons favorittrett var Quince Pie.

Afghanerne bruker de kokte frøene som en kur mot lungebetennelse.

I Spania er det laget Membrillo – en slags klebrig pasta som er deilig med ost. (Chilenerne spiser det på egenhånd i smørbrød). Dette er faktisk det viktigste utgangspunktet for dette blogginnlegget, ettersom vi nettopp har laget noen (jeg bruker ordet «vi» i sin løseste forstand, ferdigheten var min kone, jeg bare blandet og spist) som innebærer en mye hakking, koking, sikting, mer koking – kombinert med konstant omrøring, mye sukker og deretter helling og avkjøling.

Det er ikke enkle ting å jobbe med, men resultatet, spist med litt Manchego-ost ​​og et skåret Russett-eple var deilig.

De kombineres også nydelig når de pocheres med pærer (med iskrem og en sjokoladesaus) – en måte å bruke opp vårt enorme lager med umodne, kuleharde pærer.

Så hvis du kan, plant en kvede. Det smaker godt, ser nydelig ut og har vekten av myten på sine slanke skuldre.

For sikkerhets skyld…

1. Quincy Jones – Musikkprodusent som jobbet med Michael Jackson og Frank Sinatra

2. Quincy McDuffie – bred mottaker for Denver Broncoes. Å være engelsk aner jeg ikke hva en bred mottaker gjør: bortsett fra å motta mye.

3. Thomas de Quincey – voldsomt flink forfatter og narkoman.

4. Peter Quince – en athensk snekker i Shakespeares midtsommernattsdrøm.

5. Quincey ME – TV-serien fra 1970-tallet med Jack Klugman i hovedrollen