Skip to content

Lær å tolke bladets språk for å identifisere problemet med planten din

25 de juli de 2021

Planter, som vi vet, må hvert år møte forskjellige skadedyr og til og med noen sykdommer. Det er mange parasitter, sopp og bakterier som vil benytte seg av enhver mulighet de har til å angripe. Denne muligheten presenteres når det er en upassende endring i avlingen, eller en plutselig fall / temperaturøkning.

For å identifisere problemet, må vi bare se på hvordan bladene ser ut. De kan hjelpe oss mye å vite hva som påvirker planten. La oss lære å tolke bladets språk.

Viktigste skadedyr som påvirker planter

Rød edderkopp

Rød edderkopp

Edderkoppmidd er en liten midd på bare 0,5 millimeter som setter seg på undersiden av bladene. De kan sees ved hjelp av et forstørrelsesglass, eller hvis du har veldig godt syn. På bladene vises hvite prikker og gule flekker i bunten, til den ender opp med å tørke opp og falle av. Det fjernes ved hjelp av noe miticid, slik som Dicofol eller Abamectin.

Woodlouse

Woodlouse

Av hvitløk som påvirker planter, identifiserer vi fremfor alt to typer: bomullsdott (som er den du kan se på bildet over), og den som kalles San Jose lus. Førstnevnte har en bomullslignende følelse, mens de andre ligner lus.

Symptomene er: misfargede, gule og misformede blader. De fjernes ved å fukte en vattpinne fra ørene eller bomull i metylalkohol.

Bladlus

Rød bladlus

Bladlus lander på undersiden av blader (spesielt de yngste), stengler og også på blomsterknopper. Vi vil vite at du har denne pesten hvis vi ser selve insektet, eller hvis de dukker opp gule eller grønne flekker på arkene. Du kan eliminere dem med ethvert systemisk insektmiddel.

Viktigste plantesykdommer

Phytophthora

Phytophthora

Denne soppen er en av de som kan påvirke planter mest. De som har det, bladene deres begynner å se gule til de blir brune snart. Mesteparten av tiden ender planten med å dø av rotrot.

Du kan prøve å bekjempe det ved å unngå overdreven risiko, og gjøre behandlinger med soppdrepende middel.

Botrytis

Botrytits

Også kalt grå muggsopp, den produserer råtne i blader, blomster, frukt … kort sagt, i alle deler av planten. Behandlingen må være forebyggende, kontrollere risikoen og blande substratet med litt (ca. 2 eller 3 gram) svovel eller kobber.

Rust

Rust

Rust identifiseres ved å presentere oransje støt på undersiden av bladene og på stilkene, og gule flekker i bjelken. Det er en av de enkleste soppene å kontrollere og bekjempe, og gjør behandlinger med et soppdrepende middel som inneholder oksykarboksin.

Skadedyr og sykdommer kan skade plantene dine mye. Vi håper at det nå blir lettere for deg å identifisere dem for å kunne eliminere dem 🙂.