Skip to content

Livssyklus for planter

3 de juli de 2021

Planter er levende vesener. Selv om det ikke er greit for mange, blir det noen ganger oversett hvordan de lever på en annen tidsskala enn vår. Gjennom hele livet gjør de alt de kan for å først spire, for så å vokse, modne og etterlate avkom.

Jeg tror det det er veldig interessant å kjenne plantes livssyklus. For selv om deres tilpasningsstrategi også er veldig forskjellig fra den vi mennesker følger, skal vi se at de også går gjennom forskjellige stadier gjennom hele livet.

Hvordan er livssyklusen til planter?

Livssyklusen kan defineres som tidsperioden som går fra fødselen (eller spiring hvis det er en plante) til den dør. Det kan være mer eller mindre kort, avhengig av arten, miljøet den lever i og forholdene den må møte, og til og med, hvis vi snakker om plantene vi dyrker, omsorgen vi gir dem.

Så, omtrent vi skiller stauder, ettårige og toårige. Men disse navnene er ikke helt nøyaktige, og det er derfor de noen ganger skaper forvirring:

  • Stauder: De er de som lever mer enn to år, for eksempel trær, palmer, busker, mange klatrere og aromatiske. Dermed a Pinus longaeva kan leve i mer enn 5000 år, mens a Melia azedarach det vil være vanskelig for ham å passere 20; men i alle fall er de alltid planter som lever mer enn to årstider. Mer informasjon.
  • Årlige planter: Dette er de som spirer, vokser, blomstrer og gir frø og deretter dør i samme år. Dette betyr ikke at de lever nøyaktig tolv måneder, men at de samme året går gjennom alle trinnene vi nettopp har nevnt. For eksempel inkluderer vi i denne gruppen salat, erter, blomkål, vannmelon eller melon. Mer informasjon.
  • Halvårlige planter: Dette er de som vokser i løpet av det første året, og det andre blomstrer og dør. Dette inkluderer persille, selleri eller fiolett. I alle fall er det verdt å vite at mange av disse dyrkes som ettårige eller sesongmessige, enten fordi de er følsomme for kulde, eller fordi det som interesserer er å høste en bestemt del, enten roten og / eller bladene. Mer informasjon.

Hva er stadiene i livssyklusen til planter?

Stadiene som en plante gjennomgår på et tidspunkt i livet er som følger:

Spiring

Spiring er en del av plantes livssyklus

Når frøet faller ned til et område der det er litt jord og fuktighet, for eksempel bakken eller i et hull i grenen til en annen plante, hvis været tillater det, vil det begynne å hydrere. For det første vil den gjøre det ved å absorbere fuktighet gjennom mikroskjæringene som vil dukke opp i frøet, forårsaket av miljøforhold (for eksempel en drastisk økning og temperaturfall) og / eller av nysgjerrige dyr som klør dem; og deretter gjennom radikelen, som er den første roten som den fremtidige planten vil ha.

Radikelen vokser raskt, siden den har en viktig funksjon å oppfylle: den som begynner å absorbere vann og næringsstoffer. De første bladene, kalt krydderblad, tar ikke lang tid å spire, men selv om disse også vil bidra litt til veksten av planten siden de inneholder reservefôr inni, så snart de sanne bladene spirer, vil de dø.

Dette stadiet er det mest delikate for alle planter. De er veldig sårbare for angrep av rovdyr, sopp, bakterier, virus. Når de dyrkes, anbefales det å så frøene i et rent, nytt underlag som ikke har vært brukt før, og også hvis det er trær eller palmer, er det verdt å behandle dem med soppdrepende midler for å forhindre demping eller frøenes død.

Vekst og utvikling

Unge planter går ut av deres måte å vokse på

Vi går videre til vekst og utvikling. På dette stadiet kan vår lille plante allerede si at den har gått over til ungdomstrinnet. Har etterlatt barndommen, og nå er allerede forberedt nok til å møte verden, selv om du fremdeles kan ha mange problemer: rovdyr, mangel på plass, mangel på lys og / eller vann …

Så, røttene fungerer med full kapasitet uten å søke etter vann og næringsstoffer, og bladene absorberer oksygen og energi fra solen for å forvandle det til energi. Dermed får alle planteceller det de trenger, og de gjør det også ganske raskt. Faktisk er dette stadiet de raskere plantene vanligvis vokser.

Selv om det er trist de er ikke alltid heldige. For eksempel et tre, eller til og med et palme som vokser under kalesjen til en skog eller jungel og trenger lys for å vokse, med mindre en høy plante faller i nærheten slik at den kan oppta sin plass, vil den dø ung. Dette kan også skje i en hage, hvis vi legger en plante som trenger sol i skyggen av høye trær; Derfor er det veldig viktig å vite på forhånd behovene til avlingene vi ønsker å ha.

Modning

Modning er når en plante blomstrer

Modning begynner når planten først blomstrer. På dette stadiet er vekst ikke lenger så viktig som å få barn. Fra nå av vil mye av saften laget av bladene mate deres reproduktive deler, som er blomstene. Disse vil være mer eller mindre prangende, avhengig av om de er gymnospermer eller angiospermer, og mens sistnevnte ofte er dannet av kronblader og / eller kelkblad i veldig muntre farger, er blomstene til gymnospermer faktisk en gren eller blader. Fruktbare, kalt sporofyll.

Men, Hvordan gjødsler planter sine blomster eller sporofiler? Det vil avhenge mye av plantetypen og tilpasningsstrategien du har fulgt. Dermed skiller vi ut flere typer pollinering:

  • Anemofil: de er planter som er avhengige av vinden slik at pollen kommer fra noen blomster til andre.
  • Hydrofil: I dette tilfellet er plantene avhengige av vannet for at blomstene skal pollinere.
  • Zoophile: de er planter som har etablert et slags forhold til dyr, som er ansvarlige for å frakte pollen fra en blomst til en annen, og som ofte får noen fordeler i retur, for eksempel parfyme for å tiltrekke potensielle kamerater, eller mat til dem eller deres avkom.

Husk det selv om en plante klarer å modnes, trenger den ikke å produsere den forventede mengden blomster de første gangene. Fra min egen erfaring med å dyrke trær i lang tid, siden 2006 mer eller mindre, er det lett at den første gangen er mer vitnesbyrd enn noe annet. Men hvis det er rolig, og hvis det er en flerårig plante, vil den blomstre mer og bedre hver gang (ettårige eller toårige har bare en sjanse til å etterlate seg avkom, derfor produserer de alle blomstene de kan, og bruker mye energi.).

Vedlikehold

Livssyklusen til planter inkluderer modning

I vedlikeholdsfasen vil planten fortsette å blomstre og produsere frukt, men etter hvert som den blir sterkere. På dette stadiet har røttene vokst nok til at den er godt forankret i bakken, noe som i tilfelle sterk vind minimerer risikoen for at den faller. Vær forsiktig: risikoen er lav, men den er der. Vi har alle hørt om, eller sett at veldig gamle trær har falt etter en kraftig storm. På Mallorca (Balearene, Spania), hvor jeg er fra, har vi nesten hvert år en storm som slipper furu og / eller palmer som har ligget på bakken i flere tiår.

Av denne grunn bør du under en episode av denne typen ikke være ute, ikke engang på et sted som er så kjent for deg som hagen din, siden selv om du tror plantene dine har rotfestet, vet du aldri hva det kan være. . Nå, resten av året gleder seg over dem. I løpet av denne fasen er det når de er best: hvis de har skadedyr eller sykdommer, kan de komme seg raskt hvis tiltak blir tatt i tide, de produserer blomster som er fine å se, hvis de er trær, er det når de allerede gir skygge … Kort sagt, det er når vi kan si at hagen eller frukthagen har modnet.

Død

Døden er en del av livet til levende vesener

Døden er livets slutt. For mennesker er det ofte et trist øyeblikk, ettersom vi forbinder det med tap, sorg, tristhet. Men for planter er det virkelig et trinn til. Som vi sa tidligere, vil en ung plante som trenger lett lys, men har vokst under kalesjen til en skog, ikke kunne fortsette å vokse med mindre et tre dør.

Hva mer, Når den faller til bakken, blir «næringsstoffer» den pleide å vokse, utvikle seg og modne, «returnert» til jordenSom sopp gjør jobben sin, som er å bryte ned organisk materiale. Dermed kan en plantes død bringe gode ting: kompost for jorden.

Men det er alltid et men), når en gryte dør, trenger vi IKKE å bruke substratet på nytt, siden vi ville sette planten vi ønsker å vokse i fare. Det jeg gjør er å bare legge det i hagen, et sted der det ikke er planter, og det er det. På denne måten forbedrer jeg gradvis egenskapene til landet uten å sette noen avlinger i fare.

Og med dette er vi ferdige. Jeg håper du likte det.