Skip to content

Malurt (Artemisia absinthium)

3 de juli de 2021

De malurt Det er en urteaktig plante som har blitt brukt medisinsk i lang, lang tid. I løpet av det gamle Egypt var dets medisinske egenskaper allerede kjent, kunnskap som grekerne samlet og som de senere ville overføre til resten av Europa.

I tillegg er det en veldig takknemlig plante: trenger ikke mye pleie for å være perfektuavhengig av om den dyrkes i en gryte eller en hage. Så lenge det utsettes for direkte sollys og mottar vann innimellom, kommer det til å være en veldig interessant avling.

Hva er absint?

Malurt kan dyrkes i bakken

Absint, hvis vitenskapelige navn er Artemisia absinthium, er en flerårig urteaktig leilighet (det vil si at den lever flere år), innfødt i Europa og Nord-Afrika, selv om den tidligere strakte seg fra Vest-Europa til Sentral-Asia. Den vokser opp til 120 centimeter i høyden, med minimum 80 centimeter når den når voksen alder. Hele planten har en karakteristisk sølvgrønn farge, selv om bladene er hvite på baksiden og grålige på forsiden.

Blomstene er små, lysegule i fargen, og danner kapitler som igjen er fordelt og danner panicles. De spirer fra forsommeren til høsten, og bruker vinden til pollinering. Frukten er en achene på omtrent 0,5 millimeter, med en sylindrisk og glatform.

Hvordan lukter absint?

Dette er en veldig aromatisk plante, med en bitter og intens lukt på grunn av absintin, som er et glykosid som er i stand til å avvise snegler, bladlus, kålfluer og til og med ormer som spiser fruktene.

Av denne grunn anbefales det ikke å sette på kanten av veiene for eksempel, men det kan være veldig i et solrikt hjørne, med andre aromatiske planter som lavendel eller peppermynte.

Hvilket annet navn er absint?

Malurt er en urt som går under mange navn. Kanskje den mest populære er den av »mor til alle urter», Med henvisning til dets medisinske bruksområder. Men det er andre som bitter artemisia, asensio eller hellig gress.

Hva er den til?

Den har flere bruksområder, blant annet den medisinske skiller seg ut. La oss se i detalj hva egenskapene er og mye mer:

Legemiddelbruk

Brukes til lindre kolikk og magesmerter, samt snacks. I tillegg letter det eliminering av gasser, og får leveren til å fungere bedre siden den øker utskillelsen av galleblæren, noe som hjelper til med å fordøye fett bedre.

Hvis du er kvinne og vanligvis har uregelmessige menstruasjoner, kan det også være veldig nyttig å ta absint kan hjelpe deg med å normalisere sykluser. Men vær forsiktig, for smaken er bitter. Dette skyldes en av komponentene, absint, som inneholder blader og stilker.

Uansett, før du begynner å ta absint, og hvis du er i tvil, er det viktig å kontakte en profesjonell.

Bivirkninger av malurt

Som alt i livet, ikke misbruk. Selv om vi drikker mer vann enn vi virkelig trenger, kan vi i det minste få enorm magesmerter. Men Konsekvensene av å drikke for mye absintte er langt mer bekymringsfulle enn vondt i magen:

 • sykdom
 • diaré
 • tap av Appetit
 • halsbrann (svie fra hals til mage)
 • magesmerter

For å unngå dem, det er veldig viktig å ikke overskride 5 gram absint hver gang vi lager en te. Og fortsatt er det bedre å ta mindre, mellom 2,5 og 3 gram.

Forbruk

En annen bruk som er gitt er å lage alkoholholdige drikker som vermouth eller absint, også kjent som «grønn fe». Sistnevnte er forbudt i flere land, selv om det på 1890-tallet ble konsumert mye i Europa, Sør-Amerika og USA.

Sist, vi har absint som erstatning for mynte eller mynte når vi ønsker å tilberede grønn te. Dette gjøres mye i Nord-Afrika, men hvis du noen gang vil prøve å gå tom for mynte eller mynte, vet du hva du kan erstatte dem med.

Har absint gift?

I tillegg til absentin har absint en essensiell olje som er thujone, i tillegg til flavonoider. Disse stoffene kan være giftige for kroppen, men ikke giftige (det vil si at de kan forårsake ubehag, men ikke død). Selv om dens fortsatte bruk frarådes sterkt. Dessuten ble absint, den nettopp nevnte drikken, forbudt i noen land fordi det kan påvirke nervesystemet alvorlig.

Malurtpleie

Malurt er en raskt voksende plante

Hvordan skal «mor til alle urter» ivaretas? Uten tvil, hvis du vil dyrke denne planten, må du ta hensyn til alt vi skal fortelle deg nedenfor:

plassering

Malurt er en plante som trenger mye lys. Av denne grunn må den plasseres i et solrikt område, der det mottar lys i mange timer om dagen (i det minste bør det gis fem timer / dag).

Hvis du skal plante den i bakken, ta hensyn til voksenstørrelsen for å legge den bak andre mindre planter.

Land

Det er en plante som vokser i godt drenert, lett og næringsrik jord. Derfor anbefaler vi deg følgende:

 • Blomsterpotte: du kan bruke universal substrat; Nå er det enda bedre å blande den med perlit i like deler hvis den ikke er tilstede, da dette sikrer at røttene kan utvikle seg ordentlig.
 • Verft: når du planter i bakken, må du sørge for at jorden absorberer og filtrerer vannet raskt. I tilfelle dette ikke er tilfelle, anbefaler vi at du lager et hull på ca. 50 x 50 centimeter og fyller det med universalunderlag.

Irrigasjon

Vanning er normalt en av de vanskeligste oppgavene å kontrollere, men dette er ikke tilfelle med absint. Dette er en plante som motstår tørke, noe som ikke en gang vil være nødvendig å vanne hvis den er i bakken. Faktisk er det en av plantene som frykter mest vannlogging. Og dermed, Det skal ikke vannes mer enn en eller to ganger i uken.

Abonnent

Hvis du vil at jeg skal bli mye sunnere og sterkere, gjødsle planten din med guano (på salg ) fra vår til høst. Det er en naturlig gjødsel veldig rik på næringsstoffer, som også har en rask effektivitet. Men vær forsiktig: følg instruksjonene for bruk til punkt og prikke, for hvis du overskrider dosen, kan du forårsake mange problemer med absintet (for eksempel vil du se at røttene vil brenne, veksten vil avta og / eller bladene ville bli ville bli svart).

Multiplikasjon

Malurtblomster er gule

For å multiplisere absint må du vite det Du kan gjøre det på forskjellige måter: frø eller ved deling av jordfreser. La oss se hvordan vi skal fortsette:

Frø

 1. Det første du må gjøre er å fylle en gryte eller et frøplantebrett med substrat for såbed.
 2. Deretter må underlaget fuktes.
 3. Legg deretter et par frø i hver stikkontakt eller i hver gryte, litt skilt fra hverandre.
 4. Til slutt dekker du dem med et tynt lag med underlag, og plasser såbedet (det være seg en gryte eller brett med hull) på et solrikt sted.

Så lenge de er ferske frø, vil de spire om ti dager ved en temperatur mellom 15 og 25 ºC.

Tiller divisjon

Det er en raskere måte å få nye eksemplarer på. Siden det er en rhizomatøs plante, må du bare trekke den ut av gryten, avdekke rhizomet og kutte den i to med en takket kniv eller desinfisert saks.

Hvis det er i bakken, må du først avdekke rotbrødet, grave rundt 10 centimeter fra hovedstammen og rundt 30 centimeter dypt. Så med en kort håndsag.

Beskjæring

Det er tilrådelig, men ikke obligatorisk. Hvis du vil at den skal ha et kompakt lager, du må trimme stilkene litt (omtrent 5 til 10 centimeter, avhengig av størrelsen på planten din) sen vinter.

Rustikk

Absint tåler temperaturer ned til -12 ° C. Av Artemisia-slekten er det en av dem som støtter det kaldeste, så i tilfelle temperaturen synker ytterligere, må du beskytte den med en frostduk eller plast.

Hvor får man kjøpt?

Få frø herfra: