Skip to content

Mangrovesump

4 de juli de 2021

I tropiske og subtropiske områder kan vi finne en veldig spesiell type biom: mangrovesump. Dette ordet kommer fra mangrove, et engelsk, tysk og fransk begrep, som kommer fra et karibisk område som oversettes som vridd tre. Og absolutt, de er planter som fra tidlig alder kan bli vridd på grunn av tidevannets kraft og / eller vinden.

Men også, har flere viktige fordeler for flora og fauna som lever i innlandet, som inkluderer mennesker, siden takket være dem er innvirkningen av orkaner og tsunamier mye mindre enn det ville vært hvis kysten ikke var beskyttet.

Hva er en mangrove?

Mangrover er biomer

En mangrove Det er et biom som består av trær som kan leve i områder der det er høye konsentrasjoner av salt., som i tidevannssonene som er nær munningen av elver, bekker, myrer, viker eller viker og kløfter i de tropiske områdene i verden.

Vegetasjonen som vokser her er kjent som mangrover, som ofte har luftrøtter kjent som pneumatoforer. Disse lar planter puste selv om de er under vann, noe som ofte skjer på kysten, eller til og med hvis de bor i oversvømmet land.

Hvor finnes mangrover og hva er deres betydning?

Vi kan finne mangrover på tropiske og subtropiske kyster rundt om i verden, spesielt fra Mellom-Amerika, Øst-Afrika og de fra de asiatiske Stillehavsøyene. Alle er veldig viktige, siden hvis ikke kysten var der, ville de være orkaner nådd.

Hva mer, de er veldig viktige for marine dyr, for det er mange som finner tilflukt blant sine røtter. For eksempel er det kjent at unge hammerhaier bruker mangrovene på Galapagosøyene som en slags barnehage. Men haier er ikke de eneste som bor i disse områdene: bløtdyr, krepsdyr, fisk … til og med noen fugler hekker blant tretoppene.

Men det er mer: mangrover fester ikke bare karbondioksid til bakken, men også forhindre at store mengder næringsrikt sediment går tapt, som mange dyr spiser på. Så de kan være en fantastisk hjelp til å bekjempe klimaendringene og konsekvensene av dem.

Faktisk, ødeleggelsen av mangroven har bare svært negative konsekvenser, som tap av marine arter, eller mindre beskyttelse mot orkanstyrkevind og tsunamier.

Er det mangrover i Spania?

Mangrover som det du kan finne i Karibia for eksempel, Det er ikke. Men mangrover er kyst-marine våtmarker, ifølge Ramsar Convection, og hvis vi starter ut fra det, kan vi bekrefte at det er i Spania. Faktisk, i dette landet er det 74 våtmarker som har internasjonal betydning.

Sikkert den mest kjente er Doñana nasjonalpark, men det er andre som Delta del Ebro eller Laguna de Fuente de Piedra.

Hvilke plantetyper er det i mangrover?

Det finnes et bredt utvalg av mangrovesorter, men noen av de mest kjente er følgende:

Avicennia germinans

Utsikt over Avicennia

Det kalles hvit mangrove eller svart mangrove, og det er en tresort som er hjemmehørende i Stillehavet og Atlanterhavskysten (Vest-Afrika). Den vokser mellom 3 og 10 meter i høyden, og har elliptisk avlange blader opptil 10 centimeter lange og opptil 3 centimeter brede.

Conocarpus erectus

Utsikt over Erect Conocarpus, en mangrove

Kjent som knappen mangrove, er den innfødt i tropiske og subtropiske kyster rundt om i verden. Nå en høyde på mellom 1 og 4 meter, selv om den kan nå 20 meter med en koffert opp til 1 meter i diameter. Grenene er skjøre, og fra dem veksler spirer og avlange blader opptil 10 centimeter lange.

Kandelia lysestake

Kandelia-lysekronen er en tropisk mangrove

Den er kjent som den røde mangroven i India, eller den filippinske ligaen, og er endemisk i Sørøst-Asia, spesielt Singapore. Nå en høyde på 7 meter, og bladene er lyse grønne og avlange. Blomstene er hvite, og de blomstrer om sommeren.

Laguncularia racemosa

Den hvite mangroven er en tropisk plante

Det kalles hvit mangrove, patabán eller mereicillo, og det er et tre som er hjemmehørende i Stillehavet og Atlanterhavskysten (Vest-Afrika) 12-18 meter høy, med grønngule blader, som er avlange elliptiske i form. Om nødvendig utvikler den støttende tabellrøtter, så vel som pneumatoforer.

Rhizophora-mangel

Mangroven er en skjør biom

Det er populært kjent som den røde mangroven, og det er et tre som er hjemmehørende i det tropiske Amerika. I Venezuela regnes det som et emblematisk tre, og det støtter saltholdighet bedre enn andre mangrover. Nå en høyde på 4 til 10 meter, med elliptiske til avlange og grønne blader. Blomstene er små og gulhvite.

Hva syntes du om dette emnet? Har du vært i stand til å se noen? Uten tvil må det være en fantastisk opplevelse å ta en båttur blant disse plantene. Vi håper du likte det vi har fortalt deg om mangrover.