Skip to content

Mirabels (Prunus domestica var. Syriaca)

9 de juli de 2021

Prunus er trær med stor ornamental verdi, men det er mange arter og varianter som også produserer spiselige frukter, og en av dem er kjent som mirabels. Denne planten produserer en type plomme, men mindre enn den vanlige og gul eller rød i fargen.

Dyrking er veldig enkel, da den motstår frost uten problemer. I tillegg er det ikke en art som må beskjæres, noe som betyr at du bare trenger å bekymre deg for å holde den godt vannet og befruktet.

Mirabeles opprinnelse og egenskaper

Mirabelle utsikt

Det er et løvtre eller -trær som tilhører slekten Prunus, med opprinnelse i Lorraine-regionen, i Frankrike. Dens vitenskapelige navn er Prunus domestica var. syriaca, selv om det er kjent som mirabelle, mirabelle, mirabelles, bjeller eller bjeller, og vokser til en høyde på omtrent 5 til 7 meter, å være vanlig å la den være som en lav busk på omtrent 3-4 meter. Bladene er ovate-lansettformede, petiolate, med den øvre overflaten ujevn og undersiden noe pubescent på venene.

Blomstrer om våren. Blomstene er ensomme eller noen ganger i fascikler, hvite. Frukten er en drupe på ca 4 cm, kuleformet, med gul eller rød hud, og inne i den inneholder den et enkelt brunt frø.

Hva bryr de seg om?

Hvis du vil ha en kopi, anbefaler vi at du tar vare på den som følger:

plassering

Det er en plante som må være ute, i full sol. Selv om den ikke vokser mye, trenger den plass for å kunne utvikle seg godt, så den må plantes med en minimumsavstand på to eller tre meter fra vegger, vegger, høye planter osv.

Land

  • Blomsterpotte: Den kan dyrkes i store beholdere, med hull for drenering, ved hjelp av underlag som er rike på organisk materiale som raskt kan filtrere vannet. For eksempel vil en god blanding være 60% mulch (til salgs) + 30% perlit (til salgs) + 10% ormstøpegods (til salgs).
  • Verft: jorden må være fruktbar, med god drenering.

Irrigasjon

Mirabelle blader er løvfellende

Frekvensen vil variere avhengig av klima og beliggenhet, men i prinsippet bør være moderat til hyppig. Om sommeren og / eller hvis det er varmt og det nesten ikke regner, vil det være nødvendig å vanne veldig ofte, men resten av året med en eller to vanninger i uken kan være nok.

I alle fall er det viktig at du suger jorden godt hver gang du vanner. Hvis det er plantet i hagen eller frukthagen, må du lage et trerist (det er som en lav barriere, omtrent 5 cm høy, laget av jord, som tvinger vannet til å holde seg rundt planten, som det kan absorbere det hele med) og vann bevisst. På den annen side, hvis du har den i en gryte, vann til vannet renner ut av dreneringshullene.

Du bør aldri våte bladene, og mindre hvis solen er høy siden de ville brenne og falle før deres tid.

Abonnent

I løpet av de varme månedene av året Det er nødvendig å gjødsle mirabelene med organisk gjødsel, som mulch, kompost, guano (til salgs) eller gjødsel fra planteetende dyr.

Planting eller transplantasjonstid

Du kan plante den i hagen sen vinter, eller om høsten hvis været er mildt. Hvis du har den i en gryte, overfør den til en større hvert annet eller tredje år.

Multiplikasjon

Mirabelene multipliserer med frø om vinteren, siden det må være kaldt før det spirer. For dette er det som er å så dem i en tupperware med vermikulitt (til salgs) som tidligere er fuktet, og deretter plasseres den i kjøleskapet – der meieriprodukter, frukt osv. – legges i tre måneder.

En gang i uken må du ta tupperware ut av kjøleskapet og åpne den for å sjekke at underlaget fortsatt er vått, og også, slik at luften blir fornyet, slik at du unngår sopp.

Etter den tiden blir de sådd i en gryte eller frøplante med mulch blandet med 30% perlit, og plassert utenfor, i halvskygge. A) Ja, vil spire gjennom hele våren, mer eller mindre fire eller åtte uker etter såing.

Skadedyr og sykdommer i mirabelleplommen

Den er ganske motstandsdyktig, men kan påvirkes av bladlus, San José-lus, fruktfluer, rust, gummier og kanker. Men de kan behandles godt med kiselgur (til salgs) og sopp med økologiske soppdrepende midler som kobber eller svovel.

Innhøsting

Fruktene blir modne mellom slutten av august og begynnelsen av september.

Rustikk

Den motstår frost på opp til -15 ºC.

Hvilke bruksområder har den?

Fruktene av mirabellen er gule eller røde

Bortsett fra å bli brukt som pryd, er det også spiselig. Smaken er imidlertid søt, så den brukes vanligvis mer til å lage andre produkter, som brennevin, syltetøy eller mirabellekaken, som er en typisk søt fra Lorraine.

Hva syntes du om denne planten? Kjente du henne?