Skip to content

Mostard (Sorbus torminalis)

12 de juli de 2021

Sorbus torminalis er et veldig dekorativt tre, ideelt for deg å nyte i en middels eller stor hage, siden det er en plante som tar mye plass. I tillegg er det lett å ta vare på, siden det med litt oppmerksomhet vil se bra ut.

Så hvis du leter etter en plante av god størrelse som gir god skygge, vil jeg fortelle deg hva som er kjennetegnet og stellet til dette treet.

Opprinnelse og egenskaper

Sorbus torminalis er et veldig pent tre

Hovedpersonen vår det er et løvtre (mister blader høst / vinter) hjemmehørende i Kaukasus, Nordvest-Afrika, Tyrkia og Nord-Syria. I Spania kan vi finne den på nesten hele halvøya unntatt i sørvest. Den lever i skogene til eik, holm eik, furu og gall eik. Dens vitenskapelige navn er Sorbus torminalis, selv om det er kjent som vill sorbo, vill rogn eller mostard.

Nå en høyde på opptil 25 meter, med en mer eller mindre rett gråbrun koffert som tykner opp til 60 cm i diameter. Bladene er enkle, alternerende, med en takkete marg og en veldig lang petiole. Disse er 5-12 cm lange med samme bredde; de har undersiden blekere enn den øvre overflaten, og har ikke tett tomentum fra andre Sorbus. Blomstene, som dukker opp mellom april og juli på den nordlige halvkule, er hvite og små. Den modne frukten er oval, brunaktig, omtrent på størrelse med en oliven.

På mange punkter, som Portugal og samfunnene i Valencia, Murcia, Madrid, Extremadura, Castilla y León, Castilla-La Mancha og Andalucía den er beskyttet.

Hva bryr de seg om?

Fruktene av Sorbus torminalis er små og røde

Hvis du vil ha en kopi, anbefaler vi at du gir den følgende omsorg:

plassering

De Sorbus torminalis den må være ute, i full sol. Det er veldig viktig for ham å føle årstidene går, solstrålene, vinden, regnet. Inne i huset ville han dø i løpet av få måneder.

Land

 • Blomsterpotte: Det er ikke en plante som kan dyrkes i en gryte gjennom hele sitt liv, men i ungdommen kan den være med universal dyrkingssubstrat blandet med 30% perlit. Du kan få det første og det andre.
 • Verft: vokser i alle typer jordsmonn, men foretrekker friske, fruktbare og dype.

Irrigasjon

Vanning av vanning vil variere sterkt etter hvert som årstidene går. Mens det om sommeren vil være nødvendig å vanne oftere, vil vanning resten av året være mer sporadisk. Så, det beste du kan gjøre er å kontrollere fuktigheten i jorden eller underlaget før du fortsetter å gi vann, for eksempel ved å gjøre noe av dette:

 • Bruke en digital fuktighetsmåler: når du kommer inn i den, vil den fortelle deg øyeblikkelig hvilken grad av fuktighet som har jord som har kommet i kontakt med måleren. Innfør den igjen i andre områder (lenger borte fra planten eller nærmere) siden jorda ikke tørker ut på alle sider like raskt.
 • Sett en tynn trepinne i bunnen: hvis du tar den ut nesten ren, kan du vanne siden jorden vil være tørr.
 • Grav rundt 5-10 cm rundt planten: på denne måten vil du vite hvor fuktig jorden egentlig er (og ikke bare overflaten, som tørker veldig raskt og har en tendens til å skape mye forvirring for gartneren).
 • Vei potten en gang vannet og igjen etter noen dager: Dette kan åpenbart bare gjøres når du er ung. Siden våt jord veier mer enn tørr jord, vil denne forskjellen i vekt hjelpe deg å vite når du skal vanne.

Uansett, for å gi deg mer eller mindre en ide, anbefales det å vanne omtrent 3 ganger i uken om sommeren og hver 5-6 dag resten av året.

Abonnent

Sorbus torminalis blomster er hvite

Fra tidlig på våren til sensommeren Det anbefales å betale det med organisk gjødsel, guano anbefales på det sterkeste fordi det er organisk, veldig næringsrikt og raskt effektivt. Du kan få den i pulver og væske (til gryte).

Multiplikasjon

De Sorbus torminalis multipliserer med frø om høsten (de må være kalde før de spirer), og følg dette trinn for trinn:

Første fase: stratifisering

Stratifisering består i å så frøene i et område der de kan være kalde. Det kan være naturlig, så dem i en gryte med universelt dyrkingssubstrat og plasser dem utenfor; eller kunstig, som du må gjøre følgende for:

 1. Først må du ta en tupperware med lokk og fylle den med vermikulitt (du kan få den) tidligere fuktet.
 2. Frøene plasseres deretter på overflaten og dekkes med et lag vermikulitt.
 3. Til slutt, dryss med kobber eller svovel for å forhindre at det oppstår sopp, vanne det igjen med en sprøyte, og legg den lukkede servisen i kjøleskapet i tre måneder. En gang i uken må den fjernes og åpnes slik at luften blir fornyet.

Andre fase: såing

Hvis vi har stratifisert frøene naturlig, trenger vi ikke gjøre noe annet; men Hvis vi har satt dem i kjøleskapet, må vi plante dem i potter etter tre måneder og plassere dem i halvskygge.

De vil spire gjennom hele våren.

Rustikk

Tåler kulde og frost opp til -18 ° C.

Hvilke bruksområder har den?

Sorbus torminalis blir rød om høsten

Bortsett fra å bli brukt som pryd, har den andre bruksområder:

 • Frukt: de er egnet til konsum.
 • Tre: i tømrer og snekker brukes det til å lage stykker som må lide langvarig friksjon.

Hva syntes du om Sorbus torminalis?