Skip to content

Mugg

10 de juli de 2021

De mugg det er en av sykdommene som mest angriper planter. Selv om vi tror at det er forårsaket av en enkelt mikroorganisme, er det i virkeligheten flere sopparter som er ansvarlige for at bladene fra en dag til den neste begynner å ha gule flekker og et gråhvitt pulver på undersiden.

Det verste er at hvis vi har dem i nærheten av sunne planter, er det mest sannsynlig at de også vil bli smittet. Med tanke på dette, det er viktig å ta en rekke tiltak, først slik at sykdommen ikke sprer seg, og for det andre slik at avlingene som rammes kan komme seg, men hvilke?

Hva er det?

Mugg er en soppsykdom

Det handler om en sett med sykdommer forårsaket av forskjellige arter av parasittiske sopp hvis sporer dvale i knoller eller røtter, og aktiveres om våren, når temperaturen er over 10 ° C, det vil si når de blir rettet mot bladene og ømmen stammer gjennom karene som er inne i planten.

De mest populære (fordi de er de mest sett) er:

  • Plasmopara viticola: kjent som dunete mugg. Det er en sopp som bare påvirker planter av slekten Vitis. Det forårsaker utseendet på avrundede flekker normalt på bladene, på oversiden og et hvitt pulver på undersiden. Fruktene kan også bli skadet, siden stammen av den samme er sårbar for angrepet av denne mikroorganismen. Se fil.
  • Phytophthora infestans: kjent som potet mugg eller potet mugg. Det forårsaker utseendet på mørke flekker på plantens blader og stilker og roten på knollene. Se fil.
  • Phytophthora capsici: kjent som pepper mugg. Det er en sopp som forårsaker uregelmessige flekker på bladene, som gradvis sprer seg og får et brent lignende utseende. Fruktene er dekket med et hvitt pulver, og ender opp med å rynke og tørke.

Hva er muggsopp?

Når vi snakker om larvformet mugg, refererer vi til vinstokkmugg, som har laget bærene til klyngene blir på størrelse med en ert. Dette fører til at sporene i mikroorganismen som er inne i fruktene ikke kan gå utenfor fordi druenes skinn forhindrer det.

For at dette skal skje, må temperaturen være mellom 10 og 30 grader Celsius, og det må være høy luftfuktighet eller ofte regn. I tillegg er det også viktig å si at det vanligvis forekommer hos planter som allerede var syk med mugg før; Vel, i de som aldri hadde det, er det sjeldent.

Hva er symptomene og skadene det forårsaker?

De er som følger:

  • Utseende av et gråaktig / hvitaktig pulver eller form på blader, stilker og frukt
  • Utseende av gulaktige flekker som blir brune på bladene
  • Rotting av frukt, samt røtter og / eller knoller
  • Bladfall (ikke på grunn av selve soppen, men fordi de kan bli så svekket at hvis vinden blåser med en viss kraft, kan de bli ført bort)
  • Vekstnedgang
  • Generelt utseende av planten »trist»
  • Redusert produktivitet for berørte avlinger

Hva er forskjellen mellom mugg og pulveraktig mugg?

Disse to sykdommene er veldig like, siden de begge fører til at hvitt støv eller mugg vises på bladene. Men hovedforskjellen er at dunaktig mugg påvirker også fruktene, mens muggsopp bare påvirker bladene og stilkene. Du har mer informasjon om mugg i denne lenken.

Hvordan behandles det?

Hjem rettsmidler

Kontroller risikoen

Vanning av blomstene med en slange

Mugg, som alle sopper, elsker fuktige og varme omgivelser, og de liker det enda mer når planten lider av overvann. For dette, det er veldig, veldig viktig å vanne bare når det er nødvendig, og å bruke underlag eller jord som er i stand til raskt å filtrere vannet.

I tillegg trenger du aldri å vanne fra toppen, og det er ikke lurt å legge en tallerken under dem (med mindre vi ALLTID husker å fjerne vannet som er igjen i 30 minutter etter vanning).

Bruk organiske soppdrepende midler i spray

For den varmere sesongen av året, eller når mugg har begynt å skade plantens luftdel (blader, stengler, frukt), er det å foretrekke å bruke økologiske spray soppdrepende midler, som denne her:

Kobber eller svovel

Kobber og svovel er to svært effektive naturlige soppdrepende midler, både for å forebygge og utvinne en plante som er syk med sopp. Ja absolutt, Du må bare helle den på overflaten av underlaget eller jorda våren og / eller høsten; om sommeren anbefales det ikke, da de kan brenne røttene når de blir vannet.

Isoler syke planter

For å forhindre at sykdommen sprer seg, syke planter må oppbevares i et godt ventilert hjørne Og hvis det er mulig (det vil si hvis det er planter som ønsker direkte lys), anbefales det å sette dem med soleksponering, i det minste til de har blitt bedre. På denne måten kan de komme seg uten å forårsake problemer for resten.

Kjemiske midler

Hvis vi har veldig syke planter, eller hvis vi foretrekker å bruke kjemiske midler, må vi bruke systemiske soppdrepende midler, etter instruksjonene som er angitt på pakken til punkt og prikke. Dette vil for eksempel være et godt alternativ:

Og med dette er vi ferdige. Jeg håper det har vært nyttig for deg 🙂.