Skip to content

Når det er på tide å kutte tapene og beskjære vinterskadede planter

26 de mars de 2023

Selv om det beskrives som «kaldhardt», kan frost og temperaturer under frysepunktet skade dine tidligere blomstrende planter. Nøkkelen til å redde disse plantene er å vite når du skal beskjære. Beskjæring av frostskadde planter for tidlig kan forhindre fremtidig vekst, så selv om du kanskje ikke liker utseendet til de brune bladene, kan det være fordelaktig å holde dem på plass. Men hvis håpet kommer evig i hagen, hva skjer med busken eller treet som forblir nakne? Glemte den at våren nesten er over, eller hoppet den over et år med vekst? Nei, men dette kan være et tegn på å redusere tapene og beskjære den skadede planten. Som med mange kalde vintre, tar det en toll på plantene. Bredbladede eviggrønne planter som gardenia, loropetalum og krypende fiken kan vise det første tegn på tilsynelatende skade om vinteren. Denne skaden ser ut som brunt, toasty løvverk i stedet for frodige grønne blader. Grumpy bemerker at noen ganger bør mange løvfellende planter bladre ut om våren, men av en eller annen grunn har de ikke gjort det ennå. Så, hva skjer med disse plantene? Her er det du trenger å vite om frostskadde planter og hvordan du vet når det er på tide å beskjære.

Forskjellen mellom frost og fryser

Både frost og frys betyr et fall i temperaturen, men det er teknisk en forskjell mellom disse to setningene for kaldt vær. Frosttemperaturer varierer fra under 36 °F til over 32 °F – frysepunktet. Temperaturer under 32 °F frysepunktet vil sannsynligvis forårsake frostskader og planteskader. Noen kaldharde planter kan overleve temperaturfall når et lett lag med frost (eller vanndamp) fryser på plantens overflate. Vedvarende lave og frysende temperaturer øker sannsynligheten for at en plantes indre og ytre vannkilder fryser, og dreper planten.

Når du ikke skal beskjære

Du liker kanskje ikke å se etter frostskader, men for kuldeharde planter kan fargeendringene i bladene og plantestrukturen bety hvile. Gradvis utsettelse av planter for kaldere vær eller sterk vind kan bidra til å lette overgangen til dvale, slik at en plante ikke blir sjokkert av skiftende temperaturer. Vent med å beskjære brune blader til du er sikker på at det ikke kommer noen ny vekst. Den «døde grenen» kan produsere blader igjen, og beskjæring vil effektivt stoppe dette fra å skje. Inntil det oppstår skader på plantens indre, kan utvendig bruning og bladløshet være en beskyttelsesmetode. Selv om planten din ser ut til å blomstre ferdig eller blader for sesongen, sørg for å sjekke basen eller røttene under for å se om ny, grønn vekst er tilstede. For eksempel mange franske hortensiaer (Hortensia macrophylla), som den ovenfor eid av den trofaste leseren Ellen Grooms, var enten en total masse av nakne brune stilker eller så døde ut på toppen med bare grønne skudd som kom opp fra bunnen. Grumpy hører lignende klager på crepemyrter og japanske lønner (spesielt fra folk i øvre sør og deler av nord), samt granateple- og fikentrær.

Når du skal beskjære: Finne skadede planter

Til tross for din beste innsats, vil det fortsatt komme en tid da beskjæring er nødvendig. Hvis planten din plutselig visner, bladene blir brune over natten, eller planten blir sprø eller til og med svart, er denne planten mest sannsynlig frostskadet og ferdig for sesongen. Vent til den siste frosten i området ditt for å beskjære frostskadede planter. Sørg for at det kalde været har passert for sesongen fordi tidlig beskjæring kan forhindre at den nye sesongens vekst oppstår, da beskjæring stimulerer ny vekst. Tidlig beskjæring kan også fjerne grener som fortsatt er i live, så å vente til den nye sesongens utvikling vil bidra til å skille mellom døde og sovende. Grener blader ut om våren. Hvis de ikke blader ut om våren, er de det død. Grener hopper ikke over et år med å bladre ut – uansett hva du har hørt andre steder. Så få frem grenene og beskjærerne denne helgen og klipp av de døde grenene. La være med enhver vekst som kommer opp fra bunnen av en hortensia, for hvis hortensiaen din tilfeldigvis er en gjenoppblomstrende type, som «Endless Summer» eller «All Summer Beauty», vil den fortsatt blomstre i den kommende sesongen. Hvis ikke, må du vente til neste år med blomstringen. Du kan også teste en plantes levedyktighet ved å bøye en gren lett fordi dens fleksibilitet betyr liv, mens et rent brudd eller knips vanligvis betyr at det er en død gren. Når det gjelder crepe myrt, granateple og fiken, skjær av alle døde grener. Hvis en stamme er død, kutt den til bakken. Heldigvis blomstrer alle disse plantene og frukter ved ny vekst. Klipp av de døde grenene fra japansk lønn også. De vil alle vokse raskt tilbake for å gjenvinne sin tidligere prakt – akkurat i tide til neste vinters store frost.

Når skal man beskjære frostskadede planter

Vent først til våren med å beskjære. For planter som vil forbli utendørs gjennom vinteren eller den kalde årstiden, må du ikke fjerne bladene eller grenene, da disse beskytter plantens indre. Når du beskjærer planter om våren, fjern døde grener eller stengler helt. (Sørg for å forlate sunne komponenter). Hvis den er alvorlig frostskadet, kan beskjæring for å stimulere ny vekst kreve å kutte en plante tilbake til bakken. La noen få inches av planten være siden basen er mindre utsatt for skader.