Skip to content

Når du skal flytte mødre ut for å sikre at de varer hele sesongen

25 de januar de 2023

Krysantemum er høsthagens MVP-er. De står i sentrum i enhver høstdekorasjon eller verandavisning. De blomstrer i muntre høsttoner, og mange kan tåle sydlige vintre med ynde og unngå rådyr beiter. Når høsten kommer, glemmer vi aldri å sette ut mødrene våre, enten det er stauder eller ettårige. Når det er sagt, er det alltid et par ting å huske på når mammasesongen kommer – inkludert den beste helgen å sette ut mødre på, slik at de sørger for pene blomster hele sesongen. Her er svar på de vanligste spørsmålene om mødre.

Når bør jeg flytte pottemammaer ut?

Avhengig av været er Labor Day weekend en god indikator for når du skal flytte pottemammaene dine ut og begynne å planlegge høstens hagearbeid og dekorering. Hvis det fortsatt er svelting, kan det være lurt å vente noen uker, og legge mødrene dine ut i midten til slutten av september. Når været skifter til mer kjølige forhold, og du kan kjenne et snev av fall i luften, vet du at det er på tide å sette frem pottene. Hvis du handler etter planter på ditt lokale hagesenter, velg mødre med mange lukkede blomsterknopper for å sikre at plantene vil ha lang levetid. Et annet tips er å kjøpe «hardføre mødre» fordi disse har større sjanse til å tåle vinterelementene enn blomstermødre.

Kan jeg beholde mødrene mine over vinteren?

Ifølge The Grumpy Gardener, «Hvis du vil plante ut pottemammaene dine, gjør det i høst. Ikke la dem stå i potter for vinteren. Velg et solrikt sted med fruktbar, godt drenert jord som inneholder mye organisk materiale. Mødre sprer seg jevnt og trutt, men har en tendens til å dø ut i sentrene. Så hvert par år, løft klumpen om våren, kast det gamle, treaktige sentrum, del resten i tre til fire planter, og plant på nytt.» Du vil fjerne eventuelle visne blomster for å oppmuntre til ny vekst. Likevel, ifølge Farmers» Almanac, kan disse visne blomstene bidra til å beskytte mødrene dine når værtemperaturene synker. Ifølge spesialister for utendørs vannvedlikehold, foreslår Gilmour å bruke mulch for å dekke bunnen av mødrene dine når temperaturene når 20 grader Fahrenheit – dette kan bidra til å få jorda til en jevn temperatur gjennom isolasjon. I tillegg til godt drenert jord, vil opprettholdelse av en jevn temperatur bidra til å ta vare på mødrene dine gjennom de skiftende årstidene. Jordtemperaturen svinger fra frysing til tining, og skader røttene.

Glade krysantemum

Når blomstrer mødre?

Mange mødre blomstrer hele høsten, men noen arter vil gi oppblomstring fra sen vår til høsten. Den tidlige blomstringen kan dukke opp midt på sommeren, mens de senere blomstene vil vise seg gjennom november. Noen ganger varierer mammasesongen i henhold til uforutsigbare værendringer. The Southern Living Garden Book sier: «Noen ganger blir mødre lurt av kjølig vær og korte dager til å blomstre om våren.» Hvis dette skjer, bør du kutte dem tilbake for å sikre at de blomstrer igjen om høsten. Flerårige mødre, hvis de blir tatt godt vare på, kan blomstre årlig. Potted tøffe varianter tåler vintermånedene. For å bevare planten, flytt den innendørs i et kjølig og frostfritt miljø, for eksempel en garasje.

Bør jeg klype mødrene mine?

Å knipe tilbake mødre er et triks som erfarne gartnere bruker hvert år for å oppmuntre til en buskete, mer blomstrende plante om høsten. Klyp eller beskjær spissen av hver stilk om våren eller forsommeren, fjern eventuelle knopper som har begynt å dannes. Du kan knipe av knopper gjentatte ganger hvis du stopper treningen i juli. Klemming vil forsinke blomstringstiden og tvinge moren din til å produsere en ny vekst fylt med blomsterknopper. På den annen side, hvis du har gammeldagse, arvemødre, kan det være lurt å hoppe over enhver klyping. Høye mødre som flopper mot et stakittgjerde kan være et veldig sjarmerende utseende.

Når bør jeg plante mødre?

Plant unge mødre tidlig på våren, hvis mulig. I dette tilfellet, jo tidligere, jo bedre fordi mødre trenger tid til å etablere rotsystemer i jorda. Hvis du kjøper mødre for å plante, sjekk merkelappene, og sørg for å velge hardføre mødre eller hagemødre, som er flerårige i USDA-sonene 5 til 9. The Grumpy Gardener anbefaler flere gammeldagse mødre som «Country Girl», «Venus» ,» og «Single aprikos koreansk.» Disse rosa-fargede variantene kan bli opptil to fot høye, vil kunne tåle sørens vintervær, og bør trives i hagen sesong etter sesong når de plantes i full sol. I følge The Southern Living Garden Bookbør du «sette ut unge planter tidlig på våren. Vann dypt med intervaller bestemt av jordstrukturen din – ofte i porøs jord, sjeldnere i tung jord.»