Skip to content

Når og hvordan beskjæres den gråtende pilen?

4 de juli de 2021

Gråtpilen er et av de mest elegante trærne der ute. Den fosseformede baldakinen gir utmerket skygge gjennom hele våren og sommeren, og er heller ikke veldig krevende. Men hvis vi vil at den skal se like vakker eller penere ut som alltid, må vi vite hvordan den beskjæres.

Dette er en oppgave som, hvis det ikke gjøres riktig, kan skade treet vårt det er veldig viktig å vite når og hvordan gråtpilen beskjæres om det er i hagen eller om vi vil jobbe som bonsai.

Ja, det stemmer: beskjæring vil ikke være den samme hvis vi vil at det skal være et stort tre eller et lite tre i et brett. Så la oss se hvordan det gjøres avhengig av dette:

Når beskjæres den gråtende pilen?

Gråtpilen beskjæres på sen vinter

I hagen

Gråtpilen er et løvtrær (bladene faller høst-vinter) med veldig rask vekst, ideell for store hager. Hvis den får lov til å vokse og utvikle seg fritt, vil den skaffe seg sin egen karakteristiske kopp gjennom årene, slik at beskjæring er egentlig ikke nødvendig.

Likevel, hvis vi vil beskjære det, kan vi gjøre det på slutten av vinteren, før bladene spirer igjen. På disse tidene forbereder treet seg fortsatt på å gjenoppta veksten, slik at det ikke mister mye saft. Dette er viktig, da saft er et stoff som tiltrekker seg insekter som raskt kan bli et problem, for eksempel melkeboller. Derfor, jo mindre du mister, desto mindre er risikoen for at dette skjer.

Som bonsai

Hvis du har det som bonsai, må du vite at det er to typer beskjæring:

  • Opplæring: dette gjøres på slutten av vinteren, siden det kan innebære å kutte mer eller mindre tykke grener.
  • Vedlikehold– Også kjent som klemt. Den består i å trimme de yngre grenene litt, kanskje også fjerne noen blader, men ikke mye. Det kan gjøres om våren og sommeren.

Hvordan beskjæres det?

Som et hagetre

For å unngå å råtne, er det viktigste å ta et beskjæringsverktøy (håndsag) som tidligere er desinfisert. Med henne, vi vil klippe eller trimme bare de tynne grenene, fordi hvis vi fjerner de tykke, vil vi sannsynligvis ende opp med å miste treet etter noen år.

Det vi må fjerne, er de tørre, syke eller svake grenene. Vi kan også trimme grener – gjentar jeg, tynn – slik at de forgrener seg enda mer og får en mye tettere nyanse. For å sikre at alt har gått bra og at det ikke oppstår ubehagelige overraskelser, kan vi sette helbredende pasta på beskjæringskuttene.

Som bonsai

Utsikt over gråtpilet bonsai

Beskjæring av gråtpilet bonsai må alltid gjøres med tanke på stilen. Når vi snakker om en gråtpil, vil dens design selvfølgelig gråte. Dette betyr at den vil ha lange, hengende grener som til og med vil gni bakken. Selv om det selvfølgelig er noe subjektivt: det trenger ikke nødvendigvis å være slik. Hvis du ikke liker det, kan du trimme grenene enda mer.

Når du får kopien din, det du må gjøre er følgende:

  1. Hvis du har et tre som måler en meter eller mer, og de første grenene spirer på en halv meter, må du beskjære det over disse; det vil si omtrent 60 cm fra bakken. Med dette vil du oppnå to ting: at den tar ut nedre grener, og at stammen i prosessen blir litt fetere.
  2. Før du overfører den til en bonsai-pott, må den være i en stor gryte med akadama (til salgs) blandet med 30% kiryuzuna (til salgs) -eller bedre, i bakken, men med røttene innpakket i for eksempel skyggemesh slik at det i morgen blir lettere å fjerne – i noen år. Du kan ikke begynne å jobbe med et ekte tre hvis det har en stamme som er 1 centimeter tykk eller mindre: den skal være minst 1,5 cm tykk, selv om den skal være 2 cm tykk. I løpet av den tiden vil den bli gjødslet med nitrogenrik gjødsel.
  3. Så når bagasjerommet måler det vi vil, vil det forberede seg på den første transplantasjonen på sen vinter. Det vil si at den vil bli fjernet fra potten eller fra jorden den har vokst i, og deretter blir røttene trimmet litt (ikke mer enn en tredjedel av den totale størrelsen). Etterpå plantes den i et bonsai-brett.
  4. Deretter går vi videre til grenene. Det mest tilrådelige er å gi den en naturlig stil, det er derfor det er nødvendig at de første grenene starter i en viss avstand fra bakken; resten skal fjernes.
  5. Til slutt, hvis nødvendig, kan noen grener kobles til, ved å bruke passende ledning for dette. Men du må prøve å ikke la den ligge lenge, ellers vil den bli innebygd i grenene og etterlate et merke som ikke vil bli fjernet.

Fra nå av … vil det ikke være en bonsai ennå, men en prebonsai. Noen veldig spesiell for meg fortalte meg en gang noe sånt som at en bonsai ikke er treet som nettopp har blitt plantet i en brett, men den som har gjennomgått minst tre transplantasjoner og har jobbet i alle de årene (disse trærne er transplantert en gang hvert 2-3 år) holder den med et definert design.

Derfor, mye tålmodighet. Du vil se hvordan arbeidet vil gi deg resultatene du leter etter, eller hvem vet om det vil bli bedre. Beskjæring av pil er en oppgave som må gjøres med forsiktighet.

Vi håper disse tipsene har vært nyttige for treet ditt.