Skip to content

Når og hvordan bruker jeg jernchelat til planter?

6 de juli de 2021

Når vi dyrker planter, kan vi finne gulaktige blader ved mer enn en anledning, med veldig synlige nerver. Dette er et veldig vanlig problem som kalles jernklorose, og hvis det ikke blir korrigert i tide, vil det ende opp med å svekke dem inntil verden at vi kan miste dem for alltid.

For å unngå å nå den situasjonen, er det som er gjort å skaffe dem jernchelatHva det vil gjøre er å gi røttene dette sårt tiltrengte mineralet, og dermed få de nye bladene som spirer ut med sin naturlige grønne farge. Men, Hva er egentlig dette produktet, og hvordan brukes det?

Hva er det?

Jernchelat er nyttig for klorotiske planter

Jernchelatet er et mikrogranuleringsbart som oppløses i vann som brukes til å korrigere jernklorose; det vil si jernmangel hos planter. Og det er at når vegetabilske vesener begynner å gulne og blir værende med klorofyll – grønt stoff – bare overflatenervene, kan vi anta at røttene deres ikke finner det jernet de trenger, eller enda verre, at det nevnte mineralet ikke er. tilgjengelig for dem på grunn av jordens eller substratets høye pH (hydrogenpotensial).

Det finnes forskjellige typer chelater:

  • EEDHA: de kan være veldig stabile og veldig effektive på lang sikt, eller mindre stabile, men har rask respons fra plantene.
  • EDDHMA, EDDHSA og EEDCHA: de er veldig stabile. De to siste brukes i flytende gjødsel, da de er veldig oppløselige.
  • EDTA, HEEDTA og DTPA: de er ikke veldig stabile, så de brukes i avlinger som er mindre følsomme for klorose.

Når den brukes?

Den beste tiden på dagen er om morgenen, like før solen stiger opp eller når det har gått kort tid siden soloppgangen. På denne måten kan røttene dra nytte av det hele dagen, det er når de trenger det mest når de vokser.

Dosen som er angitt på produktbeholderen tilsettes og vannes slik at jorden eller underlaget er godt gjennomvåt.

Hvordan brukes jernchelat?

Det vil avhenge mye av produktet, men Generelt er det som er gjort å legge en liten skje i en liter vann, og blande. Deretter blir planten vannet og helles løsningen i underlaget (ikke i jorden).

Hvis det er et flytende jernchelat, kan du legge dosen som er angitt på beholderen i vannet for å vanne; eller løse opp 5 mm i to liter vann og bruke den som en løvgjødsel, sprøyting av bladene.

Hvor får man kjøpt?

Du kan få det i barnehager, hagebutikker og også ved å klikke.

Hvordan gi jern naturlig til planter?

Et alternativ for å få plantene til å slutte å ha jernkloroseproblemer, eller for å forhindre at de får dem igjen, er å tilsette jern fra tid til annen, naturlig. For dette trenger vi negler, skruer og / eller jernstenger og litt svovel (mer eller mindre, en liten skje).

Vi legger alt i en beholder med vann, og blander. Deretter fyller vi en sprøyte med den resulterende væsken, og sprayer deretter plantene med den.

Hvilke planter trenger jern?

Liquidambar vokser ikke på leirejord

Alle planter trenger jern, i større eller mindre grad. Problemet er at når lønnetrær, azaleaer, magnoliaer, gardeniaer dyrkes, … kort sagt, sure planter, i et land hvis jord har en pH høyere enn 6, og / eller hvis vanningsvann med en pH på 7 brukes eller høyere, så vil de ha mangler ved dette mineralet.

det er veldig viktig å kjenne symptomene på klorose, siden når de mangler jern, stopper veksten. Disse symptomene er enkle å skille: bladene blir gule og etterlater bare de grønne nervene.

De berørte bladene vil ikke gå tilbake til sin opprinnelige farge (og faktisk vil de sannsynligvis ende opp med å falle), men forhåpentligvis vil de nye som planten fjerner være sunne.

Hvordan senker du pH i vannet?

Vanning med vann med veldig høy pH forhindrer at røttene til plantene har jern. Derfor må vi senke den til den er mellom 4 og 6. Det er to raske, sikre og effektive måter å gjøre det på: med sitron eller med eddik.

Hvis du skal bruke sitron, må du sannsynligvis tilsette mer mengde enn om du velger eddik. Avhengig av hvilken type vann du har, kan det hende du trenger 100-150 ml sitron, eller ca. 20 ml eddik for å senke pH på 1 liter væske. Uansett, det er veldig viktig at du har en pH-måler hendig, for å sjekke det, siden det ikke ville være bra for pH å falle under 4.

Hva er jernens rolle i planten?

Vi har snakket om det faktum at planter kan ha klorose uten jern, men … hva gjør det egentlig? Vel, jern, til tross for at du er et mikronæringsstoff (det vil si en du trenger, men i små mengder), er viktig for at klorofyll skal dannes, pigmentet som gir planter den grønne fargen, og som også er avgjørende for at fotosyntese skal finne sted.

En annen av funksjonene er å redusere nitrater og sulfater, samt å bidra til å produsere energi.

Hvorfor blir planter klorotiske av mangel på jern?

Jern blokkeres når jordens pH er over 6,5Derfor er det viktig å kjenne pH i jord / underlag og til vannet som skal brukes til å vanne før du velger hvilke planter du skal kjøpe. I leirejord skal du for eksempel ikke plante kameliaer, hortensiaer eller lyng, blant mange andre, siden de snart vil få gule blader.

Kan de få problemer med overflødig jern?

Ja sikkert. Når det er et overskudd av jern, skyldes det at jordens pH er lavere enn 4 (eller 5, hvis det er blant annet ringblomster, balsaminer, pelargoner eller pentas), eller hvis mer jern er påført enn nødvendig. . Det klareste symptomet er gulfarging av bladkanten, som vanligvis tørker raskt.

For å korrigere det, sjekk jordens pH, og gjør følgende:

  • Påfør en grunngjødsel, det vil si en som har lite eller ingen fosfor (P), i henhold til instruksjonene på beholderen.
  • Ikke tilsett noen syre, det være seg kjemisk eller naturlig (sitrus: appelsin, sitron, etc.).

Sjekk pH igjen til den når normale verdier (mellom 4-5 og 6,5 hvis de er sure planter, eller fra 6 til 7,5 for resten).

Klorose er et vanlig problem i planter

Har det vært nyttig for deg?