Skip to content

Når og hvordan påføres jernsulfat?

9 de juli de 2021

Dessverre kan ikke alle planter vokse like godt i alle typer jord. Av denne grunn begynner bladene noen ganger å bli klorotiske på grunn av mangel på noe mineral (vanligvis jern, men det kan også være magnesium). Når det skjer med dem, vil vi se det nerver blir mer synlige hvis mulig, så er klorofyll, det vil si den grønne substansen av bladdelene av planter, bare konsentrert i dem.

Hvis mineralet det trenger ikke blir levert raskt, vil bladet havne helt til det faller. For å unngå dette er en av tingene vi kan gjøre legg litt jernsulfat på bakken. På denne måten vil pH senkes og røttene vil kunne absorbere alt de trenger for å vokse.

Hva er jernsulfat?

Klorotisk blad

Jernsulfat er en kjemisk forbindelse av uorganisk opprinnelse som dannes av metallisk jern og svovelsyre. Avhengig av oksidasjonstilstanden til nevnte jern, skiller vi mellom:

Jern (II) sulfat

Eller jernholdig sulfid, det er en forbindelse oppnådd fra reaksjonen mellom jern og svovel. Den er blågrønn i fargen, og brukes ofte mye i hagearbeid for å senke jordens pH., men også for pedagogiske formål fordi det er et ferromagnetisk stoff (det kan tiltrekkes av magneter) og endotermisk (det absorberer energi).

Jern (III) sulfat

Det er en forbindelse oppnådd fra reaksjonen av jern, svovel og oksygen. Utseende som fast salt, brukes det som fargestoff og i medisin som en snerpende.

I hagearbeid brukes den ikke.

Hvor får man kjøpt?

I barnehager og hagebutikker vi kan ofte finne poser med et slags eplegrønt pulver eller brunt / hvitt granulat. Førstnevnte er de mest egnede for oppløsning i vann, da de er mye finere partikler; i tillegg har de raskere effektivitet enn de andre, som må brytes ned når de blir vannet.

Hvis du har problemer med å få tak i det, kan du klikke her:

Når og hvordan brukes den?

Jernklorose er et problem for planter

I vann

Jernsulfat påføres når vi dyrker acidofile planter (lønn, kamelia, azalea, magnolia, blant andre) i jord med en pH som er høyere enn 6, og når vi bruker vanningsvann som har mye kalk for å forhindre utseende av klorose . Dermed må vi ta noen få gjennom hele året 3 gram sulfat for hver liter vann, og vann med den en gang i måneden.

I hagen

Vi vil legge til mellom 35 og 50 gram per kvadratmeter jord, hvis det vi ønsker er å senke pH i en kalksteinjord. Selv om det er viktig å huske på at for at det skal være veldig effektivt, må vi vanne med vann hvis pH enten er nøytral eller sur, for hvis den er alkalisk, vil jordens pH forbli høy, det vil si alkalisk.

I potter

For potteplanter det er mer tilrådelig å bruke underlag til sure planter (på salg ) og vann med noe surt vann. Derfor er det i dette tilfellet ikke nødvendig å bruke jernsulfat, men vannet er veldig hardt, med en pH høyere enn 6, det må surgjøres ved å oppløse væsken av en halv sitron i 1 liter / vann.

Du må sjekke pH, for eksempel med en digital måler (til salgs), siden hvis den går under 4, ville det ikke være bra heller.

Kan den brukes ved bruk av blad?

Jernsulfat er mye brukt til å ta vare på planter

Bladpåføringsprodukter har mye raskere effektivitet, siden de virker direkte på en av de viktigste delene av plantene: bladene. De absorberer dem gjennom porene sine, uten å måtte «vente» på at den skal nå dem gjennom karene i koffertene og / eller grenene.

Men er det lurt å påføre jernsulfat på denne måten? For å svare på dette spørsmålet er det nødvendig å skille chelater fra komplekser: førstnevnte anbefales å brukes via rotkanalen, mens Kompleksene vil være de som vi bruker på bladvei.

Jernchelat

Chelatjern, som er et annet navn det mottar, brukes først og fremst for å korrigere jernmangel; det vil si når det allerede er symptomer på mangel på dette mineralet, eller, hva tilsvarer det samme, når det allerede er klorose.

Dosen er 30 til 50 gram hvis de utvikler planter, og 50 til 100 gram hvis de er store og voksne planter.

Hvilken funksjon har jern for planter?

Hortensia

Planter trenger et bredt utvalg av næringsstoffer for å vokse og ha det bra, og jern er en av dem. Selv om det regnes som et mikronæringsstoff, fordi de trenger det i mindre grad enn nitrogen eller fosfor for eksempel, uten det ville de ha mange problemer, siden oppfyller veldig viktige funksjoner:

  • Hjelper med å produsere energi
  • Det er viktig for dannelsen av klorofyll (det grønne pigmentet i blader og stilker)
  • Reduserer nitrater og sulfater
  • Det er en bestanddel av noen pigmenter og enzymer

Dens mangel vil føre til gulfarging av bladene, en dårligere utvikling generelt og følgelig en svakere plante. Av denne grunn er det nødvendig å vite pH på underlaget eller jorda og å vite om det er egnet for den type plante vi vil dyrke, for hvis det er en veldig høy pH vil ikke røttene være i stand til å direkte tilgang til jernet, og dette til det acidofile er noe de ikke vil like.

Jeg håper disse tipsene hjelper deg med å få en drømmehage 🙂.