Skip to content

Når skal du begynne å gjødsle plantene

24 de juli de 2021

Kompost er veldig viktig for alle planter, bortsett fra rovdyr siden de spiser på insekter som faller i deres feller. Men de andre trenger at vi gir dem en jevnlig tilførsel av gjødsel slik at de kan vokse under optimale forhold.

Imidlertid, hvis det er første gang du har en ansvarlig, er det veldig sannsynlig at du er i tvil om når skal man gjødsle plantene, sannhet? Vel, vi skal løse disse tvilene slik at du på denne måten kan fortsette å nyte pottene og / eller hagen din.

Tre med blader

Plantene må betales gjennom hele vekstsesongen som vanligvis sammenfaller med vår- og sommersesongen. I et klima hvor det ikke er riktig høst eller vinter, anbefales det vanligvis å slutte å gjødsle i de varmeste månedene og mindre regn, det er når det er arter som er igjen uten blader som f.eks. Delonix regia (Flamboyán) eller Adansonia (Baobab).

Avhengig av type jord eller underlag, samt hvilken plantetype det er, vil det være mer tilrådelig å gjødsle det med den ene eller den andre gjødsel. For å vite mer om gjødsel, må vi vite det alle planter trenger betydelige mengder av begge makronæringsstoffene, som er nitrogen (N), fosfor (P) og kalium (F), fra mikronæringsstoffer som kalsium, svovel, molybden, blant mange andre.

Gjødsel som vi finner i barnehager og hagebutikker kommer i forskjellige presentasjonsformer: tryllestenger, granuler, væske eller »pulver». Samtidig, de kan være mineraliske, organiske eller syntetiske. Alle kan være veldig nyttige for planter, men hvis de er til konsum, er det bedre å bruke organisk fordi de er økologiske, siden de nedbryter organisk materiale.

Hvilken type kompost skal brukes for hver plantetype?

Potos i hengende gryte

Generelt sett må vi bruke disse gjødselene:

 • Orkideer: spesiell flytende gjødsel for orkideer.
 • Potteplanter:
  • Trær og busker: hvis de ikke er til konsum, kan noen brukes.
  • Bonsai: spesifikk gjødsel for bonsai eller mineraler.
  • Frukttrær: organisk gjødsel i flytende form.
  • Palmer: spesifikk gjødsel for palmer, og / eller flytende organisk.
  • Innendørs planter og blomster: gjødsles med en universell gjødsel, eller med flytende organisk.
 • Planter i hagen: for å gjødsle plantene og forøvrig også jorda, anbefales det å bruke organisk gjødsel i »pulver».

Dermed vil vi sikre at de får næringsstoffene de trenger.