Skip to content

Når skal du plante et sitrontre

8 de juli de 2021

Sitrontreet er et høyt elsket frukttre: det produserer frukt som, selv om de ikke kan konsumeres direkte, har saften mange bruksområder på kjøkkenet. Med den kan du lage drinker, iskrem, samt å søte retter. I tillegg gir den veldig god skygge, noe som alltid er veldig interessant, spesielt hvis du bor i et område der temperaturen stiger over 30 ºC om sommeren.

Hvis du tenker på å ha et frukttre som er nyttig både for tilberedning av deilige retter og for hagen, tar vi med i betraktningen når du skal plante et sitrontre.

Sitrontre egenskaper

Utsikt over sitrontreet

Før du går inn i emnet, er det interessant å først vite hvordan treet er å vite hvor og hvordan du skal plante det. Vel, sitrontreet, hvis vitenskapelige navn er Sitrus x limon, det er et eviggrønt tre hybrid mellom Sitrus medica (kjent som fransk sitron eller sitron) og Sitrus aurantium (bitter appelsintre). Den når vanligvis en høyde på fire meter, med en veldig forgrenet åpen krone. Bladene er alternative, læraktige, mørkegrønne.

Om våren produserer det et stort antall aromatiske blomster hvit i fargen, og med en størrelse på mindre enn 1 centimeter. Når de først er pollinert, begynner frukten å modnes, som som vi vet er selve sitronen. Denne er avrundet, gul i fargen og måler ca 3-4 cm i diameter. Massa eller kjøtt er gulaktig, med en veldig, veldig sur smak.

Det er en plante som har ingen invasive røtter, slik at den kan plantes i nærheten av rør uten problemer. For å vokse og utvikle seg godt, anbefales det på det sterkeste at den plantes i en avstand på minst tre meter fra veggen og / eller høye planter, siden det ellers ville komme en tid da det ikke hadde nok plass til å kunne spre grenene godt.

Når skal du plante et sitrontre?

Spørsmålet er når er den beste tiden å plante den i hagen? Å være en plante som ikke liker veldig lave temperaturer, er det ideelle å plante den sen vinter, når risikoen for frost har gått. På denne måten vil du kunne tilpasse deg mye bedre og raskere, siden du vil ha uker med varme og godt vær foran deg.

Dermed når kulden kommer tilbake igjen, vil ditt rotsystem ha blitt styrket nok til å kunne møte det uten for mange problemer. Å, og pass på sitrontre sykdommer som kan være veldig farlige for det.

Hvordan plante et sitrontre?

Sitrontreet plantes på sen vinter

Hvis du vil plante et sitrontre, anbefaler vi at du gjør det som følger:

Sitrontre i frukthagen eller hagen

For å plante den i bakken, følg denne trinnvis:

Velg stedet

Som vi har sagt, er det sterkt tilrådelig at treet er omtrent 3 eller 4 meter fra veggene, veggene, høye planter og andre, fordi ellers vil grenene på en eller flere sider ende opp med å gni med dem og de vil bli skadet . Hva mer, det er en plante som må ha direkte sollys, ideelt sett gjennom dagen.

Når det gjelder jorda, vokser den best i de som er litt sure, med en pH mellom 5 og 6, men den tåler kalksteinsjord så lenge de har god drenering.

Lag plantehullet og fyll det med god jord

Hullet der det skal plantes må være stort, minst 50 x 50 cm (men hvis det er 1m x 1m mye bedre, fordi røttene har lettere for å gjenoppta veksten etter transplantasjon). Fyll den deretter med kvalitetsjord, som det universelle underlaget de for eksempel selger, opp til omtrent halvparten.

Hvis jorden du har er rik på organisk materiale, noe du vil vite om det er mørkbrunt / nesten svart, kan du bruke det samme uten problemer.

Fjern sitrontreet fra potten og plant det i bakken

Når hullet er klart, det er på tide å trekke sitrontreet forsiktig ut av gryten. Hvis den ikke kommer lett ut, kan du se om den har sammenflettet røtter, og i så fall løsne dem forsiktig; derimot, hvis det ikke er noe, trykk på sidene av potten.

Ta deretter treet fra stammen og fjern det forsiktig fra beholderen for å umiddelbart sette det i hullet. Det må se bra ut, det vil si verken for høyt eller for lavt. Hvis du ser at du trenger å legge til mer jord, eller tvert imot fjerne, ikke nøl med å gjøre det. Tenk at idealet er at jordbrødet eller rotkulen er litt under jordens nivå, for på denne måten vil du ikke gå tapt når du vanner.

Fyll ut hullet

Nå er det eneste som er igjen å gjøre fyll hullet med skitt. Legg til alt du synes er nødvendig, og tamp det når du er ferdig, noe som vil hjelpe sitrontreet å være godt festet til bakken, og forresten slik at du kan se om det er behov for mer jord. Så gi den en god vanning.

Hvis det blåser mye i ditt område, eller hvis det er en veldig ung prøve med en tynn koffert mindre enn 1 cm tykk, anbefales det å sette en innsats på den.

Pottet sitrontre

Hvis du har et sitrontre eller nettopp har kjøpt et og vil flytte det til en større pott, følg dette trinn for trinn:

Velg riktig pott

Gryten må være minst 5 eller til og med 10 centimeter bredere og høyere enn den den hadde, og selvfølgelig må den ha dreneringshull i basen som overflødig vann kan rømme gjennom under vanning.

Den kan være laget av plast eller gjørme uten problemer. Plast er billigere, men gjennom årene har de en tendens til å bli skadet, spesielt hvis du befinner deg i et område som Middelhavet, hvor graden av isolasjon er høy; På den annen side kan de laget av leire alltid holdes med minimalt vedlikehold.

Fyll den med underlag

Når du har det, legg til et 2-3 cm tykt lag med grus, leirkuler eller lignende, og deretter fyll den litt med universalunderlag blandet med 30% perlit.

Fjern sitrontreet fra potten og plant det i det nye

Gjør det forsiktig for ikke å bryte røttene. Len det eventuelt litt på bakken for å gjøre det lettere for deg å fjerne det fra beholderen. Så snart du har den ute, plant den i den nye gryten.

Forsikre deg om at kofferten er sentrert, og at sitrontreet eller rotkulen er litt under kanten av beholderen. Komprimer jorden litt med hånden, for eksempel for å se om du trenger å legge til mer.

Vann samvittighetsfullt

For å fullføre, vil du bare ha vann til vannet kommer ut av dreneringshullene. Ikke glem å legge den i en solrik utstilling.

Sitrontreet plantes om våren

Vi håper det har vært nyttig for deg 🙂.