Skip to content

Når skal du transplantere et oliventre

8 de juli de 2021

Oliventreet er et eviggrønt frukttre som er veldig populært i hager. Det er en av de som best motstår tørke og varme, og også en av de få som ikke trenger å være kald om vinteren for å produsere en stor mengde frukt.

Men hvis vi ønsker at den skal ha god vekst og bedre utvikling det er viktig at vi vet når vi skal transplantere et oliventreVel, hvis vi gjør det til feil tid, kan vi skade deg og dermed miste en sesong.

Hvordan transplanteres et oliventre?

oliven

Dyrking og pleie er veldig enkel siden du trenger bare en solfylt eksponering og en eller to vanlige vanninger. Ettersom det vokser vilt i kalksteinsjord, som kan bli oversvømmet en gang i året med de kraftige regnskyllene som er typiske for Middelhavet, kan vi plante det der uten problemer hvis vi har denne typen jord.

Men, Når blir et oliventre transplantert? Det vil si når du må flytte den til en større gryte eller til hagen? For å vite sikkert, er det beste vi kan gjøre se etter røtter som vokser ut av pottenes dreneringshull. I så fall vil det være på tide å transplantere det. Nå må du vite at det ikke er en god ide å sende den til hagen hvis den er 20 centimeter høy eller mindre, siden vi lett kan miste den med mindre vi beskytter den med et trådnett (gitter).

Det gjøres som følger:

Finn riktig sted

Oliventrær er trær som de trenger å være i en solfylt eksponering hele dagen, og i en avstand på omtrent 5-6 meter fra rør, asfalterte gulv, andre høye planter og så videre.

Røttene deres er ikke invasive som for eksempel pilene, men de gjør det, fordi det er lite regn i deres opprinnelsessted, kan de spre seg mye i jakten på vann.

Lag et plantehull

Ideelt sett bør den være minst 1 x 1 meter, spesielt hvis det kjøpte eksemplaret allerede har en viss høyde (større enn 1 m). Tenk at jo større hullet er, jo mer «løs» jord vil røttene finne og desto lettere blir det for treet å rote.

Når du er ferdig, tilsett flere bøtter med vann, til den er helt fylt, og la jorden absorbere all væsken. Dette vil hjelpe deg med flere ting, som er:

  • Finn ut om jorda du har i hagen har god drenering eller ikke. Hvis det er bra, vil du se at vannet absorberes i god takt når du heller den første bøtta; I tilfelle den har dårlig drenering, kan det ta timer før alt det vannet blir absorbert.
  • Hold røttene hydrert – og følgelig oliventreet – fra første øyeblikk det plantes i bakken.

Fyll den med kvalitetsjord

For oliventreet må landet være fruktbart

Når du har ferdig hullet og vannet, er det på tide å fylle det med kvalitetsunderlag. Blandingen vil variere avhengig av om hagejorden har god drenering eller ikke:

  • Godt drenert jord: Du kan bruke samme jord som du har hentet ut av hullet, eller hvis du foretrekker det, bland det med 30% perlit, arlitt, kvartssand eller lignende.
  • Dårlig drenert jord: Hvis denne situasjonen oppstår, må det påføres et første lag på ca. 20 cm (eller mer) kvartssand, pimpstein, vulkansk leire eller lignende, og deretter fylles det med universelt voksende substrat blandet med perlit i like store deler.

Det er viktig at du ikke fyller det helt, siden treet ikke er inne ennå. For å finne ut hvor mye jord du skal legge til mer eller mindre, måler du høyden på potten. Hvis den for eksempel måler 40 cm og hullet er 100 cm dypt, må du legge til jord for å fylle 60 cm av hullet.

Innfør oliventreet nøye

Det må være i midten av hullet, verken for høyt eller for lavt. Rotkuleens overflate skal være 2-5 centimeter under bakkenivå. Dette gjøres for å utnytte vanningsvannet bedre, fordi du på den ene siden slipper å kaste bort det forgjeves, og på den andre siden får du treet til å kunne bruke det maksimalt.

Fullfør fyllingen

Nå som treet er inne, det er på tide å fylle hullet med underlaget eller jordblandingen som vi har nevnt før ved hjelp av en hakke for eksempel, eller med egne hender hvis hullet er lite. Så er du velkommen til å pakke jorden godt og legge til mer om nødvendig.

Lag et trerist

Et trerist er en lav naturlig barriere, med variabel høyde, men vanligvis ikke over 10 centimeter, noe som den er laget med samme jord som er i hagen rundt planten. Det er et veldig enkelt tiltak å utføre og fremfor alt nyttig som gjør at du kan bruke vanningsvann godt.

Sett inn en veileder om nødvendig

Hvis det er et ungt tre eller tvert imot stort og tungt, og hvis vinden har en tendens til å blåse kraftig i ditt område, kan du hjelpe det ved å plassere en pæl og knytte den til den.

Når skal det transplanteres?

Når det gjelder den mest gunstige sesongen for transplantasjon, er det vår. I begynnelsen av denne sesongen vil det være et godt tidspunkt å transplantere oliventreet like før det gjenopptar veksten.

Hva om oliventreet er i en gryte?

Når du dyrker et potteoliventre du må transplantere det hvert 2. eller 3. år, så snart du ser at røttene kommer ut gjennom dreneringshullene, eller hvis du ser at det tar tid (mer enn 2 år) at den knapt vokser.

Måten å gå videre på ligner på hvis du plantet den i bakken, det eneste som endres er at den blir plantet i en annen gryte, som må være ca 10 cm bredere enn den forrige. Substratet som skal brukes, vil være det universelle substratet for planter, som du kan bruke alene eller fylt med 30% perlit.

Oliventreet er et tre innfødt til Middelhavet

Har det vært nyttig for deg? Vi håper at det fra nå av blir lettere for deg å transplantere oliventrær 🙂.