Skip to content

Når skal man transplantere en rosebusk?

7 de juni de 2021

Rosenbusker er de mest populære buskene å ha i hager og uteplasser; Ikke overraskende produserer de blomster store deler av året og krever ikke mye pleie for å være sunne. Derimot, en av tingene vi må gjøre fra tid til annen, er å transplantere dem.

Over tid går substratet ut av næringsstoffene, så det kommer en tid da planten ikke kan fortsette å vokse. Å ha roser i mange år, skal jeg fortelle deg når skal man transplantere en rosebusk.

Rosenbusken er en tornet busk som er hjemmehørende i Asia, Europa, Nord-Amerika og Nordvest-Afrika som vokser til en høyde på to til fem meter, men som normalt dyrkes som 40-50 cm planter. Bladene kan være eviggrønne, det vil si at den forblir eviggrønne eller løvfellende, og slippe bladene om høsten-vinteren. Dette er noe vi må ta i betraktning når vi ønsker å transplantere det, siden hvis den er flerårig, anbefales det å bytte pott på slutten av vinteren, men hvis den er utløpt, kan den også gjøres om høsten.

Men hvordan vet du når tiden er inne for å skifte container?

Når skal du transplantere den?

Blomstrende roser

Å være en raskt voksende plante, det anbefales sterkt å transplantere det annethvert år; det kan imidlertid være nødvendig å gjøre det mer eller mindre ofte. Måten vi tar vare på den vil bestemme veksten og utviklingshastigheten til rosebusk. Hvis det vannes og gjødsles regelmessig og sykdommer og skadedyr forhindres, kan vi være sikre på at det vil vokse raskt.

Likevel, når du er i tvil, anbefaler jeg å ta en titt på grytenes dreneringshull: Hvis røttene kommer ut, hvis du ser at det er mange, eller hvis du aldri har transplantert det siden du kjøpte det eller i mer enn to år, vil det være på tide å »bytte hus»«.

Kan en rosebusk transplanteres om sommeren?

Det er ikke tilrådelig. Om sommeren er rosebuskene i full blomst, så hvis røttene manipuleres for mye, kan de ha dårlig tid, til de kan miste mange blader og blomster.

Jeg anbefaler bare å gjøre det i spesielle tilfeller, for eksempel for at de lider av overdreven vanning, eller at de ennå ikke har blomstret.

Hvordan transplantere en rosebusk trinn for trinn?

Rosenbusker transplanteres hvert annet år

Nå som du vet når du skal transplantere rosebusk, vil vi fortelle deg hvordan du gjør det. Selv om du først må vite hva du trenger:

Fra gryte til gryte

Materialer

 • Blomsterpotte: Det spiller ingen rolle om den er laget av plast eller noe lignende materiale, men det er viktig at den er minst 7 til 10 centimeter bredere og dypere enn den forrige, og at den har hull i basen som vanningen går gjennom vann kan gå ut av overskudd.
 • Underlag: blandingen må være rik på organisk materiale og lette vanndrenering. For eksempel vil en god blanding være:
  • 70% universelt voksende medium (på salg)
  • P
  • 20% perlite (til salgs)
  • 10% ormstøpegods (til salgs)
 • Vannkanne med vann: etter hver transplantasjon er det nødvendig å vanne.
 • Beskjæringssaks: Hvis du har tørre stilker, er det nå en god tid å fjerne dem med en tidligere desinfisert saks. Mer informasjon.
 • Hagearbeidshansker: de vil beskytte hendene dine mot piggene i rosenbusken, så oppgaven med å transplantere den vil være mer behagelig for deg.

Steg for steg

Når du har alt det er på tide å gå trinn for trinn:

 1. Fyll først den nye gryten med underlagsblandingen til litt under halvparten av beholderen.
 2. Fjern deretter rosenbusken forsiktig fra den «gamle» gryten. Du kan trykke på den på sidene for å gjøre det bedre.
 3. Legg den deretter i den nye gryten. Hvis du ser at den er for høy eller for lav, fjern eller tilsett jord. Ideelt sett bør overflaten av rotkulen være 1 centimeter eller mindre under kanten av potten.
 4. Deretter fyller du ferdig.
 5. Til slutt, vann og legg rosebusk utenfor, i full sol.

Transplanterer rosebusk fra bakke til bakke

Materialer

 • Hakke: som du vil lage grøfter for å trekke den ut og plantehullet.
 • Vannkanne med vann: til vann etter transplantasjon.
 • Hagearbeidshansker: som du kan jobbe mer komfortabelt med.
 • VALGFRI: Hvis hagejorden er veldig kompakt, anbefales det å blande den med perlit eller lignende i like deler for å forbedre dreneringen.

Steg for steg

Etter å ha forberedt alt, følg dette trinn for trinn:

 1. Først må du lage plantehullet. Dette bør være minst 50 x 50 cm, selv om det er veldig, veldig tilrådelig at det er 1m x 1m siden på denne måten vil røttene finne seg med mye løs jord, noe som gjør at de lettere kan rot.
 2. Tilsett deretter vann for å fylle det helt. Dermed vil ikke bare jorden bli fuktet, men du vil også kunne se om den har god drenering (i så fall vil du se at jorden absorberer vannet raskt, i løpet av minutter) eller ikke.
 3. Lag nå grøfter rundt rosenbusken du vil fjerne, ca 40 cm dyp og ca 30-35 cm fra hovedstammen.
 4. Trekk den så forsiktig ut som mulig, med en hakke eller, hvis du har, en spade (det er en slags rektangulær, rett spade. Du kan kjøpe den).
 5. Det neste trinnet er å plante det i hullet, og sørge for at jordbrødet ikke er mer enn 5 centimeter under bakkenivå.
 6. Endelig er den ferdig fylt, og kan vannes igjen for å fukte denne nye jorda.

Hva kan du forvente av rosenbusken etter transplantasjon?

Rosenbusker er prydplanter

Du må være klar over at ingen planter liker å bli tatt ut av bakken; Når rosebuskene dyrkes i potter, er det imidlertid ikke noe annet alternativ enn å transplantere dem fra tid til annen. Så, Det er viktig at du husker at noen ting kan skje med det:

 • Fall av blader og / eller blomster
 • Blomsterabort
 • Slutt å vokse midlertidig

Bør dette være bekymringsfullt for deg? Det trenger ikke. Rosenbusker er sterke planter, som etter kort tid – mindre enn en måned hvis de blir transplantert om våren – vil vokse igjen uten problemer.

Jeg håper det har vært nyttig for deg 🙂.