Skip to content

Ni urter og grønnsaker som du bør dyrke denne vinteren

14 de januar de 2023

Når årets første frost slår til, trekker mange amatørdyrkere seg tilbake innendørs og kaller det en sesong. Imidlertid går de glipp av noen av vinterens beste grønnsaker og urter. Dette er den typen grønnsaker som utgjør den deiligste av kremete supper og pakker den hjerteligste komfortmaten med rik og næringsrik godhet. Vi tok kontakt med urteforsker, yogi og fastboende matsmaker, Ezza Valdez, VP-Business Programming for Alchemist Kitchen for å dele ni grønnsaker som vokser godt i de kaldere månedene. Dyrkere, ikke legg bort de grønne tomlene dine ennå, vekstsesongen er ikke over.

Oregano

Oregano er hjemmehørende i Middelhavet, men er enormt populær og dyrket over hele den nordlige halvkule. Den er hardfør i de kalde månedene og gir mye smak til vinterrettene dine. For de som ikke ønsker å vandre utendørs til sine provisoriske drivhus, kan oregano dyrkes rett ved kjøkkenvasken.

Sage

Nærbilde av salvie som vokser i en hage

Salvie er en myk grønngrå flerårig plante som kan dyrkes om vinteren også. Mens salvie kommer inn tørr, frossen eller fersk fra planten, kan vinterdyrkere dyrke sine egne i komforten til sitt eget kjøkken mens støy flyr utendørs.

Gressløk

Gressløk på vinduskarmen

Gressløk er robuste stauder som er en urtetopping for bakte poteter, samtidig som den gir en frisk spinn til vintersupper og chili. I Gulf South, plant gressløk om høsten for vinterplukking. Andre steder kan de dyrkes innendørs i egne beholdere.

Mynte

Grønn peppermynteplante

Mynte, en populær urt som kan brukes i en rekke cocktailer, desserter og hovedretter. Som urtene ovenfor, kan mynte enkelt høstes innendørs, slik at du aldri er mer en klype unna ferske, mynte-infunderte oppskrifter.

Timian

Timianblader på planten

Ved å dyrke fersk timian kan du bruke urten til toppretter eller lage ditt eget timiansmør til å tråkle over sesongens svine- og kyllingmiddager etter hvert som temperaturen synker. Timian er hardfør og forblir grønn hele vinteren, men kan også tørkes eller konserveres i olje for velsmakende blandinger. For vinterplantedyrking anbefaler Valdez å investere i verktøy som en pop-up plantebeskytter eller flytende stoff ment å dekke planter for kalde netter og frostige morgener. På denne måten kan dyrkere sikre at innsatsen deres vil blomstre (og ikke fryse).

Rosenkål

Rosenkål på stilk

Selv om det kan komme som en overraskelse, deler Valdez at vinteren faktisk er en ideell tid for å høste søtere produkter. «[These] planter overlever vinteren på grunn av et høyt sukkerinnhold, senker frysetemperaturen og lar plantene overleve,» forklarer hun. Dette stemmer med rosenkål. Rosenkål er en ideell vintergrønnsak å plante da de kan tilberedes i søtere retter eller selv syltet inne i Mason-krukker.

kål

Krøllete grønnkålblad

Grønnkål fungerer godt blandet i den grønne smoothien eller brukt som en nøkkelingrediens i solide boller som vår pølse-, linse- og grønnkålsuppe. Når du dyrker vinteravlinger, anbefaler Valdez dyrkere å bli «ett med naturen», og oppfordrer dyrkere til å holde et øye med prognosen. «En innkommende kaldfront betyr å beskytte avlingen din med bunndekker som mulch eller tunneldekker.»

Sveitsisk Chard

Sveitsiske Chard stilker

Mangold kan se stor og skremmende ut, men denne løvgrønne er virkelig en grønn gudinne. Kjent for å være en vinteravling, passer den godt inn i omeletter, bakt pasta, og til og med lett krydre og serveres ved siden av. Valdez deler at ved å dyrke dine egne grønnsaker i vintermånedene vil du høste fordelene av å spise ferske ingredienser som har maksimal smak samt rester av avlinger å dele med venner og familie.

Gulrøtter

Gulrøtter på kjøkkenhåndkle

Når du vokste opp, har du kanskje hørt at gulrøtter hjelper deg å se bedre, men visste du at de også er fulle av fiber, som er bra for beinhelsen og rik på vitamin A og betakaroten? Heldig for oss vokser gulrøtter godt i de kalde månedene. For enkelt å lage mat er stekte gulrøtter en perfekt vinterrett.