Skip to content

Hva er helsemessige fordeler med gulrøtter, kan de hjelpe blodtrykket?

15 de februar de 2021

Jeg er sikker på at du vet … gulrøtter er en av de mest brukte grønnsakene i verden. Men vet du helsemessige fordeler av gulrøtter?

Gulrøtter brukes mye fordi de vokser relativt raskt og kan brukes i en rekke kulturelle retter og retter.

Gulrøtter er vanligvis oransje i fargen, men kommer også i andre farger som gul, hvit, lilla og rød, men er ikke veldig vanlige.

Taproot av gulrot er mest spist og saftet, men greenene er også viktige i salater. Gulrøtter har mye medisinsk verdi og helsemessige fordeler, samt god smak i retter, og dette gjør det til en viktig del av matlagingen.

Betakaroten og fiberinnholdet bidrar til de fleste fordelene gulrøtter har. De er en god kilde til antioksidantmidler, rik på:

  • Vitamin A
  • Vitamin C
  • K-vitamin
  • Vitamin B8
  • Jern
  • Kobber
  • Kalium
  • Folat
  • Pantotensyre
  • Mangan

Denne listen over organiske forbindelser og næringsstoffer påvirker menneskers helse på veldig mange positive måter, som inkluderer:

Å spise rå gulrøtter forhindrer hjertesykdom

En studie av forskerne ved Wolfson gastrointestinale laboratorium i Edinburg, Skottland, viste at kolesterolnivået faller med et gjennomsnitt på 11% hvis det konsumeres syv gram rå gulrot på tre uker.

Høyt kolesterol i kroppen fører til hjertesykdom. Det er derfor en god ide å spise gulrøtter regelmessig siden de reduserer kolesterolnivået i kroppen.

Ifølge en gruppe svenske forskere reduserer gulrøtter sjansen for hjerteinfarkt fordi de inneholder karotenoider, antatt å redusere risikoen for hjertesykdommer.

De som spiser mye gulrøtter har lavere sjanser for å få hjerteinfarkt sammenlignet med de som spiser få av dem.

Coumarin funnet i gulrøtter stabiliserer blodtrykket

I tilfelle blodtrykket stiger, sørg for at du spiser en gulrot. De er rike på kalium som fungerer som en vasodilator, og det slapper av spenningen i blodårene så vel som arteriene som igjen fører til økt blodstrøm og sirkulasjon.

Dette fører til økt organfunksjon i kroppen og reduserer stress i kardiovaskulærsystemet.

Hjerneslag, hjerteinfarkt, aterosklerose er direkte knyttet til høyt blodtrykk. Gulrøtter har kumarin som reduserer høyt blodtrykk og beskytter hjertets helse.

Vitaminer i gulrøtter fungerer som immunforsterkere

De antiseptiske og antibakterielle egenskapene i gulrøtter er ideelle for å styrke immunforsvaret.

Gulrøtter er også rike på vitamin C som gir næring til aktiviteten til de hvite blodcellene som er en del av de viktigste elementene i menneskets immunsystem.

Helsemessige fordeler av gulrøtter: Fiberinnhold hjelper i fordøyelsen

De oransje røttene eller annen farge på gulrøtter har betydelige mengder kostfiber akkurat som i de fleste grønnsaker.

God fordøyelseshelse opprettholdes lett ved inntak av matvarer som er rike på fiber. Det tilfører masse avføring som hjelper den med å passere lett gjennom fordøyelseskanalen.

Fiber gir også drivstoff til peristaltisk bevegelse og utskillelse av magesaft. Disse aspektene ved fiber reduserer sjansene for forstoppelse.

Tykktarmen og magen er beskyttet mot alvorlige sykdommer som inkluderer kolorektal kreft. Hjertet er også en fordel for fiberinntaket, siden det eliminerer overflødig LDL-kolesterol fra veggene i blodårene og arteriene.

Betakaroten i gulrøtter forhindrer kreft

Gulrøtter har betakaroten som når de konsumeres reduserer risikoen for noen form for kreft og i dette tilfellet lungekreft.

I følge noen britiske forskere reduserer økningen i forbruket av betakaroten fra 1,7 til 2,7 mg på en dag sjansene for lungekreftinfeksjon med mer enn 40%.

En gjennomsnittlig gulrotstørrelse har ca 3 mg beta-karoten. En annen studie viste også at å spise gulrøtter rik på fiber reduserer sjansene for tykktarmskreft med en margin på 24%.

Det er også en studie som viste at kvinner som spiste rå gulrøtter fem til åtte ganger har lavere sjanser for brystkreft at de som ikke spiste gulrøtter.

Å spise gulrøtter reduserer sjansene for makuladegenerasjon

Dette er en øyesykdom som rammer eldre og forringer funksjonen til makulaen.

I følge en utført undersøkelse viser det at personer som spiser store mengder betakaroten har 40% risiko for makuladegenerasjon sammenlignet med de som spiser mindre.

Når beta-karoten gjennomgår en enzymatisk reaksjon, danner det provitamin A som er assosiert med antioksidantkapasitet relatert til syn.

Gulrøtter har egenskaper for synstimulering. Forhold som nattblindhet holdes utenfor.

Tygging av gulrøtter gjør det langt for å forbedre oral helse

Gulrøtter har organiske forbindelser som er gode for mineral antioksidanter. Overflødig spytt induseres i munnen når gulrøtter tygges.

Siden spytt er et alkalisk stoff, dreper det bakteriene og fremmedlegemer som kan føre til hulrom, halitose og annen oral helserisiko. Tannkjøttet stimuleres også av gulrøtter.

Gulroteffekt på hjernen reduserer sjansene for hjerneslag

Ifølge Harvard universitetsstudie har folk som spiser mer enn fem gulrøtter i uken mindre sjanser for å få hjerneslag. En reduksjon på opptil 68% risiko for hjerneslag oppstår ved å spise gulrøtter.

Mange studier har økt troen på “gulroteffekten” på hjernen. Hjerneslagpasienter som har høye nivåer av betakaroten har større sjanse for å overleve i henhold til studier som er utført.

helsemessige fordeler-gulrot-juice-02292016

Karotenoider i gulrøtter er en løsning på diabetes

Karotenoider regulerer blodsukkeret i kroppen. De påvirker insulinresistens omvendt og senker dermed blodsukkernivået. Det hjelper diabetespasienter å leve et normalt liv.

Mengden insulin og glukose som brukes og metaboliseres i kroppen er også regulert. Dette fører til sunne svingninger for diabetespasienter.

De antiseptiske egenskapene til gulrøtter gir dem mye verdi. De kan brukes som vermicider, avføringsmidler og til og med som et middel mot leverforhold.

Huden drar også fordel av gulrøtter siden gulrotolje virker perfekt på tørr hud, noe som gjør den jevnere, fastere og mykere. Tatt i form av juice, forbedrer det helse i mage-tarm og mage.

Gulrøtter er den nest mest populære grønnsaken etter poteter, og det er derfor ikke vanskelig å finne dem i markedet. Å dyrke dem kan også være gunstig.

Gulrøtter er et godt valg for helsen din, enten som rå frukt, juice eller i kokt form.

I et nøtteskall er dette grønnsaker som du vil gjerne legge til maten din. De gir ikke bare farger til maten din, men gjør deg også til å spise sunne måltider for deg og din familie.

De kan brukes til å tilberede en rekke delikatesser i forskjellige deler av verden. De er veldig nyttige for kroppen din.

De er av forskjellige varianter, noe som gjør dem enda mer interessante. Videre kan de spises rå eller tilberedes. Så i dag, legg til smak, farge og ernæring fra gulrøtter.