Skip to content

Nonstop blomstrer med Lantana

9 de februar de 2023

Jeg vet hva du vil. Blomster hele uken. Blomster hele måneden. Blomstrer fra vår til høst. Blomster som du aldri trenger å vanne, sprøyte eller gjødsle. Blomster som ler av varmen og fniser av tørke. Slike blomster har et navn – lantana. Det beste av alt er at du kan plante dem nå. Innfødt til tropisk Amerika, kan lantanas være ettårige eller flerårige planter, avhengig av hvor du bor. Små blomster i tette klaser som ligner miniatyr nosegays vises nesten kontinuerlig i varmt vær. Selv om noen utvalg har blomster i solide farger, har mange tofargede klaser. En lantanahage er sommerfuglhimmelen; ingen blomster gjør en bedre jobb med å tiltrekke dem. Vanlig lantana (Lantana camara) er en avrundet, buskete plante som du noen ganger ser i eldre hager i det dype sør. Den vokser 4 til 5 fot høy og bred og har oransje, røde eller gule blomster. Etterfølgende lantana (L. montevidensis) har tynnere, mer bøyelige stengler og sprer, i stedet for hauger. Den blir omtrent 1 fot høy og opptil 6 fot bred med lavendel eller hvite blomster. De fleste lantanas som selges i dag er hybrider eller utvalg av disse to artene.

I SLEKT:

Stort utvalg av farger
Du kan velge mellom en mengde lantanaer i omtrent alle nyanser bortsett fra blått. Mest populære er de lavtvoksende, spredende typene, som er flotte å bruke i hengende kurver, fossefall over vegger eller masse i store sveip. Dessverre selger de fleste barnehager lantanas etter farge, ikke etter navn. Likevel er det verdt å se etter disse spesifikke typene.

  • «Nytt gull»–gule blomster; lav, etterfølgende vane; frøfri; rikelig blomstrende
  • «Pinkie»–rosa og kremblomster; lav, etterfølgende vane; frøfri
  • «Sølvhaug»–kremblomster med gule sentre; vokser opp til 2 fot høy og bred; tiltrekker seg sommerfugler
  • Landemerke hybrider–tett, haugende vane; opptil 11⁄2 fot høy og 2 fot bred; oransje, gull, hvit, fersken, rosa eller rose blomster; jevn vekst; flott i grenser
  • «Lemon Swirl» («Samantha»)–gule blomster og gulkantede blader; frøfri; blir 2 fot høy og 3 fot bred
  • «Dallas Red» («Texas Flame»)–oransje, gule og røde blomster blir dyprøde; mounding vane; vokser opp til 3 fot høy
  • «Patriot Rainbow»–kompakt; vokser opp til 1 fot høy og bred; glorete gule, oransje og fuchsia-blomster

Denne artikkelen er fra juli 2005-utgaven av Southern Living.