Skip to content

La oss være ærlige – Crepe Myrtles er rotete

13 de oktober de 2022

Jeg husker da en av mine «gjerde-naboer» spurte om noen hageråd. «Vi har nettopp tatt ut et tre i forgården,» sa hun. «Hva ville være en god erstatning som ikke blir for stor?» Svaret, trodde jeg, var en slam-dunk. «Jeg ville plantet en crepe myrt,» svarte jeg oppriktig. «En crepe myrtle?» svarte hun vantro. «Hvorfor skulle jeg plante et så rotete tre? Jeg hat crepe myrter!»

Passende refset snek jeg meg ned i buskene for å tenke på feilen min og unngå å bli sprutet med Miracle-Gro. Hvordan kunne noen hate crepe myrtles? Hva er galt med denne damen? Er hun en kjetter, en opprører, eller rett og slett en kjetter? Vi diskuterte aldri crepe myrtles igjen. Jeg tror hun plantet en ginkgo. Tiår senere befinner jeg meg i en merkelig gåte. Etter å ha forkjempet crepe myrtle som det øverste prydtreet for Sør så lenge, er jeg i konflikt. Ja, jeg elsker crepe myrtles. Og ja, de kan være veldig rotete. Ta en titt på verandaen min.

Crepe Myrtle Fallen Leaves på verandaen

Dette er det jeg ser hver eneste dag fra august til treet blir revet i oktober. Jeg blåser av bladene hver morgen, for hvis jeg ikke gjør det, blir de sporet over hele huset. Morgenen etter ser akkurat ut som den forrige. Det er «Groundhog Day» (elsket den filmen – virkeligheten, ikke så mye). Hva foregår her? To ting. For det første har crepemyrten min blitt angrepet av en vanlig sopp kalt Cercospora bladflekk. Svarte flekker begynner å vises på bladene midt på sommeren, noe som får løvet til å bli rødt og gult for tidlig før det faller jevnt. Ved en høyde på 30 fot (dobbelt så høy som den er skrevet på merkelappen), er treet for stort til å spraye med et forebyggende soppdrepende middel. For det andre plantet jeg den ved siden av verandaen min – en fatal feil. Å slippe løv er ikke treets eneste synd. Det dusjer blomster på trappene i uker og uker også. Så er det spørsmålet om den flakende barken som flyr over alt under en storm. Jeg ender opp med å bruke mye av det som mulch, så det er det. Lærdommen fra dette er IKKE å slutte å plante crepemyrter. De er vakre. Lærdommen er å slutte å plante dem på dumme steder der rotet deres blir en kongelig smerte. Ikke plant dem nær en veranda eller terrasse. Ikke plant dem i nærheten av en tur eller innkjørsel. Og for alt som er hellig, ikke plant dem i nærheten av et basseng. Til tross for feilene beholder jeg crepemyrten min fordi den perfekt beskjærte stammen rett og slett er nydelig. Jeg skulle bare ønske at jeg for 25 år siden plantet den midt i gården.