Skip to content

Oliventre Ebola alarm

27 de juli de 2021

En bakterie ødelegger avlingene i Italia og Frankrike, hvor de har blitt tvunget til å fortsette å brenne de berørte prøvene, fordi det hittil ikke er kjent et effektivt middel mot sykdommen. De kaller henne oliventre ebola og den er av amerikansk opprinnelse, veldig smittsom. Det er ikke utelukket at det ankommer Spania de neste årene med mindre det er forhindret.

Fortsett å lese for å vite mer.

Tørre blader på oliventre

De Xylella fastidiosa, et etternavn som passer deg som en hanske hvis jeg kan si det, overføres gjennom vektorinsekter, det vil si fra de insektene som bærer bakterier i kroppen, som invaderer xylem – treaktige kar som transporterer væske fra en del til en annen – av planten og reproduserer seg inne i den, og hindrer strømmen av den rå saften – som er en blanding av vann med mineralsalter, som må nå bladene for å mate dem. Symptomer er av vannstress, forfall, visner Y etterlater tørking, og til slutt prøvenes død.

Andalusia var den første som varslet resten av landet om de skadelige effektene av dette problemet, ettersom det er et område hvor vi kan finne millioner hektar oliventrær. Imidlertid opprettholdes rutinemessige skadedyrbekjempelser på Balearene.

Ebola på eik

I tillegg til oliventrær, er andre arter som mandeltrær, sitrus, oleanders eller Eiketrær. Det er veldig viktig at med færre symptomer på sykdom, treet blir kuttet ned og det blir brent, siden det er den eneste måten å forhindre at de andre prøvene blir smittet.

Ankomsten av Xylella fastidiosa til landet vårt ville det være en hardt slag for olivensektorenSiden det bare produseres 327.932 liter olje på øya Mallorca (Baleariske skjærgård) per år. I land som Frankrike kom bakteriene gjennom import av infiserte trær, og det er grunnen til at både bønder og agronomer håper at de nødvendige tiltakene vil bli tatt for at olivenet ebola ikke skal nå den iberiske halvøya eller øyene.