Skip to content

Opprinnelsen til appelsinen

25 de juli de 2021

Husker du den gangen din mor eller far ga deg en smak av fersk appelsinjuice for første gang? Den smaken som ikke ender opp med å bli bitter, men heller ikke søt, som slukker tørsten din så godt som vann gjør, og som også gir deg næring ved å gi kroppen din det sårt tiltrengte vitamin C for å holde immunforsvaret sunt.

Men, Har du noen gang lurt på hva opprinnelsen til appelsinen er, og hvem var den første som dyrket den? Vel, her får du svarene på disse og andre spørsmål knyttet til utviklingen av en av de bestselgende spiselige fruktene i verden.

Det hele startet … i Kina

Appelsiner

Det hele startet, antas det, i Kina, hvor sitrus har blitt dyrket i tusenvis av år, som er den første sitrusen som europeerne ville vite. Takket være Silkeveien, som var et nettverk av handelsruter organisert fra 1. århundre f.Kr. C. forbinder Kina med Mongolia, det indiske subkontinentet, Persia, Arabia, Syria, Tyrkia, Europa og Afrika, og surt begynte å spre seg over hele Østen. I 1178 a. C., Han Yen-chih, skrev et veldig komplett arbeid om de 27 forskjellige varianter av sitroner som ble dyrket på den tiden, blant dem søt og bitter appelsin, kumquat og mandarin.

Men hvordan det kom inn i Europa er et mysterium. Men uansett, mot 1500-tallet er det allerede referanser om at det allerede var etablert på det gamle kontinentet. Likevel kan det ha spredt seg som surt, det vil si gjennom Silkeveien. Selv om det er den mest sannsynlige teorien, kan den ikke bevises for øyeblikket.

Hvordan kom appelsinen til Spania?

Sitrus sinensis

Sikkert fra arabernes hånd. Mot andre halvdel av 1100-tallet, den Sevillian arabiske Abuzacaría Abenalawan, skrev Quitab el Fellaha, eller Book of Agriculture, der han tar for seg dyrking av forskjellige sitrus, som appelsintreet eller sitrontreet, noe som antyder at de på det tidspunktet var kjente planter. I tillegg skrev han en Rural Calendar for Andalusia, og spesielt for Sevilla, hvor han angir hvilke månedlige oppgaver som må utføres for å få et velholdt appelsintre. Likevel var suksessen til appelsintreet på spansk territorium ganske regional.

Først i 1825 begynte den å bli dyrket i Castellón, Villareal og senere i Burriana og Almazora. Rett etter ankom skip fra Catalonia og Mallorca til disse regionene for å laste den i bulk og frakte den til Tarragona, Barcelona og Sør-Frankrike.

Produksjonsrytmen stoppet mellom 1834 og 1840 på grunn av en borgerkrig. Ingenting varer fremdeles for alltid, og fra 1845 ble det plantet appelsintrær langs kysten, både mot nord og mot sør, slik at hele halvøya til slutt kunne smake på disse fruktene. Så mange appelsiner ble produsert at de noen år senere, i 1850, begynte å eksportere dem til Storbritannia.

I Castellón, i løpet av tiåret 1860-1870, sitrusdyrking utvidelse. Land som til da hadde blitt brukt til å dyrke hvete og hamp, ble land av appelsin, sitron og andre lignende trær. Og mot slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet, på grunn av industrialisering og forbedring av transportmidler, skjedde det som det var lengtet etter: økningen av sitrusfrukter. Folk, som hadde bedre livskvalitet, konsumerte mer og kunne bevege seg raskere, fruktene kom mye ferskere, noe som gledet forbrukeren, som kjøpte igjen.

Oransje voksende krise

Skjær appelsiner

Under første verdenskrig falt produksjonen igjen. Forbruket i krigførende land ble begrenset, noe som førte til at prisene falt, mens produksjonskostnadene forble intakte i løpet av disse årene ble det opplevd en av de verste krisene til nå. Da krigen endte, ble produksjonen frisk, men som et resultat av den økonomiske krisen 1929-1930 ble utvidelsen av dyrkingen stoppet igjen. Situasjonen forverret seg enda mer med den spanske borgerkrigen, og med andre verdenskrig. Det var så ille at det nesten sluttet å produsere.

Og så kommer vi til i dag. Det er ingen kriger som hindrer kultivering av den, men sektoren er ikke ferdig med å komme seg. Det produseres mer enn det som selges, så prisen synker.

Nysgjerrighet av appelsintreet

Sitrus aurantium

Appelsintreet er en veldig dekorativ sitrus, dyrket i flere tusen år, som vi har sett. Men visste du at den har flere bruksområder? Allerede i 310 a. C., deres interessante medisinske egenskaper, Hva er de:

  • Hjelper med å roe nervene, og redusere stress.
  • Lav spenning.
  • Bekjemp søvnløshet.
  • Bekjemp og forebygg influensa og luftveisproblemer, som sår hals.
  • Styrker immunforsvaret.

Så ingenting, tør du å ha et appelsintre? 🙂