Skip to content

Oriental Lily Care: Lær deg å dyrke den seige, duftende, prangende Lilium Orientalis

22 de februar de 2021

Mange huseiere forveksler «orientalsk lilje» med «asiatisk lilje» (asiatisk lilium). Oriental Lily-plantene har flere forskjellige karakteristikker sammenlignet med sin liljefetter.

Forskjellen mellom asiatiske og orientalske liljer?

Orientalsk (Lilium Orientalis) blir vanligvis høyere og når 3 «til 6» fot sammenlignet med asiatiske liljer 2 «til 5» fot høyde størrelse. Noe overlapping forekommer, men dette er generelle gjennomsnitt. Orientalere bærer også duftende blomster og er elsket for sin seighet.

Hvordan ta vare på orientalske liljer

Prangende og tøffe, Lilium Oriental er stødige år etter år prangende utøvere. En enkel påminnelse om orientalsk liljeomsorg:

Røtter i skyggen, løvverket og blomstrer i full sol i omtrent 6 timer eller mindre. Når de er beskyttet mot den varme ettermiddagssolen, trives de, men holder seg ikke godt når de står overfor sterk vind.

Et utmerket sted for planting er nær huset på vestsiden.

Her skal de få rikelig med sollys, men mindre av den flammende ettermiddagen eller senvarme. Vind rundt bygninger har en tendens til å snurre og virvle. Ofte nær veggene er det et smalt orkanens øye.

Planting nær vegger kan skjerme liljer orientalske stammer fra sterk vind som kan snappe stilken hvis den ikke stakes.

Plantene under slekten lilium er enkle å dyrke.

Rosa orientalsk lilje

Velge et sted for planting

Når du velger et plantested i nærheten av et hus, må du se etter et område som ikke har overflødig vann etter regn eller takavrenning. Et sted med en svak skråning fra fundamentet (alle gode hus gjør) er best.

Hvis plantestedet ikke drenerer på grunn av feil rangering av stedets landskap, kan riktig jordtype oppmuntre til drenering.

Jord kan fjernes, og en god, godt drenert jord kan erstatte den ikke-drenerende jorda.

Råtnende røtter og en blåaktig form – botrytis – kan ødelegge pærer når jord inneholder overflødig vann. Husk disse før du begynner å så frø.

«Drenering er viktigere enn fruktbarhet når man dyrker liljer,» råder Birmingham-gartner Weesie Smith. Hun anbefaler å blande inn Gran-I-Grit (et knust granittprodukt som brukes som et supplement til fôring av kyllinger) for å løsne jorda og forbedre drenering. Den kommer i tre karakterer. Bruk 1/16-tommers granittpartikler (kalt startgrad) til jordforberedelse. De grovere 1/4-tommers granittpartiklene (kalt Developer-Layer grade) hjelper til med å avskrekke volumer som elsker pærene. Se etter det på ditt lokale fôr og frø. via Southern Living

Beste jord for å plante den orientalske liljen

De orientalske liljer foretrekker rik, fuktig og godt drenert jord. Hvis du har jord med mye leire eller sand, legg til organisk materiale som bladform, torv eller kompostert gjødsel for å forbedre det. Arbeid det organiske materialet i omtrent en fot dypt inn i plantesengen, og jorden føles løs.

Hvordan plante pærer av orientalske liljer:

 • Liljepærer kan plantes stort sett hele året, men vår eller høst er best. Pærer plantet om våren vil vanligvis produsere sunnere planter.
 • Håndter pærer med forsiktighet da vekter lett bryter av liljepæren.
 • Når du planter liljepærer, plasserer du dem mellom 6 ″ -10 ″ tommer fra hverandre i et hull 4 ″ -6 ″ tommer dypt, vanligvis dobbelt så dypt som høyden på pærene.
 • Tilsett gjødsel i plantehullet ved å bruke den anbefalte mengden og dekk den med jord før du plasserer pæren.
 • I hullet plasserer røttene ned og peker opp som en Hersheys kyss. Dekk pæren med jord og vann. For å holde pærene kjølig og spare fuktighet, legg til et lag med mulch.
 • Når skudd begynner å vises, start et månedlig gjødslingsprogram med et forhold på 1-2-1 (6-12-6, 4-8-4).
 • Beskytt liljer mot sterk vind, stikk høye stilker om nødvendig. Hold røttene kjølig med mulch.
 • Forhindre at frøbøtter dannes ved å fjerne døde blomster. Når stilkene blir brune, skjær du stilkene ned til bakkenivå. Klipp aldri blomsterstilkene ned mens de fremdeles er grønne.

Gjødsling av orientalske liljer

Foruten å påføre gjødsel når du planter, fortsett å mate planten med høyt fosformat eller beinmel for å gi større, langvarige blomster.

Stargazer liljer (Lilium «Stargazer») krever gjødsel med høyt kaliuminnhold. Denne orientalske hybridliljen kan trives uten dette så lenge du har god jordkvalitet.

Toppdressingpærer med langsom frigjøring av gjødsel tidlig på våren vil også hjelpe til med å dyrke sterke og sunne planter.

Påfør fiskemulsjonsgjødsel, kompostte, ormstøping og nitrogenplantemat for best resultat.

Ta forholdsregler for ikke å gjødsle for mye, da dette kan skape frodig grønt løvverk og begrense blomstringen

Vanning og mulching

For best resultat, gi orientalske liljepærer minst 1 tomme vann hver uke. De liker ikke våte føtter, holder jorden fuktig, men ikke våt ved å legge til et lag på 5 ″ til 6 ″ tommer mulch. For å unngå vannlogging i beholdere må du sørge for at plantemaskiner renner godt.

Skadedyr og sykdommer som påvirker orientalske liljer

En av de viktigste skadedyrene som påvirker orientalske liljer er den røde liljebladbille. Sprøyt insektdrepende såper regelmessig for kontroll. Kontroller snegler og snegler ved hjelp av en rekke kontrollalternativer som finnes her.

Soppsykdommen – grå mugg påvirker orientalske. Reduser luftfuktigheten med bedre ventilasjon og ikke overfylte planter.

Hageduft og nydelig duft

En nydelig «duftende» fordel som orientalske liljer tilbyr, er en krydret duft. De vakre asiatiske liljer mangler spesiell aroma. Oriental’s produserer en blanding av krydret parfymer, noe som gjør dem vakre å se på og fantastiske å lukte i den duftende hagen.

De produserer naturlig en duftende duft, men uten riktig pleie kan den krydrede duften bli ødelagt.

Rosa orientalske liljer «leker» godt med andre stauder og asiater, de kan alle plantes i samme hage. Vær oppmerksom på at asiater har en tendens til å spre seg, så å gi god plass mellom stilkene bør gi underjordiske røtter tilstrekkelig plass.

Formere Lilium Oriental ved å dele

For å forplante liljetyper ved å dele trenger du bare noen få verktøy: Spade, 5-liters bøtte og hagehansker.

Overvintring av de orientalske blomstene

Avhengig av hvor du bor, må dine orientalske pærer komme innendørs eller holde deg utendørs. Wikihow satt sammen et raskt steg for steg for både innendørs og utendørs vinterpærepleie.

Oppbevaring av pærer innendørs om vinteren.

 • Løft liljepærene etter den første frosten.
 • Grav forsiktig ut pærene.
 • Sjekk pærene dine nøye for rot eller tegn på sykdom.
 • Legg pærene på et brett og la dem tørke i noen dager.
 • Støv pærene med soppdrepende pulver og oppbevar dem.
 • Oppbevar pærene på et mørkt, tørt sted.
 • Plant plantene på nytt ute på midten til sen vår.

Hvis pærene dine vil vinter ute i vintersesongen.

 • La liljepærer være utendørs i mildere klima.
 • La planten dø av seg selv.
 • Forbedre drenering av jord.
 • Hev pærene over vannstanden.
 • Dekk bakken med mulch.
 • Planter de overvintrede pærene på midten til sen vår.
 • Velg et godt drenert sted i solrik beliggenhet.
 • Alternativt kan du plante overvintrede pærer i en container. Hvis du vil at blomstene dine skal blomstre spesielt tidlig, kan du prøve containerplanting i desember.
 • Vann pærene etter gjenplanting.
 • Mat liljer en gang annenhver uke.
 • Hold øye med skadedyr.

Les hele artikkelen med bilder og mer informasjon på wikihow.com

Bor i et «kaldt område?» Emmett & Marie Wenger deler sine erfaringer med tittelen – Growing Orientals in the Colder Zones.

Støtt blomsterstengler med innsatser

Oriental lilly krever ekstra støtte siden de fleste varianter har en tendens til å bli topptunge når de blomstrer. En sterk regnbyge og vind som vanligvis oppstår i slutten av juli kan føre til at de kastes rundt. For å holde dem oppreist, bruk bambuspinner bundet med raffia.

Forleng blomster i hagen

Som med de fleste blomster, unngå å få vann på blomstene. Vanndråper kan gi imponerende bilder, men er vanligvis ikke best for blomster. De har en tendens til å forkorte et blomstringsliv, spesielt på varmt vær og får kronbladene til å visne.

Vanndråper kan også gi brennende flekker når vanndråper fungerer som mini forstørrelsesglass i solen.

For å fortsette å nyte de vakre blomstene i hagen, fjern blomster når de blekner. Dette oppmuntrer blomstring ved å hindre at planten bruker energi til å produsere frø. Når bladene og stilkene blir gule og dør, skjær planten tilbake til bakken.

Bruk av orientalske liljer

De orientalske liljer gir utmerkede landskapsarbeidstilsetninger for sensommeren blomsterfarge i hagen. Blomstene deres fungerer som flotte avskårne blomster, noe som gjør dem perfekte i blomsteroppsatser. Klipp stilkene når liljeblomstene åpnes tidlig på morgenen når de fremdeles er kule. Bare noen få stilker vil gjøre en vakker bukett.

Forsiktig: Når blomstene begynner å åpne, må du passe på at ikke pollen flekker klærne dine.