Skip to content

Daylilies blomstrer åtte måneder i året

21 de februar de 2021

Et av de første spørsmålene om dagpleie er «Hvor lenge blomstrer dagliljer?» Fra min erfaring har jeg hatt dagliljer i 8 måneder. Les videre for å lære mer fra Rachel Cook.

Jeg kaller det «Dronningen i mai», da denne Daylily (med ukjent opprinnelse) ofte har blomstret for meg langt ut i desember.

Det er en av de mest tilfredsstillende dayilies som blomstrer både tidlig og sent på sesongen, men hopper over juli og august når daylilies uansett er et krone et dusin.

En tørke fra 20. mai til 6. juli avanserte blomstringen av mange varianter en uke eller to. De tålte tørken godt, som forventet, den eneste merkbare effekten var at noen knopper visnet, da den reorganiserte eksistensen på tørr basis.

Så i oktober startet den lange indiske sommeren, etter en forkjølelsesperiode, igjen de tidlige blomstene, som vanligvis ikke gjentar blomstringen. Disse og en vanlig repeater, blomstret på nytt på ekstremt korte stilker, som om de ikke kunne fortelle om våren virkelig var her igjen eller ikke.

Lære mer om:

  • Planting og dyrking av dagliljer for mellomsesongfarge
  • Når skal du redusere Daylilies

Daylilies For All Seasons

Alle årstider, kom tørke eller flom, er tilfredsstillende for dagliljer; de tilpasser seg lett til vekstforholdene i øyeblikket og liker det.

Mens dagliljer kan overleve nesten alle former for transplantasjon, rapporteres det at enkeltrøtter gjør det bedre enn store klumper, at klumper er tilbøyelige til å suge i et år eller to.

Dette må referere til bare rottransplantasjon, siden planten med en tilstrekkelig stor jordkule ikke kan vite at den er flyttet.

Hemerocallis fulva er den gamle, kjente, oransje veikanten, som har naturalisert seg i hele den østlige delen av landet.

Hemerocallis fulva Maculata er lik, men å foretrekke siden den har en mye større blomst og fortsetter å blomstre en uke eller så etter at fulva er ferdig. Denne Maculata her var utenfor planen i år fra en nylig transplantasjon.

Hemerocallis fulva Flore Pleno, som navnet antyder, er en dobbeltblomstret form av den gulbrune fulvaen, blomsterblomstene har blitt forvandlet til en kronbladssøyle.

Det er en interessant variant å bli naturalisert i et hjørne av seg selv, siden det er for grovt i vekst for en hageseng. Det er også en sport av dette som har hvitstripet løvverk, men identiske blomster og blomstrende vaner.

Spredning – Daylilies Interessant vane

En rekke dagliliesorter har den interessante vanen å utvikle spredning – små, komplette planter som begynner halvveis opp i en blomsterstengel.

Disse plantene er egentlig hele planter med blader og luftrotler, og til og med indikasjoner på små knopper; de vil vokse lett når de løsnes fra hovedstammen og plantes. Det kan ta et år før de når størrelsen på kjøpte røtter.

røde blomster av en daglilje
Noen varianter utvikler underjordiske løpere som sender små planter en fot eller to fra moderplanten. Disse lager også gode «gi-bort» planter.

Atter andre, for eksempel de utvalgte prisene, sprer seg veldig sakte, og det er nødvendig å dele klumper for å få ekstra planter.

Mange, men ikke alle varianter, utvikler frøplater. Disse er klippet av på teorien om at styrken bedre kan gå inn i ytterligere blomstring. «Queen of May» utvikler disse framføringene i september. Imidlertid vil frø vokse lett, men det tar omtrent et år lenger enn spredning å bli klumper i full størrelse.

Daylilies Perfekt for gartnere i helgene

Daylilies er den mest tilfredsstillende av blomster for helgens gartner. Bortsett fra den lange sesongen, varierer fargen fra lys gul til dyp rød, hvorav noen er duftende. De er absolutt bug-proof uten spray eller støv er nødvendig.

De virker likegyldige overfor vanlige jordtyper og steder – surt eller søtt, fuktig eller tørt, fruktbar eller dårlig, full sol eller betydelig skygge. De ser ut til å nyte litt humus i jorden, men det er ikke en nødvendighet.

Unngå tung gjødsel

De misliker absolutt tunge påføringer av gjødsel. De foretrekker å ta vare på seg selv.

Mer om Lily gjødsel

De kan plantes vellykket når som helst på året, selv om vinteren hvis gartneren er i stand til å få jord til å plante dem i.

Selv om det kan forventes noen sommer- eller høstblomstringer fra en rot som er plantet om våren, tar det to eller tre år for en rot å danne en etablert klump i full størrelse med sine mange blomster.

Gi dem denne gangen, og omtrent to meter mellomrom mellom planter, for full belønning.

Noen er kvelds- og nattblomstrere, snarere enn «dag» -liljer. Ingenting kan se tristere ut enn en ekte «dag» -variant på bordet på et middagsfest.

gruppe blomstrende dagliljerFra navnet, daylily, er det å forvente at hver blomst varer bare en dag, men det er mer og mer på samme stamme som blomstrer dag etter dag til slutten av sesongen. Så tar en annen variant over, og så videre.

Selv ut av blomstringssesongen gjør det gresslette grønt bladverket av dagliljeplanter attraktive hauger. Mens noen mister alle bladene sine om vinteren, har mange eviggrønne tendenser – løvhaugen forblir, brun på spissene, men grønn i midten der den er beskyttet og fortsatt vokser sakte.

Av Rachel Cook – Rachel har drevet blomsterhage i flere tiår med en spesiell fascinasjon og kjærlighet for dagliljer gamle og nye.