Skip to content

Ørkenball

9 de juli de 2021

Har du noen gang sett bilder av en ørkenkule? Jeg innrømmer at første gang jeg så en, så jeg ikke for meg hva det var akkurat. Den er formet som en ball, ja, men hva er den? Vel, verken mer eller mindre enn noen type planter som har tørket opp.

Det er ganske vanlig i halvtørre områder, og selv om det kan virke utrolig, har vi det også i Spania. Jeg vil forklare deg nedenfor hva er egenskapene deres.

Hva kjennetegner ørkenballen?

Denne rare planten er kjent som estepicursor i botanikk. De er en gruppe arter som, når de først produserer frukt og frø, tørker opp. Ved å gjøre det, vinden bærer dem, noe som kommer godt med siden fruktene og / eller frøene slippes ut, ofte veldig langt fra moderplanten. På denne måten, så snart regnet kommer, begynner en ny syklus som består i å spire – vokse – blomstre – frukting – dø … og vente på å bli blåst bort av vinden.

Så å si hele anlegget består av diasporas, det vil si enheter som lar planter skape en ny generasjon. Disse strukturene kan produseres aseksuelt eller, hva som er mer vanlig hos steppere, seksuelt, det vil si gjennom pollinering av blomstene deres.

Hvilke planter blir til ørkenkuler?

Det er mange, men vi kommer til å holde oss til de som er lettere å få, i tilfelle du vil ha din egen i hagen eller i en gryte 🙂:

Anastatica hierochuntica

Utsikt over Rose of Jericho

Kjent som Rose of Jericho, er den innfødt i ørkenene i Arabia, Palestina og Egypt. Det er en veldig nysgjerrig plante, med korte røtter og delte blader. I løpet av den tørre perioden er det vanlig at vinden river den av bakken og drar den med seg, noe som gagner den sterkt siden den kan frigjøre frøene i andre deler.

Imidlertid, når det regner, tørker bladene ut, og når de gjør det, blir de grønne igjen av klorofyll, og kort tid etterpå blomstrer den.

Eryngium campestre

Utsikt over Eryngium campestre

Kjent som løpertistel, posttistel, setero-tistel eller tindeltistel, er det en flerårig urteaktig plante som er hjemmehørende i Sentral- og Vest-Europa, Nord-Afrika, Midtøsten og Kaukasus. Den når en høyde på 70 centimeter, hvorfra spiny og flikete blader spirer.

Blomstene er gruppert i hoder, blåaktig i fargen, og produser nøtter med frø. På slutten av fruktingen tørker luftdelen, det vil si den synlige delen, og etterlater bare roten som er knollete og den som vil være ansvarlig for å gi liv til nye blader om våren.

applikasjoner

Det blir vanligvis sett på som et luke, men du må vite at det er veldig interessant fordi har helbredende og vanndrivende egenskaper. I tillegg er de unge bladene og røttene en god ingrediens for salater.

Kali Salsola

Utsikt over Salsola Kali

Kjent som almajo de jaboneros, salicor de la Mancha, capitana eller barrilla edge, er det en årlig plante som er hjemmehørende i de ganske tørre regionene i Eurasia. Vokser opp til en maksimal høyde på en meter, med stilker som forgrener seg tungt fra basen. Grenene vokser buet mot stilkene, og fra dem spirer sylindriske blader med den spiny toppunktet.

Blomstrer om sommeren (Juli til september på den nordlige halvkule). Blomstene er ensomme, 5 til 9 mm og hvite i fargen. Frukten er liten, selv om den kan inneholde opptil en million frø med en diameter på ca 2 mm.

applikasjoner

Ved å ha en veldig høy natriumkonsentrasjon (rundt 6% fast stoff), asken ble brukt til å lage glass og til å lage brus.

Selaginella lepidophylla

Utsikt over Selaginella lepidophylla

Kjent som oppstandelsesplanten, steinblomst eller doradilla, Det er en plante med roseatstengler, tussocks, med brune blader. Det produserer ikke blomster eller frø, siden det er en familie art av bregner. Det har sporofytter i stedet, men de er knapt synlige.

Hun er en født overlevende: er i stand til å overleve i en sovende tilstand i flere år til den blir hydrert igjen, derfor antas det at den «gjenoppliver», selv om den i virkeligheten aldri var død 🙂.

Hvordan blir de tatt vare på?

Hvis du vil ha en kopi, anbefaler vi at du gir den følgende omsorg:

plassering

De er planter som må være i utlandet, full sol.

Land

  • Blomsterpotte: bland universalt underlag (til salgs) med perlitt i like deler.
  • Verft: krever en lett sandjord med utmerket drenering.

Irrigasjon

Heller knapp. Vann når jorden er nesten tørr. I løpet av sommeren gir 2-3 ukentlige vanninger.

Abonnent

Om våren og sommeren Det anbefales å gjødsle dem med litt organisk kompost, som guano, kompost eller gjødsel.

Multiplikasjon

Utsikt over den tørkede rosen av Jeriko

Flesteparten multipliser med frø om våren, følger denne trinnvis:

  1. Fyll først en gryte eller, bedre, en frøplantebrett med universal substrat blandet med perlit i like deler.
  2. Vann så samvittighetsfullt.
  3. Plasser deretter maksimalt to til tre frø i hvert frøbed, eller om nødvendig, i hver stikkontakt.
  4. Dekk dem deretter med et tynt lag med underlag.
  5. Til slutt, vann igjen og plasser såbedet utenfor, i full sol.

På denne måten vil de spire om to uker.

Planting eller transplantasjonstid

vår, når frosten har gått.

Rustikk

Bortsett fra Eryngium, som tåler svak frost, resten får skade når temperaturen faller under 0 grader.

Hva syntes du om ørkenballene? 🙂