Skip to content

Persimmon skadedyr og sykdommer

20 de juli de 2021

Persimmon eller kaki, hvis vitenskapelige navn er Diospyros kaki, er et frukttre hjemmehørende i Sørøst-Asia som produserer deilig frukt. I tillegg er den veldig dekorativ, siden de normalt grønne bladene får en vakker oransjerød farge om høsten før vinden blåser dem bort. For alt dette er det en av de mest dyrkede artene i tempererte regioner.

Derimot, det er flere skadedyr og persimmonsykdommer som kan skade deg alvorlig. Så hvis du mistenker at noe er galt med treet ditt, kan du finne ut nedenfor hva det kan ha og hvordan du kan fikse det.

Skadedyr

Fruktflue

Prøve av Ceratitis capitata

Fruktflua, hvis vitenskapelige navn er Ceratitis capitata, det er et flygende insekt som, som navnet antyder, spiser på fruktene av trærne. Men ikke bare det, men det etterlater også larvene inne i persimmon, noe som får den til å råtne raskt.

Å gjøre? Meget lett: plasser flere gule klissete feller nær treet. Så snart de er knyttet til dem, vil de ikke være i stand til å gjøre noe. Et annet alternativ er å kutte en plastflaske i to, tilsette sukker eller honning og vann, og feste et tau til treet.

Persimmon Sesia

Persimmon sesia prøve

Persimmon sesia, hvis vitenskapelige navn er Synanthedon tipuliformis, er en type møll hvis larver graver ut gallerier i stilkene. Ved å gjøre det forårsaker de betydelig skade på dem.

Å gjøre? Den mest anbefalte er kutt de infiserte delene med en tidligere desinfisert håndsag med apotekalkohol og forsegle såret med helende pasta. I tillegg anbefales det å behandle treet med fosforinsektmidler.

San Jose lus

St. Josephs lus på blader

San José-lusen, hvis vitenskapelige navn er Quadraspidiotus perniciosusDe er veldig små parasitter som fester seg til planten beskyttet av et brunt skall for å mate på saften. A) Ja, de forårsaker skade på bladene, som blir gule og faller, og på fruktene, som ender med flekker uten farge.

Å gjøre? Siden kaki er et tre med frukt som er spiselig, økologiske insektmidler bør brukes, som neemolje.

Langstrakt hvitluke

Langstrakt hvitluke på en plante

Den langstrakte hvitluken, hvis vitenskapelige navn er Eulecanium persicae, er en parasitt som den blir hovedsakelig avsatt på bladene og ømme stilkene. Den er beskyttet av et brunt eller rødlig skjold og måler bare 1 centimeter.

Å gjøre? Hvis de er få eller treet er ungt, kan fjernes med en børste dyppet i apoteket; hvis det er mange eller planten er voksen eller veldig stor, er det best å behandle den med pyretriner.

Fugler

Prøve av svarttrost

Fugler er veldig pene dyr, men de mest ømme skuddene og fruktene kan spises, spesielt hvis de er svarttrost eller stær. For å unngå dette er det viktig å bruke beskyttelsesnett eller fugleskremsel.

Veps

Veps på en plante

Hvepser er opportunistiske insekter, siden de spiser frukt som allerede er blitt angrepet av fugler. Av denne grunn er det nødvendig å dekke fruktene eller lage feller for veps.

Sykdommer

Antraknose

Antraknoseskader på frukt

Antraknose, kjent som kanker eller chancre, er en sykdom forårsaket av en sopp som kan være av slekten Colletotrichum, Gloesporium eller arten Coniothyrium fuckelli. Lag misfargede flekker på blader, stilker, frukt eller blomster.

Å gjøre? Det mest tilrådelige er kutt de berørte delene og brenn dem, og behandle med soppdrepende midler.

Botrytis

Bladskader av Botrytis sopp

Botrytis er en soppsykdom som overføres av soppen Botrytis cinerea. Produserer brune flekker på blader og blomster, vanligvis på grunn av mangel på lufting.

Å gjøre? Det må de være fjern berørte deler, behandle med soppdrepende middel og unngå å fukte bladene og blomstene under vanning.

Cephalosporium diospyri

Soppskader på persimmon

Det er en soppsykdom som produserer tørke og bladfall. Grenene svekkes og kronen blir bar. Berørte prøver dør etter to år.

Å gjøre? Det er veldig viktig skaffe deg sunne trær, og ta vare på dem ordentlig slik at de er sterke.

Vet du allerede hva som skjer med kaki? Jeg håper det, og du kan få det tilbake snart 🙂.