Skip to content

Phytolacca

8 de juli de 2021

De Phytolacca De er en veldig pen plante, som er perfekte å ha i store hager eller romslige uteplasser, men også å vokse i potter. De utvikler blader med en fantastisk grønn farge, og noen arter kan også konsumeres etter å ha behandlet dem.

Vedlikeholdet deres er ikke komplisert, selv om det er sant at det er veldig viktig å ta hensyn til voksenstørrelsen de når for å sikre at det er tilstrekkelig plass for dem.

Opprinnelse og egenskaper til Phytolacca

Hovedpersonen vår er en slekt av flerårige planter som er hjemmehørende i Nord-Amerika, Sør-Amerika, Øst-Asia og New Zealand. De vokser som gress eller trær mellom 30 centimeter og 15 meter i høyden. Stammen er vanligvis rosa eller rød, og bladene er enkle, alternative og med grov margin.

Blomstene er grønnhvite i fargen, og er gruppert i hengende blomsterstander som kommer ut fra grenene. Når de er pollinert, begynner fruktene å modnes, som er lilla-svarte dropper.

Alle deler er giftige for pattedyr, ettersom de inneholder fytolacatoksin og fytolacigenin, som er to giftige stoffer som kan forårsake diaré, svakhet, hodepine, spasmer, kramper, lavt blodtrykk og til og med pustevansker. Imidlertid spises både bladene og droppene etter å ha blitt kokt 3 ganger hver for seg, selv om dette ikke anbefales, da det ikke er noen garanti for at de er trygge. I alle fall bør røttene aldri spises på grunn av deres høye toksininnhold.

Hovedart

De mest kjente er:

Phytolacca americana

Utsikt over Phytolacca americana

Det er en eviggrønn busk hjemmehørende i Nord-Amerika når en høyde på ca 4-5 meter. Den blomstrer om sommeren og produserer hvite blomster og bærer frukt om høsten.

I stedet for opprinnelse bruker urfolksstammer det som et folkemiddel, og i tradisjonell kinesisk medisin regnes det som purgativt, emetisk og et godt hjerte stimulerende.

Phytolacca decandra

Utsikt over Phytolacca decandra

Det er en plante hjemmehørende i Nord-Amerika, Kina, Sør-Europa, Afrika og Azorene. Nå en høyde på opptil 3 meter, med en hul årlig syklusstamme hvorfra ovale lansettformede blader spirer. Blomstene er hvite eller rosa, og er gruppert i racemose blomsterstand. Fruktene er dropper, røde i begynnelsen og svarte på slutten av modningen.

Det har en annen bruk: for eksempel kan de unge stilkene konsumeres som om de var asparges; og da det har sæddrepende egenskaper, kan det brukes som prevensjonsmiddel på resept.

Phytolacca dioica

Utsikt over ombu-treet

Det er den velkjente ombú eller bellasombra, en art innfødt til fjellene i det nordøstlige Argentina, Uruguay og Sør-Brasil. Den kan nå en høyde på 10 til 15 meter, som er en av de største fytolakene i sitt slag. Bagasjerommet er tykt, og kronen er ganske tett og gir en behagelig nyanse. Blomstene er hvite og ser ut til å være gruppert i klynger, og fruktene er gulaktige.

Bortsett fra å bli brukt som prydplante i store hager og noen ganger som bonsai, kan treet brukes til å bygge tilfluktsrom som vil være veldig nyttige på veldig varme dager.

Hva er omsorgen du trenger?

Hvis du tør å ha en kopi, anbefaler vi å ta vare på den som følger:

plassering

De er planter som de må være i utlandet, i et område der de får direkte sollys gjennom dagen. I tilfelle at de er av store arter, for eksempel P. dioicaDet er også viktig at de plantes så langt som mulig fra rør, asfalterte gulv osv. Som et minimum skal det være omtrent ti meter mellom treet og det du vil beskytte.

Land

  • Blomsterpotte: fyll med universalunderlag (til salgs) blandet med litt perlit. Mulch fungerer også.
  • Verft: de vokser i fruktbar jord, med veldig god drenering. De frykter vannlogging, til det punktet at røttene lett kan råtne hvis jorden ikke er i stand til raskt å tømme vannet.

Irrigasjon

Utsikt over phytolaca-blomstene

Moderat. I løpet av sommeren vil det være nødvendig å vanne i gjennomsnitt 3 ganger i uken, men resten av året 1-2 vanlige vanninger vil være tilstrekkelig.

Hvis du er i tvil, må du sjekke fuktigheten i jorden før du fukter den igjen, for eksempel med en tynn trepinne.

Abonnent

Det anbefales sterkt å betale phytolaca om våren og sommeren med organisk gjødsel som guano eller planteetende gjødsel, i henhold til indikasjonene som er angitt på pakken.

Multiplikasjon

De multipliserer med frø om våren. For dette må de sås i et frøbed (frøplantebrett, potter, melk eller yoghurtbeholdere med et lite hull i bunnen, …) fylt med universalunderlag. De må begraves litt, slik at de ikke blir utsatt for solen, og så må de vannes og plasseres ute, i halvskygge.

De vil spire gjennom hele sesongen, selv om de vanligvis ikke tar mer enn en måned.

Rustikk

Det kommer an på arten, men generelt motstår de kulde og svak frost. Ombú, som er en av de mest populære, støtter opptil -7 ° C.

Hva syntes du om Phytolacca?