Skip to content

Pine longicorn (Monochamus galloprovincialis)

8 de juli de 2021

De Monochamus galloprovincialis det er et lite insekt, spesifikt en bille, som fungerer som en vektor for å bære fra en furu til en annen en liten orm som er i stand til å drepe hundrevis av bartrær og andre treslag på veldig kort tid.

Det er en art som kommer fra Nord-Amerika, så mikroskopisk som den er dødelig. Denne billen kalte også furu longicorn, tilhører familien av cermbicider, hvis handlingsradius ikke overstiger mer enn 3 kilometer i hele sitt liv.

Funksjoner av Monochamus galloprovincialis

bilde av et furutre hvor dens helt tørre grener blir sett

I voksen alder, disse insektene når nåletrærne lastet med de små ormene i antennene, som igjen kommer fra et tre som allerede er smittet.

En gang der, nematoden eller ormen kommer inn i treet ved hjelp av soppens hyfer, som vanligvis er i dem, og som også trenger gjennom sårene som disse trærne har, det vil si at enhver sprekk som er tilstede på overflaten av barken er god å komme inn i og infisere planten.

Samtidig er dette i sin invasive prosess, gir opphav til en serie gallerier i den indre delen av stammen av furu, noe som gjør at den mister en god del av sin attraktivitet og kommersielle verdi, selv når den får behandling med kjemiske produkter.

Hvordan påvirker det planten?

Når mikroskopiske nematoder kommer inn i furutreet, fullstendig invadere harpikskanalene og der spiser de på parenkymet som er tilstede i disse kanalene, så vel som på epitelcellene. Når harpikskanalene påvirkes, produseres det ikke mer harpiks, noe som forhindrer sved fra nålene.

Kommer snart, furu begynner å vise umiskjennelige tegn på infeksjon, visnet ut og en gul farge i atriene. Det ville fortsatt være mulig å observere brune til gule nåler på grenene, men i maksimalt 3 måneder vil treet ha dødd.

Denne lille organismen har høy kapasitet for tilpasning takket være den enorme plastisiteten. For å få en god passform, et temperert klima er nok som ligger over 20 grader i sommersesongen, og er lettere å distribuere i lavere høyder enn 1000 meter.

Av disse grunnene er det i dag er det veldig vanlig å legge merke til deres tilstedeværelse i den sørlige regionen Pontevedra og også i Extremadura, hvor dødeligheten av trærne mellom juli og august når temperaturen svinger mellom 20 og 25 grader, er tydelig.

I tillegg er det andre elementer som favoriserer denne nematoden til å bosette seg og den utvikler seg raskt i furuene, dette er fravær av regn, som genererer stress i furuene om sommeren.

Hva skal jeg gjøre hvis infeksjonen oppdages i trærne?

Hvis furu er funnet å være infisert, myndighetene må informeres umiddelbart kompetent i skogbrukssaker for å iverksette tilsvarende handlinger som saken tilsier.

Det som gjøres i disse tilfellene er bestemme den såkalte sonen A, som strekker seg fra 1 til 2 kilometer innenfor radiusen der fokus ble oppdaget. Der må de tilgjengelige utryddingstiltakene brukes, blant annet felling av furuene som den mest radikale og samtidig effektive.

Denne fellingen utføres i en radius som inkluderer den første kilometeren av smittekilden, som forhindrer at billen beveger seg fremover. Det er til og med nettsteder der det logges på opptil 1,5 kilometer, selv når dette påvirker hektar med høy produktivitet.

Det er bemerkelsesverdig at i vintersesongen, denne nematoden har en tendens til å falle i en slags sløvhet, men når temperaturene begynner å bli høyere, vil den helt sikkert utvide seg når den når de optimale forholdene. Av denne grunn må hogsten gjøres så snart som mulig.

Parallelt tas andre tiltak som tjener til å utrydde mulige matkilder for vektoren. Monochamus galloprovincialis, består av eliminering av døde trær eller i prosess i en radius på 20 kilometer.

Alt dette treverket som er felt i disse 20 kilometerne som antas å være i karantene, er begrenset for salg med mindre de får en behandling som går gjennom utsetter den for høye temperaturer inne i kamrene, som fører til parasittens død hvis de fremdeles er inne i trebitene.

Når startet spredningen av denne pesten?

insekt på en kuttet stamme av en død furu

Det begynte i 1999 i Portugal, hvor det er store trær som har blitt hardt rammet, noe som faktisk i 2018, allerede dekket et område som er større enn halvparten. I Spania var det samme år seks spesifikke kilder på et kritisk nivå i Extremadura, Castilla y León og Galicia.

Når det gjelder områdene med størst potensial for smitteutbredelse i Spania, disse er veldig godt identifisert i henhold til en formeringsmodell som har validering av UPM og Joint Research Center of the European Commission.

Denne modellen har vært veldig nyttig siden den tillater å forutsi hvilke områder skadedyret mest sannsynlig vil komme inn i Spania, basert på kjente infiserte områder i nabolandet Portugal og der ingen effektive kontrolltiltak er iverksatt.

Dessverre har denne vitenskapelig kjente nematoden, ekspert på å forårsake skade på furu, sluttet seg til denne andre arten, som Det fungerer som den ideelle vektoren for å kunne gå til forskjellige trær der det er etablert med alltid fatale utfall for det, siden det ender med å dø på veldig kort tid.

Denne vektoren er intet mindre enn en liten vanlig bille i Spanias fauna, som ofte kalles longicorn furu takket være de lange antennene. Dette lille typiske insektet i landetDen finner sin matkilde i furuens ømme grener, og fra tid til annen i sitt ønske om mat bærer den den mikroskopiske parasitten fra tre til tre.

Men det er ikke alt det gjør for å lette spredningen av nematoden, siden begge vesener har sin livssyklus knyttet til den andresDet vil si at mens billen gir parasitten nye trær som det er umulig å nå, belønner den sitt arbeid med svake eksemplarer der den kan legges, noe som ikke ville være mulig i en sunn ettersom det normale trykket på suppuration av harpiksen ikke tillate det.

Nematoden en gang inne i treet slipp løs en glupsk appetitt og den reproduserer i sjokkerende hastigheter, som i like stor grad genererer uopprettelig skade ved å forhindre vannstrømmen gjennom treet, og avslutte dets liv veldig raskt.