Skip to content

Planteforsvarsmekanismer

3 de juli de 2021

Planter, takket være deres utrolige og høyt utviklede forsvarsmekanismer, har klart å tjene rollen som herskere på planeten Jorden. De er stille, de er tilsynelatende immobile, men hvis det ikke var for dem, ville de forskjellige livsformene vi kjenner i dag ikke eksistere. Vi mennesker er avhengige av dem, ikke bare fordi vi trenger oksygen de driver ut, men også for å mate oss selv.

I denne artikkelen vil vi snakke om forskjellige måter et anlegg må forsvare seg mot eksterne faktorer: skadedyr, tørke, overflødig vann, direkte eksponering for solen … Disse detaljene vil hjelpe oss å vite hvordan vi skal ta vare på dem riktig.

Torner i stedet for blader

Kaktusene forsvarer seg takket være tornene sine

Hvis du er en plante som bor i ørkenen, vil du være mest bekymret for hvordan du sparer maksimal vannmengdeLivet ditt avhenger av det. Bladene med klorofyll mister mye på grunn av cellulær respirasjon, så du har ikke noe annet valg enn å endre dem til det punktet at de blir kraftige og skarpe torner, som i tillegg til å hjelpe deg med å miste minimum væske, vil hjelpe deg med å beskytte deg selv.

Dette var en prosess som varte i flere generasjoner av planter, men de klarte til slutt å tilpasse seg miljøet de bodde i (og leve) takket være tornene sine.

Bladene stenger

Alle av oss som har planter, har vært i stand til å se det en gang: planten lukker bladene! Hvorfor? Årsakene er flere:

  • Du lider av en tørke som tvinger den til å brette bladene på seg selv for å unngå å miste vann.
  • Et insekt vil spise bladene. Her må vi skille bladene som lukkes som et resultat av et skadedyrsangrep, fra bladene som lukkes automatisk for å hindre et insekt i å fortære dem. Den første er ikke en forsvarsmekanisme, om ikke en konsekvens av angrepet; den andre, derimot, ja, siden planten med denne reaksjonen klarer å unngå å bli spist. Et klart eksempel på sistnevnte finnes i Mimosa pudica, som lukker bladene så snart et insekt lander på det.
  • For intens eksponering for solen. Det er noen planter som kan lukke eller brette bladene hvis denne situasjonen oppstår.
  • Eller rett og slett natten kommer og bestemmer seg for å lukke dem (mange trær gjør det, for eksempel Albizia julibrissin eller Delonix regia). Det er det som kalles fotonastia, som er et svar fra planter på lys, eller på mangelen på det.

Giftstoffer for rovdyr

Mange planter inneholder latex for å beskytte seg selv

Det er mange planter som har giftstoffer for å forsvare seg. For eksempel, Euphorbia eller Ficus har latex for å avskrekke skadedyr som påvirker dem. Denne latexen er et stoff som selv oss mennesker irriterer huden vår, noe som gjør at vi må bruke hansker – og bedre hvis de er gummi – hver gang vi håndterer dem.

Andre inneholder enda farligere stoffer. Et tydelig eksempel er hemlock, en plante som, selv om den ble brukt tidligere og ikke til gode formål, men i dag er dyrking heldigvis forbudt. Dette inneholder coniin, som er et stoff som ved inntak kan avslutte en persons liv, men også med mange andre dyr som griser, kyr, elg, hester, kalkun, etc.

Vi kan også snakke om oleander, en busk med stor dekorativ verdi. Den har mange stoffer som holder den beskyttet, for eksempel oleandrin, som finnes i bladene og røttene. Ved inntak kan det forårsake symptomer som arytmi, diaré, kvalme og oppkast.; Og hvis saften kommer i kontakt med huden, kan den irritere den til det punktet at den forårsaker dermatitt. Hvis dosen er for høy, kan det være dødelig. Dyrene kommer vanligvis ikke i nærheten (jeg har selv to i hagen, hvor det bor seks katter, den eldste i 2011, og jeg har aldri sett at de ønsket å spise eller tygge på et blad).

Noen flere eksempler er cicas, jimson weed eller ricin. Alle vet veldig godt hvordan de skal beskytte seg mot rovdyr, takket være giftstoffene de produserer i blader, blomster og frukt.

Etylen

Etylen er veldig viktig for planter. Det forekommer i alle deler av det samme: blader, grener, stamme … Det tjener til å forsvare seg mot miljøfaktorer, i tillegg til å stimulere veksten av blader og blomster.

Modifiserte ark

Bladene tilpasser seg relativt raskt miljøet de lever i. Og for dette skal jeg bruke mine egne palmer som et eksempel, og spesielt mine to Dypsis lutescens. De ble kjøpt fra et barnehage, hvor de ble merket «potteplanter». Men siden klimaet er mildt, bestemte jeg meg for å plante dem i bakken, i et lunt hjørne. Gjennom årene har bladene blitt sterkere.

Før de var veldig ømme og de brant så snart solen traff dem «ut av det blå» (det har aldri rammet dem direkte); Nå, selv om de fremdeles foretrekker skyggen, kommer de seg raskt hvis det skjer at noen solstråler treffer dem.

Et annet mye mer slående eksempel er kjøttetende planter. Disse startet som konvensjonelle bladplanter, men de finner så lite næringsstoffer i jorden der de bor at de har måttet endre bladene til insektfeller.

Små, eller langstrakte og tynne blader

Bladene på oliventreet er små for å tåle tørke

Planter som har små blader er de som bor i områder der det blir veldig varmt, og hvor det også regner lite., som de i Middelhavet. Faktisk vil vi bare finne virkelig store blader i den tropiske regnskogen; Selv om det er i tempererte skoger, er det trær som utvikler seg av god størrelse (30 centimeter bredt eller noe mer), men ingenting å gjøre med for eksempel Colocasia gigantea, som lever i Sør-Vietnam og produserer blader på nesten 1 meter lange.

Og er det jo mindre et blad, jo mindre vann trenger det å holde seg i live. Så planter som har denne typen løvverk tåler bedre tørke.

Dypsis har pinnate blader slik at vannet renner raskt ut

På den andre siden, vi har langstrakte og / eller tynne blader. Disse er veldig nysgjerrige, for avhengig av om det regner mye eller litt, vil de utføre en eller annen funksjon. Dermed mens Dasylirion, Yucca, etc. De har lange, smale blader som tåler både direkte sol og mangel på vann. Men på den annen side har vi mange palmer, som Archontophoenix, Dypsis, Areca, etc., hvis blader, når de er fastgjort i deres tilfelle, lar vannet falle raskt til bakken.

Planter er utrolige levende ting, tror du ikke? Takket være plantens forsvarsmekanismer beskytter de seg fantastisk godt. Kjenner du flere beskyttelsesmekanismer?