Skip to content

Planter du aldri bør beskjære om høsten

22 de april de 2023

Beskjæring er en praksis som kan forbedre helsen og utseendet til plantene dine, men det betyr ikke at du bør banke på feilaktige grener når du føler for det. Før du beskjærer plantene dine, er det alltid en god idé å vurdere hvilken tid på året som er best for å beskjære dem. Mange ofte slaktede busker og trær blomstrer om våren. Dette betyr at de allerede har dannet sine blomsterknopper. Så hvis du blir gal med grenene og jamrer på en vårblomster om høsten, kan du kanskje kutte av blomsterknoppene, og det betyr at ingen vårblomstrer. For å hjelpe deg med å unngå denne tabben, har jeg satt sammen en liste over planter du bør aldri beskjære om høsten. Les videre før du gjør noen skade på staudene dine i år.

Rhododendron og asalea

Asalea

Asalea er en del av slekten til Rhododendron, noe som gjør deres ideelle beskjæringstider de samme. Disse blomstene vokser på gammelt treverk eller forrige sesongs vekst, så det er viktig å trimme disse blomstene tilbake i riktig sesong for å sikre nye blomster hvert år. Vi anbefaler å kutte dem i løpet av en tre ukers periode etter at de slutter å blomstre om våren. Dette vil sikre at de har god tid til å gjøre ny vekst for neste år.

Blomstrende kirsebær-, fersken- og plommetrær

Kirsebærblomst

Alle medlemmer av Prunus slekten, inkludert kirsebær-, fersken- og plommetrær, er sunnest når de beskjæres om våren og sommeren. Dette skyldes det faktum at plantene i denne slekten er spesielt utsatt for en soppsykdom kalt Silverleaf, som kan forårsake tapte greiner. Denne soppen bæres av vinden og infiserer trær og busker gjennom sårene deres. Siden denne soppen skaper de fleste sporene på senhøsten og vinteren, kan det å kutte ned blomstrende kirsebær-, fersken- og plommetrær i løpet av denne tiden føre til at treet ditt blir infisert av Silverleaf.

Callery Pæretre

Bradford pæretre

Callery pæretrær bør beskjæres på senvinteren, etter at den verste kulden har gått over og før knoppene begynner å bli større. Beskjæring tidligere i høst- eller vintermånedene kan føre til overvekst og ekstra suging. Spesielt dette treet er mer utsatt for tap av lemmer, noe som kan føre til at treet ditt blir ubalansert eller asymmetrisk. Av denne grunn er beskjæring veldig viktig for å kontrollere formen på treet ditt, spesielt de første årene.

Crabapple trær

Crabapple

Beskjær crabapple-trærne på senvinteren eller tidlig på våren etter at den verste vinterkulden har passert for de beste resultatene. Suger, eller de små skuddene som vokser ut av plantens base, kan beskjæres når som helst. Crabapple trær trenger ikke omfattende beskjæring, men noe beskjæring kan bidra til å kontrollere formen, kvitte seg med døde grener, fremme vekst og til og med bidra til å forhindre eller behandle sykdom i treet.

Forsythia

Forsythia

Den knallgule forsythia-busken bør trimmes tilbake om våren etter at blomstringen har falmet. Siden blomstringen deres vokser på gammelt treverk, kan det å vente til senere føre til at det ikke blir så mange blomster om våren. Beskjæring er nødvendig for å kontrollere din raskt voksende forsythia. Forsythia, hvis den ikke blir holdt, kan bli opptil 10 fot høy og bred. Å beskjære forsythiaen årlig kan bidra til å forhindre uregjerlig spredning.

Syrin

Syrin

Det er viktig å beskjære de vakre syrinene dine etter at blomstringene har falmet på forsommeren for best vekst hvert år. Å kutte ned syrinene dine er avgjørende for å håndtere dem og forhindre at de vokser for høyt. Faktisk kan syrinbusken din vokse opp til 30 fot på egen hånd. Trim omtrent en tredjedel av planten tilbake, og kutt skuddene som springer opp fra plantens fot.

Loropetalum

Loropetalum

Loropetalum – også kjent som kinesisk frynser – bør trimmes tilbake om våren etter at de er ferdige med å blomstre. Beskjæring av loropetalum senere kan føre til risiko for å kutte av blomsterknopper som kan resultere i færre blomster neste sesong. Fjern døde grener, kutt ned skadede lemmer og fjern eventuelle skudd eller uregjerlige stengler som tar bort eller distraherer fra plantens generelle form.

Oakleaf Hortensia

Oakleaf Hortensia

Begynn å beskjære Oakleaf-hortensiaen din om våren like etter at den slutter å blomstre. Disse hortensiaplantene trenger ikke kraftig beskjæring, men å kutte dem tilbake ikke mer enn en tredjedel årlig kan bidra til å fremme vekst og opprettholde formen.

tallerken eller stjernemagnolia

Stjernemagnolia

Magnolia-trær generelt helbreder ikke så godt som noen andre trær fra beskjæring, så pass på å ikke bli for revet med. Trim dem tilbake etter at de er ferdige med å blomstre, slik at du ikke risikerer å miste blomsterknopper for neste års vekst. Klipp de nederste grenene av stammen for å forme din stjerne- eller tallerkenmagnolia til en treform. Å trimme treet ditt kan også bidra til å forhindre spredning av sykdom – kutt ned grener med kreftsår på dem omtrent fem tommer under såret. Bruk hagesaks for rene kutt.

Spirea

Spiraea

Planlegg å kutte ned Spirea-busken etter at den er ferdig med å blomstre om våren for best mulig vekst i det neste året. Klipp av skudd som springer opp, og fjern eventuelle syke eller døde greiner. Å trimme tilbake spireaen din vil hjelpe den med å holde formen og fremme blomstringen hvert år.

Viburnum

Viburnum

Viburnum bør beskjæres på senvinteren eller tidlig på våren for å fremme vekst. Selv om den ikke trenger mye beskjæring, er det lurt å kutte planten av og til for å kontrollere formen og forynge den. Kutt ned omtrent en tredjedel av planten årlig for best resultat.