Skip to content

Plater og nysgjerrigheter i planteriket

23 de juli de 2021

Plant Kingdom er fantastisk. Inntil veldig nylig ble det antatt at de var helt forskjellige fra oss mennesker, men mer og mer blir linjen som skiller begge kongerikene mer uskarp. Planter, som ethvert dyr, må vokse, utvikle seg, formere seg for å forevige arten og beskytte dens avkom så mye som mulig for å sikre at de får en fremtid.

Åpenbart er måtene å gjøre dette veldig forskjellige på, av den enkle grunn at de ikke kan flyttes fra ett sted til et annet. Når de roter et sted, vil de alltid bli der og vokse oppover og lete etter solen. Noen blir så store at de overstiger 100 meter i høyden. Noe utenkelig for et dyr.

Eucalyptus, det raskest voksende treet

Eukalyptustrær

Eukalyptus er et tre som vanligvis ikke er veldig elsket i hagene, siden det ikke lar noe vokse i skyggen. Røttene er også veldig sterke, slik at de lett kan bryte rør, gulv og andre typer konstruksjoner. Men det er utrolig: kan vokse med en hastighet på 1 meter per år, noe som gjør den til bambus av arboreal planter.

Gigantisk sequoya, en av de høyeste (og tusenårige) bartrærne

Sequoia, en av de høyeste plantene

The Giant Sequoia, kjent under det vitenskapelige navnet Sequoiadendron giganteum, det er en fantastisk bartre. Den vokser veldig, veldig sakte, ca 10 cm / år, men over tid kan nå en høyde på 105 meter og en kofferdiameter på 10m. Denne loggen gjør en utrolig ting: den utstråler varme.

I gamle dager, da innfødte kunne bo på landene sine, De ble introdusert i den hule stammen til en Sequoia som godt kunne nå 3200 år av livet for å beskytte seg mot den kalde vinteren fra denne delen av California, der det kommer fra.

Planter, de som gir oss liv

Maple tree leaf

Alle plantevesener trenger å puste. Dette er noe vi må huske på. De gjør det både om dagen og om natten, siden de ellers ikke ville være i stand til å overleve. Men når solen er ute, gjør de noe ingen mennesker kan gjøre: fotosyntese. Denne prosessen består i å transformere energien fra kongestjernen til kjemisk energi, som de lager maten med (i utgangspunktet sukker).

Men det er mye mer enn å mate, for med fotosyntese absorbere karbondioksid gjennom porene på bladene og forvandle det til oksygen, som som kjent er en gass som lar oss puste.

Saguaro er praktisk talt alt vann

Saguaro kaktus i habitat

Saguaro, hvis vitenskapelige navn er Carnegiea gigantea, er en kaktus innfødt i Sonoran-ørkenen. Den vokser veldig sakte, med en hastighet på ca. 2 cm hvert år, men det er det perfekte eksempelet på at kaktuser trenger vann for å overleve: når det regner, kan absorbere 750 liter vann som vil holde ham i live.

Derfor er det ikke slik at kaktusene motstår tørke, men heller det som skjer er at de lagrer store mengder av den dyrebare væsken. Men dette vannet må komme et sted. I habitat er det fra monsuner og morgendugg, men i resten av verden må det være fra vanning.

Bregner har vært her i millioner av år

Utsikt over bregner

Bregner er en av de eldste plantene i verden. De er faktisk så primitive at da de første dinosaurene dukket opp mellom 231 og 243 millioner år siden, hadde disse plantevesenene allerede kolonisert planeten Jorden i mer enn 100 millioner år. Ja Ja, Det anslås at de har vært her ca 420 millioner år. Det er ingenting!

Planter har også sine egne fiender: Strangler Fig.

Ficus benghalensis i habitat

I India vokser en art av Ficus, som er en av de som ingen planter ønsker å ha. Navnet sier alt: strangler fikentre. Forskere kaller det Ficus benghalensis. Det er en plante som begynner som en epifyt som vokser på en gren av et tre, men etter noen år når røttene berører bakken og blir sterkere mens den bokstavelig talt kveler treet som den utvikler seg på, ender den opp med å være et tre.

Nysgjerrig, ikke sant?