Skip to content

Platycerium

7 de juli de 2021

Bregner er noen av de mest primitive plantene som eksisterer, siden opprinnelsen dateres tilbake for 420 millioner år siden. For å gi deg en ide, oppsto de omtrent 200 millioner år før dinosaurene … og disse dyrene er veldig, veldig langt tilbake i tid.

Men pass på at en plante er primitiv, betyr ikke at den har liten dekorativ verdi. Ikke mye mindre. Ofte, skjønnhet er i det enkle. Og den botaniske slekten Platycerium er et tydelig eksempel på dette. De har ikke blomster, men bladene, bæringen og elegansen er uovertruffen.

Opprinnelsen og egenskapene til Platycerium

Slekten Platycerium består av rundt 18 arter av epifytiske bregner, det vil si som vokser på grenene av trær, hjemmehørende i de tropiske skogene i Sør-Amerika, Afrika, Sørøst-Asia, Australia og Ny-Guinea.

De er rhizomatøse planter, med enkle eller gaffelblader (blader), grønne i fargen, og de kan være fruktbare (som er de som har sporangia, hvor sporene produseres) eller ikke. Hvis forholdene er riktige, når sporene faller inn i et hull i treets gren, vil det spire.

Når det gjelder størrelsen deres, snakker vi om planter som de kan måle 1 meter bred og til og med overskride den, og veier opptil 100 kilo.

Hovedart

De mest kjente er følgende:

Platycerium alicicorne

Utsikt over Platycerium alicicorne

Det er en bregne innfødt til Madagaskar, Seychellene, Komorene, Mosambik og Zimbabwe. Utvikler fruktbare blad (blader) med en lengde på opptil 60 cm, 2 til 4 ganger delt inn i lober opp til 2,5 cm brede; og de sterile er ovale og danner en halvkuleformet masse opp til 32 cm i diameter.

Platycerium bifurcatum

Utsikt over Platycerium bifurcatum

Det kalles populært elkhorn eller hjortehorn, og det er en bregne endemisk til Mimosa Rocks National Park, sørøst i Australia. Den er preget av å ha blad (blader) på 25 til 90 centimeter, fruktbar og annet brunt som forblir nesten festet til grenen eller stammen til verttreet.

Platycerium superbum

Utsikt over Platycerium superbumet

De Platycerium superbum er en bregne innfødt til New South Wales, Nord-Nabiac og Queensland, i Australia. Den har fruktbare fronds 75 til 160 centimeter lange, anheng og delt.; de sterile, derimot, er brune og holder seg nær vertens koffert.

Hva er pleien med Platycerium?

Hvis du tør å ha et eksemplar av disse nysgjerrige bregnerne, anbefaler vi å ta vare på det som følger:

plassering

Disse bregner er planter som må være i et område beskyttet mot direkte solEllers ville bladene bli brent.

Nå, inne i huset, er det å foretrekke at de er i et rom der mye naturlig lys kommer inn, og der de er så langt som mulig fra trekkene.

Land

  • Verft: Hvis klimaet i ditt område er varmt, fuktig og det ikke er frost, er det ideelle å dyrke det på grenene på et tre og pakke røttene med litt torv.
  • Blomsterpotte: i potter må du blande leirkuler med litt torv, eller med sphagnummose.

Irrigasjon

De må vann tre eller fire ganger i uken om sommeren, og hver 10-15 dager resten av året, Ved nedsenking. Bruk regnvann eller kalkfritt vann, og ikke spray / spray på bladene.

Abonnent

Platycerium er en tropisk bregne

Du kan betale dem fra tidlig vår til sensommeren med organisk gjødsel, for eksempel guano, etter instruksjonene som er angitt på pakken.

I tilfelle du har dem i hagen, kan du legge litt kompost eller mulch over røttene og vannet.

Planting eller transplantasjonstid

vår, når minimumstemperaturen er 15 grader eller høyere.

Hvis du har dem i en gryte, transplanter dem hvert 4-5 år, når du ser at røttene kommer ut av dreneringshullene, eller når de allerede har okkupert hele beholderen.

Plager og sykdommer

De er veldig motstandsdyktige. Du må bare kontrollere melkeboller, som kan fjernes med en børste dynket i apotekalkohol eller noen få dråper oppvaskmaskin.

Multiplikasjon

Disse bregner multipliserer med sporer og ved separering av frøplanter som dukker opp nær moderplanten om våren.

Sporer

Sporer De må sås i potter – med hull – fylt med sphagnummose tidligere fuktet med vann, og legges i halvskygge.

Når substratet holdes fuktig, vil de spire om 10-13 dager.

Planteutskillelse

Du kan skille dem når de er omtrent 3 centimeter store, for eksempel ved hjelp av en skje, for å fjerne dem med alle røttene.

Så plant dem i individuelle potter med sphagnummose og vann.

Rustikk

Utsikt over Platycerium stamaria

Platycerium de motstår ikke kulde eller frost. Minimumstemperaturen bør være 10 grader Celsius, selv om det er bedre å ikke synke under 18 ° C.

Hva synes du om elghornbregnene? Kjente du dem?