Skip to content

Staghorn Fern Care og voksende informasjon

1 de mars de 2021

Staghornbregnen – Platycerium: en usedvanlig unik, karakteristisk, attraktiv plante, perfekt for de med et drivhus i bakgården eller en kjølig lukket veranda.

Ønsker å dyrke noe uvanlig, en ekte samtalebit … kjøp og lær om stell av staghornbregneplante.

Staghornbregne som vokser utendørs på et furutre
Med unntak av Platycerium andinum, innfødt til Sør-Amerika, består slekten, platycerium, av omtrent 18 arter, alle funnet i naturlige tropiske og tempererte omgivelser i Afrika, Sørøst-Asia, Filippinene, Australia og Ny Guinea.

Når du først lærer staghornbregneomsorg, må du merke deg hvordan staghorn vokser i naturen. Nesten som luftplanter. De fester seg til trestammer som lever som epifytter som tjener begrepet epifytiske bregner.

Dette gjør dem til fremragende emner, som best vokser som en dekorativ hengende plante. De kan dyrkes i potter, men i likhet med kaninens fotbregne oppnår de sitt særegen utseende og skjønnhet når de vokser som et hengende eksemplar.

En attraktiv skjerm kan «opprettes» i et drivhus eller et beskyttet område hvis planter (entall eller flere) er festet til en trestamme som frittstående eksemplarer.

Du liker kanskje Dicksonia antarctica aka Tasmanian Tree Fern

Staghorn Plant Leaves – Fronds av to typer

Disse bregnerne har to slags blader (fronds): sterile skjoldfronter som vanligvis er avrundet i kontur, og fruktbare fronds som er forked som gevirene til et reinsdyr. Begge bladene er dekket med en slags grå furry dun.

platycerium Angloense

Fertile Fronds

Det er på de fruktbare, gaffelte bladene (noen arter holdes oppreist og andre henger) at sporene produseres.

Sporeklyngene er synlige som en stor brun avleiring, dannet i masser på undersiden av bladene, vanligvis mot tuppen av lappene. Sporene er reproduktive legemer.

Steril Shield Staghorn Fronds

De sterile bladene har også viktige funksjoner. De er først grønne og saftige, men til slutt mister de fuktigheten og blir kanelfarget og pergamentlignende. I sin tidlige fase hjelper de i tillegg til å utføre den vanlige funksjonen til grønne blader, med å feste planten til dens støtte.

Senere holder de vanligvis blussende toppene blader og annet rusk som har falt fra trærne over, og som til slutt forfaller og danner humus som røtter til bregnen samler næringsstoffer fra.

I slekt: Dyrking av kanelbregne

Staghorn Fern Basics Video

Hvordan ta vare på en Staghorn Fern

Gjennom årene har jeg dyrket mange platycerium bregnearter med suksess ved å gi fire betingelser for vellykket vekst.

# 1 – Staghorn liker ikke direkte solskinn, men de trenger sterkt indirekte lys for best vekst. Se etter et sted som kan gi og gode 4-7 timer med sterkt, direkte sollys daglig.

# 2 – Disse plantene kommer fra tropiske områder i Sørøst-Asia, Filippinene, Australia og Afrika der luftfuktigheten er høy. Prøv å dyrke planter på steder med høy luftfuktighet med god luftsirkulasjon. Ikke mist planten for å opprettholde fuktigheten.

Vanning gjøres best (hvis mulig) ved å senke hele rotsystemet i vann. Vann ukentlig om sommeren, og en gang hver tiende dag om vinteren; hvis det er nok å bløte femten minutter. Tilsett flytende plantemat, rik på nitrogen, hver 3. vanning i vekstsesongen (vår og sommer).

# 3 – Vær igjen oppmerksom på hvor disse plantene er hjemmehørende. Om vinteren skal planter ikke utsettes for temperaturer under 55 ° Fahrenheit.

# 4 – Stag bregner i deres opprinnelige habitat vokser på trær. De kan dyrkes i jord som er veldig rik, men porøs (de selges ofte på hagesentre), men jeg anbefaler generelt ikke jord som et voksende medium.

Imidlertid er de beste resultatene jeg har opplevd, ikke å vokse i jord, men å plante eller montere platycerium på en fuktig seng av sphagnummose og gjødsle annenhver uke ved hjelp av et komplett (20-20-20) flytende plantegjødselprogram.

staghornbregne - giganteaStagehorn bregnearter vokser best i sterkt, indirekte lys

Ulike metoder som dyrker Staghornplanter

Som vi sa ovenfor i punkt 4, kan hjort vokse i potter.

Jeg har vært vitne til hjorthornplanter som trives i leire- eller plastkrukker, og bruker ren torvmos som «vekstmedium» når det er god drenering. Repotting er bare nødvendig når planten vokser ut av potten.

Den virkelige skjønnheten til staghornbregnen skinner når planten dyrkes på et treverk, i en hengende kurv eller boks som de som brukes til orkideer, og vises deretter hengende som et frittstående eksemplar.

Kurven eller boksen er vanligvis foret med sphagnummose og bregnen og rotkulen er plantet direkte i mosen med fiskelinje. Andre ganger brukes sphagnummose som potteblandingen og strekker kurven, og bregnen plantes i en godt drenerende rik jord.

Staghornbregner kan også dyrkes på en trestubbe, «plakk» eller stykke kryssfiner der bregnen er montert på en seng av sphagnummose og kablet på plass.

Her er en video om å plante en Staghorn i en kurv

Pleie

Staghornbregner krever ikke stell, men gamle visne «fruktbare» blader bør fjernes. De skjæreformede «sterile» bladene bør fjernes når de faller av hvis de berøres lett.

I slekt: Bregner og andre innendørs planter til badet

Staghorn Fern Forplantning

Staghorns kan forplantes på flere måter – sideskudd, noen ganger kalt «valper» eller fra sporer. Den enkleste, mest vanlige og populære metoden er fra sideskudd.

Sideskudd eller “valper”

Staghorn bregneunger dukker opp fra foten av moderplanten. Før du fjerner «valper» for moderplanten, må de allerede ha dannet og utviklet et rotsystem. Små valper kan plantes potter i ren torvmos.

Større valper kan plantes i en kurv med sphagnummose eller monteres på en treplakk på toppen av en seng av sphagnum.

Video: Dividing Pups and Staghorn Fern Mounting

Voksende Staghorn Ferns Fra Sporer

Ferns blomstrer eller vokser ikke fra frø, de formerer seg fra sporer. Sporer er de brune avleirene på undersiden av gevirlignende blader.

September til desember er varemåneder for såing av sporer.

Når bregnsporene fjernes forsiktig, så dem i ren våt sphagnum (noen dekker sphagnum med et tynt lag med sand). Jeg liker å bruke klare genserbokser.

Ta et stykke glass, dekk forplantningsbrettet, legg det et mørkt sted og hold temperaturen rundt 78 grader.

Når nye planter dukker opp og har dannet blader, bruker du en godt drenerende startmiks (som 50% / 50% torvmose / perlit), planter du de unge plantene i små potter. Gjødsel en gang per uke med flytende plantemat med 1/4 styrke.

Video om voksende bregner fra sporer

Platycerium Staghorn Fern Arter

Staghornbregner (playceriums), også kalt elkhornbregner hvorav det er omtrent 18 arter, kan vokse til å bli veldig gamle og ikke vanskelig å dyrke.

Bladene kommer i en rekke størrelser og former. Fruktbare blad kan vokse 2-3 fot i lengde.

 • Platycerium andinum
 • Platycerium alcicorne
 • Platycerium bifurcatum
 • Platycerium coronarium
 • Platycerium elephantotis
 • Platycerium ellisii
 • Platycerium grande
 • Platycerium hillii
 • Platycerium holttumii
 • Platycerium madagascariense
 • Platycerium quadridichotomum
 • Platycerium ridleyi
 • Platycerium stamaria
 • Platycerium superbum
 • Platycerium veitchii
 • Platycerium wallichii
 • Platycerium wandae
 • Platycerium willinkii

Gjødsling av Staghorn Ferns

Staghornbregner av naturen får rikelig med næringsstoffer fra omgivelsene. På den annen side er de som bor innendørs eller i urbane omgivelser avhengige av en tynn mengde ressurser. Mange kaster bananskallene sine på toppen av bregnen. På grunn av dette kan det hende du må bruke gjødsel av staghornbregner for å sikre vekst og helse for dine staghornbregnerplanter.

Som de fleste planter krever elghornbregning fôring i den aktive vekstsesongen. Den beste maten for dem er vannløselig gjødsel.

Skadedyr og problemer med Staghorn Ferns

Skadedyr: Staghornbregner blir ikke angrepet av mange skadedyr. Hvis skadedyrsproblemer oppstår, skyldes det ofte feil.

Bladlus og skjellinsekter kan fjernes ved forsiktig sprøyting med et godkjent insektmiddel – prøv naturlig først. Gjenta behandlinger kan være nødvendig.

Jeg vil aldri legge noen form for fuktemiddel, overflateaktivt middel eller sprøyteklistremerker i sprayblandingen, de kan tette «porene» og skade planten.

Problemer: Droopy blader er vanligvis et resultat av utilstrekkelig vann. IKKE tørk av løv, selv om de ser støvete ut, da bladene har en furig grå dun som hjelper til med å redusere transpirasjonen.

Tips om kjøp av Staghorn Fern

Hvis du kan dyrke orkideer og bromeliaer, kan du dyrke Staghorns. Før du kjøper noe platycerium, må du sørge for at du har et sted som er egnet til å dyrke det. Den kan kjøpes når som helst på året.

Avhengig av arten kan de “sterile bladene” være papiragtige og brune, men Staghorns fruktbare blader skal være fri for skader og den lodne grå ned intakt.