Skip to content

Praying mantis

7 de juli de 2021

I dag skal vi snakke om et insekt som er middels stort, som er kjent over hele verden og som kan bidra til å bekjempe skadedyr av andre insekter i avlinger. Det handler om bønner. Det er et insekt som er kjent over hele verden for den merkelige stillingen at forbenene har på en slik måte at det gir følelsen av at de ber. Selv om det hovedsakelig finnes i naturen, kan det også sees på som et eksotisk kjæledyr i noen hjem. Det er en dyreart som har store estetiske kvaliteter som tjener til å holde det som kjæledyr og som en assistent for skadedyrbekjempelse i avlinger.

I denne artikkelen skal vi fortelle deg alle kjennetegnene, habitatet, nysgjerrighetene og hvordan bønneskålen kan hjelpe oss i våre avlinger.

Hovedtrekkene

Praying mantis

Det er et insekt som er omtrent 10-12 centimeter langt. Kvinner er vanligvis litt større enn menn, så det er lettere å skille dem fra hverandre. Dette insektet har en noe langstrakt form, og de har to lange antenner som stikker ut fra hodet og bruker for å vite alt rundt seg. Det er ganske interessant at forbena har en posisjon som den som brukes når vi ber. Derav navnet på bønner.

Den har mange pigger som hjelper til med å behandle og beholde byttedyr i disse klørne. Fargen på den bønnemantis avhenger av miljøet der den er funnet og hvor den har gjort den siste forandringen av huden. Normalt varierer denne fargen vanligvis mellom grønn og brun. Denne evnen til å være i stand til å endre fargen avhengig av økosystemet den finnes i er en veldig interessant kamuflasjeevne. Den bruker den for å kunne gjemme seg for noen rovdyr og for å overraske byttet.

Hvis du kaster huden din i et område med mye gress, kan det bli grønt. På den andre siden, bytter du molten i et område med halm eller gressletter, vil den ha en mer gulaktig og brun farge. Siden kamuflasjen er ganske optimal, er det sjelden du finner den i sitt naturlige habitat. En av kjennetegnene som bønner har sammen med resten av artene som tilhører mantidae-gruppen, er at den kan bevege hodet opp til 180 grader for å vite hva som er bak ryggen.

Livssyklusen og oppførselen til bønnemantis

Jakt på bønner

Levetiden til dette insektet er omtrent ett år. Gjennom dette året er de i stand til å kaste ca 6 ganger. Dette er når de når voksenstørrelse. Disse insektene klekkes fra eggene som mødrene legger. Hundrevis av egg er lagt i hver clutch. Når de er små, ser de allerede ut som en voksen mantis, men mindre. Det er ikke et insekt som endrer morfologien gjennom hele utviklingen.

I motsetning til hva mange tror, ​​er dette dyret verken bitende eller giftig. En av fordelene som dette insektet tilbyr i avlinger, er at det hjelper med å kontrollere skadedyr av visse insekter. De er spesielt gode på åpne områder, så det er et gunstig insekt i hagene og frukthagene våre.

Det er et kjøttetende og veldig tålmodig rovdyr. For å fange et byttedyr, er det i stand til å vente på at det nesten er urørt i lang tid for å overraske det. Når det gjelder angrep, gjør det det veldig raskt. De spiser hovedsakelig på møll, fluer, gresshopper, sirisser og andre mindre insekter. Det er noen vitnesbyrd som tyder på at denne bønnemantis kan fange små amfibier og reptiler, og til og med småfugler.

Kolibrier er veldig små fugler og det er studier som hevder at bønnemantiser jakter dem. For å jakte på byttedyr bruker den sine kraftige forben. De er i stand til å skyte i en hastighet som er umerkelig for det menneskelige øye og fange byttedyr med ryggene.

De er vanligvis ensomme insekter som lever uavhengig. De blir bare sammen med andre individer for å parre seg. Hvis flere menn faller sammen, vil de kjempe til døden slik at den som overlever kan parre seg. En av de mest kjente kvinnelige atferdene er at noen av dem spiser hodet til hannen etter parring. Imidlertid er det en mye mindre vanlig oppførsel enn du tror.

Habitat og distribusjonsområde

Mantis i avlingskontroll

Utvalget av dette insektet begynner i Europa og Asia. Hans navn ble introdusert i Nord-Amerika. Vi finner disse insektene i nesten hele Europa og i to tredjedeler av den øvre delen av Asia.

Dens viktigste habitat er åkre og frukthager. De finnes vanligvis naturlig i gressletter eller steder som ikke er veldig humaniserte. Det er ikke noe lett insekt å finne siden de har stor kamuflasjeevne. De er kamuflert i gress, blader og tregrener. Dermed benytter de anledningen til å vente på byttet sitt, og utnytte kamuflasjen og det gunstige miljøet.

Praying mantis i kultivering

Som vi nevnte i begynnelsen av artikkelen, kan dette insektet hjelpe oss med å kontrollere skadedyr i avlingene våre. Enten det er en frukthage eller en hvilken som helst hage, kan dette insektet beskytte oss mot skadedyr. Den største fordelen med mantis med et annet insekt som også hjelper som biologisk bekjempelse er at ikke vent til de er voksne for å begynne å sluke alt de finner.

De mindre prøvene satser på bladlus og andre insekter som er mindre. De største er de som fanger insekter i alle størrelser. De ble rådet til å fange til og med frosker og noen småfugler. Det kan hjelpe oss mye å kontrollere noen små insekter som er årsaken til ødeleggelsen av avlingene og nedgangen i produksjonsutbyttet. Hvis vi har en hage, vil det hjelpe plantene til å trives under gode forhold.

Jeg håper at du med denne informasjonen kan lære mer om bønnemantis.