Skip to content

Problemer for at frøene dine skal spire? Prøv disse triksene!

27 de juli de 2021

Har du problemer med å få frøene dine til å spire? Hvis dette er tilfelle, ikke bekymre deg! Denne gangen skal jeg gjøre opprør noen få triks som vil hjelpe deg (eller rettere sagt, de vil hjelpe) frøene dine spirer. Og det er at begynnelsen på livet til en plante ikke alltid er lett, og farene slutter ikke når den spirer … men de begynner bare.

Du kan hjelpe, ikke bare for å vekke frøene, men også for at plantene skal komme godt i gang »» fot ».

Frø

Quinoa spiring

For at frøene dine skal spire, er det veldig viktig at, så langt det er mulig, ferske frø blir samlet, ikke for moden, men ikke grønn heller. Oppsummert: hvis vi ser at noen har falt til bakken, men det fortsatt er på planten, vil vi ta det siste. Hvis du ikke vet om de vil fungere, og du ikke kan komme tilbake til det stedet, avhengig av arten og årstiden du er i, kan du alltid ta noen og la dem modne på et tørt sted, i direkte sol. I tilfelle de er begavede eller kjøpte frø, hvis det er nærvær av sopp, eller hvis de har noen svertede deler, er det mest sannsynlig at de ikke lenger spirer.

For alle som faller i hendene dine, legg dem i et glass vann. De som synker vil være de som har størst sjanse for å spire. De som flyter blir vanligvis kastet, men hvis du har plass og har lyst til det, kan du plante dem i et eget frøbed for å se. Du kan få en hyggelig overraskelse.

Spiringsmetoder

Spiring

Noen ganger må vi gjøre noen pre-spiring behandling av frøet, som består av i å imitere naturen for å prøve å vekke embryoet inni. Det er hovedsakelig to behandlinger: termisk sjokk og scarification.

  • Termisk støt: består i å innføre frøet i et glass kokende vann i 1 sekund, og umiddelbart etter overføring til et glass vann ved romtemperatur i 24 timer. Dette er ideelt for frø med et veldig hardt skall, som trær av slekten Acacia, Albizia, Gleditsia.
  • Skarifisering: med sandpapir er frøet litt skremt. Vi kan gjøre dette med furufrø, eller med blant andre Delonix.

I hagearbeid hjemme brukes to metoder for spiring hovedsakelig: purke bomull eller potte. Du kan også bruke Jiffy-piller eller noe resirkulert materiale (plastkopper, tupper, … alt du kan tenke deg). Hvis miljøet i ditt område er tørt, anbefales det at du, som du kan se på bildet, legger et glass eller en gjennomsiktig flaske i hvert frøbed. Hvis du bor på en øy, nær sjøen eller i et fuktig miljø, er dette ikke nødvendig; faktisk kan det være skadelig siden de fryktede soppene kan dukke opp, noe som kan sette frøet eller frøplanten alvorlig i fare.

Bare perlit kan brukes som underlag (eller annet materiale som letter drenering). Med dette vil du unngå sopp (selv om det er verdt å forebygge med et økologisk soppdrepende middel, for eksempel kobber), og takket være vanlig gjødsel, vil du ha en plante som vil vokse sunt og fremfor alt raskt. Fra det andre året kan du overføre det til torv uten problemer.