Skip to content

Pythium: symptomer og behandling

7 de juli de 2021

Planter, spesielt de yngste, er veldig sårbare for soppinfeksjoner. Og det er at når vi innser at de er syke, det er når symptomene dukker opp, har disse mikroorganismene generelt allerede hatt tid til å kolonisere alle sine deler, fra innsiden av karene som er i stilkene og røttene.

Av alle slekter og sopparter som finnes, er en av de som mest påvirker dem Pythium. Dette er en parasittisk mikroorganisme som velger å infisere rotsystemet, og dermed få dem til å råtne og derfor ødelegger plantene. Er det en måte å forhindre at dette skjer?

Hva kjennetegner Pythium-soppen?

Pythium sopp er veldig skadelig

Pythium er en sopp av Oomycetes-klassen og av den svært vanlige ordenen Pythiales, spesielt i frøbed og drivhus, hvor fuktigheten i miljøet og / eller underlaget er høy. Når den oppdager at planten er litt svak, med lite forsvar, eller om den har noe sår (eller mikrosår) i røttene, sporen – ekvivalenten til frøet – vil kunne komme inn i dets indre og derfra formere seg raskt.

Hvor fort? Dette vil avhenge av forsvaret til den berørte planten, hvor svakt den er, samt miljøforholdene. A) Ja, Hvis for eksempel miljøet er fuktig, men kjølig, vil soppen ta lengre tid enn om den var fuktig og varm.. Det er derfor det er så viktig å ta hensyn til klimaet og den menneskelige faktoren (det vil si når man skal vanne og hvordan, hvis det blir befruktet eller ikke osv.) Når man diagnostiserer og behandler sykdommer som planter kan ha.

I tilfelle Pythium, det skal være kjent at den er i stand til å overleve lenge i nedbrytning av plantemateriale, som gjør utryddelsen enda vanskeligere. Verken rotasjon eller brakk, som er et system der landet ikke såes med jevne mellomrom, er virkelig effektive tiltak mot det.

Hvilke planter påvirker det?

Vi snakker om sopp som kan teste all kunnskapen vi har om denne typen mikroorganisme, ikke bare på grunn av det som er blitt sagt hittil, men også fordi den påvirker et stort utvalg av planter. Noen av dem er:

 • Urter som danner gress.
 • Frøplanter, spesielt trær og palmer.
 • Blomsterplanter: pelargoner, ringblomster, primula og lignende.
 • Frukthage: tomatplanter, paprika, gresskar, courgette osv.

Hva er symptomene på Pythium?

Pythium kan ødelegge frøplanter

Symptomene kan variere noe avhengig av plantens alder og styrke, men generelt må du vite det påvirker røttene. Av disse vil sekundærene være de første som råtner, ettersom de er de mest delikate. Hvis sykdommen utvikler seg, vil det ende opp med å skade praktisk talt hele rotsystemet.

I antennedelen av anlegget vil vi se det blomsterknoppene, hvis de har dem, faller av, og bladene mister fasthet og blir gule. På den annen side vil plantene falle, da de nesten ikke har røtter, dreper Pythium-soppen dem raskt.

Hvordan behandle en plante som er rammet av soppen?

Hvis du oppdager eller mistenker at planten din er syk, må du først og fremst gjøre det skille den fra de andre hvis mulig for å unngå overføring fra den ene til den andre. Sett den i et lyst område, men uten direkte sollys, og hvis mulig ute, slik at det har ventilasjon.

Den neste tingen du må gjøre er behandle det med soppdrepende middelSå hvis du har pulverisert kobber eller svovel, kan du gjerne spre litt over hele jordoverflaten eller underlaget rundt stammen / stammen og vannet. Men hvis du kan få et kobberoksyklorid soppdrepende middel, vil det bli mer effektivt.

Sist, kutt av de berørte delene med en saks som tidligere er desinfisert med alkohol, og ikke vann før du ser at underlaget eller jorden er tørr, spesielt hvis du bor i et varmt klima eller hvis temperaturen på dette tidspunktet er over 20 ºC. Husk at kombinasjonen av overflødig fuktighet + varme stimulerer multiplikasjon av sopp som Pythium.

Hvordan forhindre Pythium soppinfeksjon?

Unngå å bruke gryter uten hull

Selv om det er vanskelig å forhindre infeksjon 100%, er det en rekke tiltak som kan utføres for å minimere risikoen. De er som følger:

 • Vann bare når det er nødvendig, unngå vannlogging (med mindre det selvfølgelig er en vann- eller semi-vannplante).
 • Ikke spray / tåke bladene på inneplantene dine med vann. Det er mer tilrådelig å legge glass vann rundt dem eller kjøpe en luftfukter.
 • Hold dem skikkelig betalt, hvis mulig å bruke organisk gjødsel.
 • Bruk nye underlag, som absorberer vann godt og filtrerer også overskuddet raskt, og potter med hull i basen.
 • Rengjør pottene du skal bruke grundig med varmt vann og oppvaskmiddel. La dem lufttørke.
 • Ikke kjøp planter som er syke eller som du mistenker er. Hvis de har brune, gule eller hvite flekker som de ikke burde ha, frukt i dårlig forfatning, … eller andre symptomer som gjør deg mistenksom, la dem være i barnehagen.
 • I såbed, dryss kobber eller svovel noen ganger.

Vi håper det har vært nyttig for deg.