Skip to content

Regnete avlinger

3 de juli de 2021

Når regn er lite, er ikke oppdrett nødvendigvis umulig. I regioner der det regner lite, har de tilpasset seg lokale forhold i århundrer. Og det er det, som alle som har landbruk «i sine årer» vil kunne fortelle deg: det er bedre å ikke kjempe mot klimaet. Dette betyr at valg av innfødte planter, eller unnlatelse av at de som lever under lignende forhold, vil gjøre dyrking mye lettere.

Så hvis du vil vite det hva er de beste avlingene med regn, og hva bruker hver av dem, la oss se det neste.

Rainfed urteaktige avlinger

Ofte er det de som dyrkes mest, siden selv om det er mange som lever i noen måneder, da de er relativt små, tillater de mye og veldig god bruk av hvilken som helst plass. I denne gruppen har vi:

Havre (Avena sp)

Havre er en årlig urt med stilker opptil 50 centimeter høye. Den mest kjente arten, og derfor den mest kultiverte, er Avena sativa. Selv om det brukes mer som fôr, bruker mennesker det også som en næringsplante, spesielt i drikke og flak til frokost.

Camelina (Camelina sativa)

Camelina er en urt som kan være årlig eller toårig avhengig av klimaet (hvis den er varm, vil den leve i omtrent to år, men bare ett). Den vokser mellom 30 og 80 centimeter i høyden, og har små blomster som spirer fra blomsterstengler. Frøene er veldig rike på omega 3 fettoljer, så bruken er som spiselig olje.

Bygg (Hordeum vulgare)

Bygg var en av favorittkornene til de gamle egypterne, men i dag dyrkes den fortsatt mye. Faktisk produseres mer enn 100 millioner tonn over hele verden hvert år. Og det er at denne årlige urten, med en omtrentlig høyde på 80 centimeter, Den brukes som spiselig, enten som frokostblanding eller til å lage alkoholholdige drikker.

Raps (Brassica napus)

Raps er en årlig eller toårig urt som utvikler stengler opp til 150 centimeter høye, og produserer gule blomster om våren. Det brukes som fôr, biodiesel og som spiselig olje, men vi må være forsiktige hvis vi kjøper rapsolje fordi den inneholder erukinsyre, den kan være giftig i høye doser.

Solsikke (Helianthus annuus)

Solsikke er en årlig urt som kan leve med relativt lite vann når den har rotet seg i bakken. Den utvikler en mer eller mindre høy stamme, mellom 50 og 300 centimeter, og i løpet av sommeren produserer den en blomsterstand som vi kaller i midten av hvilken frøene (rørene) vil modnes. Sistnevnte er spiselige; faktisk, de blir fortært som tørket frukt og som olje, solsikkeoljen som vi bruker til matlaging. Det er også nyttig for å lage papir.

Mais (Zea mays)

Mais er en av de viktigste kornblandingene i verden, og en av de første som ble tammet for rundt 9 tusen år siden. Den ble laget i det vi i dag kjenner som Mexico, og den ankom Europa takket være kolonisatorene som dro til Amerika. Det er et gress som når mer eller mindre fem meter i høyden, og har karakteristiske lansettformede blader. Den brukes som spiselig frokostblanding, for eksempel i salater eller i brød.

Hvete (Triticum sp)

Hvete er en årlig urt som, ifølge gjenstander funnet, antas å ha blitt tammet rundt 6700 f.Kr. C., i det gamle Mesopotamia. Planten ligner veldig på mais, selv om den har kortere røtter og stilk. Maksimal høyde er 2 meter. Bruken er spiselig: vi finner det i brød, drikke, industriell mat. Det brukes også i dyrefôr.

Woody rainfed avlinger

Woody avlinger er veldig interessante: vi snakker ikke bare om planter som motstår tørke, men også de som, avhengig av størrelse, kan gi oss skygge. Og det er at skygge er en verdifull ressurs i områder der det regner lite, siden den tørre sesongen vanligvis sammenfaller med den varmeste: sommeren. La oss derfor se hva de er:

Acebuche (Olea europaea var sylvestris)

Den ville oliven er et tre, eller rettere en stor eviggrønn busk, som vokser opp til 4-5 meter i høyden. Den har en bred krone, som forgrener seg et lite stykke fra bakken. Det er ikke så populært som oliventreet, men fruktene spises også ferske. På øya Mallorca blir de for eksempel vanligvis servert som snacks på små tallerkener.

Algarrobo (Ceratonia siliqua)

Johannesbrød er et tre, også eviggrønt, som vokser opp til 6 meter. Den har en bred krone og en koffert som har en tendens til å lene seg gjennom årene. Fruktene, siliquas, er bøtter som brukes som spiselige, men også som fôr.

Mandeltre (Prunus dulcis)

Mandeltreet er et løvtre eller lite tre som, selv om det kan miste bladene før høsten hvis sommeren har vært spesielt tørr, er det en plante som for eksempel er mye dyrket i Middelhavet, siden den ikke trenger mye vann. Den produserer en frukt som vi kjenner som mandel, som kan konsumeres fersk (fjerner skallet), eller lag drinker eller desserter med den.

Dato (Phoenix dactylifera)

Daddelpalmen er en av palmer som best motstår tørke. Den når en høyde på opptil 30 meter, og har en tendens til å utvikle flere stammer. Bladene er pinnate, blågrønne i fargen, og mot sommeren produserer det et stort antall frukt: dadler. Disse de spises tørre og hermetiske.

Oliven (Olea europaea)

Oliventreet er et eviggrønt tre med en maksimal høyde på 15 meter. Den har en bred krone og en lang levealder (overstiger 200 år). Oliven er veldig interessant: de kan spises rå, eller i matvarer som pizza og lignende.. Olivenolje lages også med dem, som brukes til matlaging.

Stein furu (Pinus pinea)

Steinfuren er en eviggrønn bartre som vokser opp til 50 meter i høyden, selv om det under dyrking er vanskelig for den å overstige (og få lov til å overstige) 10 meter. Det er en veldig rustikk plante som motstår tørke og høye temperaturer. Hva mer, produserer pinjekjerner, som brukes i konfekt eller som pynt.

Kjenner du andre avlinger med regn?