Skip to content

Rocoto chili

2 de juli de 2021

Noen typer retter prøver å skille seg ut på grunn av kombinasjonen av sure, sitronsyre og krydret smaker. En av standardene i mange søramerikanske land er basert på krydret mat. Her kommer Chile inn rocoto. Det er også kjent med navnet chile de cera eller chile el manzano. Dens vitenskapelige navn er Capsicum pubescens og den har en høyt verdsatt smak, til og med konsumert fersk i salater.

I denne artikkelen skal vi fortelle deg alt du trenger å vite om paprika, dens dyrking og dens egenskaper.

Hovedtrekkene

rocoto chili

Det første vi bør vite om denne frukten er nivået av krydder. Det er ikke så krydret, siden hvis vi sammenligner det med habanero-pepper, har det lavere krydderi. Dens smak og tekstur, spist fersk, er veldig karakteristisk og gjør den forskjellig fra resten. For de som ikke er vant til krydret, kan det ha et kraftig nivå. Derfor anbefales det å spise med måte. Det er ganske hyggelig når det gjelder å ta i smak og aroma av denne frukten.

Det brukes mye i land som Peru eller Bolivia som skiller seg ut for å ha en gastronomi som er høyt verdsatt internasjonalt. Den brukes i sauser, som krydder eller hakket i kjøtt og fisk for å gi et litt krydret preg.

En av kuriositetene at paprika bare har sine frø. De har en svart farge og er veldig enkle å plante. Kravet er at frøene må være relativt tørr for å bli sådd. Spiringskraften den har er veldig høy, selv om det tok litt lengre tid å spire enn andre chilipepper, jalapeño, cayenne og habanero.

Modningen av frukten er en trinnvis prosess som ligner på pepperdyrking. I begynnelsen har fruktene en grønn farge og de akkumulerer mer antioksidanter når de vokser, noe som skal gi dem en gul eller oransje farge. Derfra er det når du allerede kan samle den. Hvis planten fortsatt modnes, får den en lys rød farge og er den mest konsumerte formen. Hvis vi ønsker å smake på den varme paprikaen ved den optimale modningsgraden, må den holdes i godt lys og temperaturforhold, og hele modningen av frukten varer i omtrent 80 dager. Det er interessant å plante tidlig på våren slik at den kan spire og ikke ha et problem med de kaldeste nettene.

Hot pepper dyrking

chili plante og blomst

Vi skal se hva som er de viktigste trinnene for å ta hensyn til for å dyrke paprika. Du bør vite at det er relativt enkelt, og du må bare ta hensyn til noen aspekter som vi skal se nedenfor. Først av alt er plasseringen. For alle planter i nattehadefamilien kreves god temperatur og høy belysning. Og dermed, Klimaet i Sentral- og Sør-Amerika passer deg også. I Middelhavet utvikler de seg bedre enn i nord. Dette er fordi det er havbris og mer stabile temperaturer.

Det er praktisk å plante på åpen himmel og tidlig på våren for å dra nytte av all soleksponering i sommermånedene. Det termiske regimet skal være rundt 20-25 grader om dagen. Temperaturen skal ikke gå under 15 grader, å være en maksimal forstått natt på 10 grader slik at det er en ideell befruktning av blomstene.

Når det gjelder fuktighet, kan den tilpasses forskjellige miljøfuktigheter den ideelle for riktig blomstring og pollinering mellom 50-65%. Hvis den kontinuerlig utsettes for høyere fuktighet, kan den angripes av sopp og bakterier. Alle disse sykdommene har en vanskelig løsning med mindre miljøet er tørrere og det er god ventilasjon.

Belysning spiller også en viktig rolle i kravene til paprika. Du trenger lyseksponering og minimum 10-12 timer med sol, så vi må så sommeren. Mangelen på lys fører til at planten har en lavere produksjon av stilker og blader og har en mindre levende grønn farge. Ved å ha en lavere produksjon av blomster, ender de opp med en lavere pepperhøsting.

Såning av pepper

oppskrifter med hot chili

Når vi kjenner kravene til å dyrke paprika, skal vi gå videre til såprosessen. De optimale forholdene for spiring er å opprettholde en konstant temperatur mellom 20-30 grader. Underlaget må holdes fuktig, men uten å komme til vann. For dette trenger vi en jord som har god drenering. Drenering er jordens evne til å filtrere vann fra bakken eller regn. Å være en jord som har dårlig drenering, ender opp med å akkumulere vann som kan føre til at røttene råtner.

Den beste måten å vanne hede ved å fortrenge frø er å bruke en findråpesprøyte. Du kan øke luftfuktigheten hvis den er for lav til å forbedre spireeffektiviteten.. Denne spiring kan ta opptil 15 dager, selv om de fleste av tiden har en tendens til å gå forbi. Alt avhenger av miljøforholdene.

Når det gjelder jorda, krever paprika en fruktbar, tørr jord med et godt volum organisk materiale. Hvis jorden har en sand del, favoriserer den god drenering og holder røttene rene og med kontinuerlig utvikling. Du må tilsette litt ekstra organisk materiale i jorden før du transplanterer pepper. 2 kg per plante kompost eller organisk materiale blandet med jorda er mer enn nok. Dermed kan den vare i årevis i jorden slik at du kan fornye planten igjen.

Vanning er en viktig faktor for paprika. For mye kan forårsake utbredt rotrot. Planten begynner å se ut som den ber om vann, men det er motsatt. Om våren er det viktig tilsett vann hver 2-3 dag med vanning på opptil en liter i voksne planter. Hvis den dyrkes i en gryte, bør det tilsettes fem ganger mindre volum på beholderen.

Jeg håper at du med denne informasjonen kan lære mer om rocoto pepper, dens pleie og egenskaper.