Skip to content

Rød palmevevil (Rhynchophorus ferrugineus)

11 de juli de 2021

Enten du har et palme i hagen din eller om du samler disse plantene og bor i et område med et varmt eller temperert klima på det gamle kontinentet, er det viktig at du vet alt om det. Rød snegl, et av de mest skadelige skadedyrene vi har i dag.

I voksenfasen er det ikke skadelig, men det er når det klekker fra egget og begynner å mate på det indre av palmetreet. Faktisk, med mindre hun blir behandlet på dette tidlige stadiet, vil hun mest sannsynlig ikke overleve. Hvordan unngå det?

Opprinnelse og egenskaper

Utsikt, av, ei, rød, palm, weevil, puppe

Hovedpersonen vår er en snegl (en slags bille, men med en lengre og tynnere kropp) innfødt i tropisk Asia, hvis vitenskapelige navn er Rhynchophorus ferrugineus. Den måler to til fem centimeter og er rød, noe som gjør det umiskjennelig.

Livssyklusen varer fra 130 til 200 dager, og er som følger:

 • Oviposisjon: etter parring legger hunnen mellom 300 og 500 egg i forskjellige palmer, og utnytter sårene og / eller sprekker som disse plantene kan ha. Leggingen gjøres i terminalstenglene så vel som i bløtvevet i bladene.
 • Larver: Så snart de er født, er de hvitgule og har ikke ben. På hodet har de horisontale koniske kjever, som de kan grave ut gallerier fra bladaksene til kronen, der de vil mates glupsk inn.
  Denne fasen varer ca 95-96 dager. Når de ankommer, er larveutviklingen fullført, de bygger en kokong som er 4 til 6 cm lang med fibre ekstrahert fra palmetreet.
 • Pupa: den er mørk rødbrun i fargen og dannes i kokongen. I løpet av denne fasen gjennomgår insektet en metamorfose, som kan vare mellom 15 og 30 dager.
 • Voksen: hvis det fremdeles er plantemateriale det kan mate seg med, vil det forbli noen dager til i palmetreet, hvis ikke, vil det gå til et annet, tiltrukket av lukten av andre sårede palmer i søke etter en kompis for å parre seg og starte syklusen.

Hvordan skille den mannlige røde sneglen fra hunnen?

De er veldig like, men hannen er noe mindre i størrelse og har også en liten hårstrimmel på nebbet.

Hvor har den blitt introdusert?

Den røde sneglen har spredt seg til Afrika, Europa og Amerika. I tilfellet Spania dukket det opp for første gang i Almuñécar i 1993. Derfra spredte det seg til forskjellige deler av Øst-Andalucía, Murcia og Valencias fellesskap gjennom palmer som ble importert fra Egypt.

I 2005 ankom han palmelunden til Elche, den største i hele Europa. Og på Kanariøyene truet han alvorlig sin opprinnelige art: Phoenix canariensis. Seks år senere, i 2011, nådde den Jerez de la Frontera, hvor den berørte mer enn 200 eksemplarer. I 2014 nådde han Badajoz, den katalanske regionen Ribera de Ebro, og Malaga-parken, hvor han drepte 16 århundre palmer.

Til dags dato (2019) har den spredt seg over praktisk talt hele den iberiske halvøya (unntatt i de kaldeste områdene), så vel som på Kanariøyene og Balearene., selv om spredningen blir kontrollert.

Hva er symptomene og skadene det forårsaker?

Skader forårsaket av den røde palmevevilen på Kanariøyens palme

Symptomene og skadene som ble produsert av det røde snegleangrepet i begynnelsen er ikke veldig tydelige; Dessuten er det normalt at du tenker at du rett og slett har gått gjennom en dårlig tid (for eksempel kald eller tørst), eller at du til og med er frisk. Men Du må være veldig oppmerksom, observere det hver dag, for når tegnene er for tydelige, henger plantens liv av en tråd:

 • Palmetreets øye svekkes.
 • Det sentrale bladet, det som fungerer som en guide, er forskjøvet.
 • Tilstedeværelse av små hull – galleriene – ved innsettingspunktet for bladene.
 • Sunne blader som henger ned, som om noen hadde kuttet dem i to.
 • Knopper utseende, enten på planten selv eller rundt den.
 • Blomstring og frukting til feil tid (noen ganger, når en plante er veldig dårlig, bruker den sin siste energi på å skape avkom).

Hvilke palmer angriper den røde palmevevilen?

Til alle generelt, men har en forkjærlighet for slekten Phoenix og spesielt for Phoenix canariensis. Men hvis det ikke er det, vil han gå etter Washingtonia, Brahea … En venn døde av en stor Pritchardia fra dette insektet, så ikke la din vakt svikte.

Hvis vi snakker om størrelsen, de er vanligvis planter med en voksen eller halvvoksen koffert med en tykkelse på mer enn 2 cm; Det er veldig, veldig sjelden at unge kvinner med en grønn stamme angriper dem, selv om de har en annen potensiell fiende: paysandisia).

Hvordan behandles det?

Hjemmemedisin mot rød snegl

Utsikt over en ung Archontophoenix

Det beste og mest effektive er forebygging. Det er mange måter å gjøre det på:

 • Ikke beskjær om våren eller sommeren (Jeg vil til og med si at det ikke er en god ide å gjøre det til midt på / sen høst hvis du bor i et område med et mildt klima, for eksempel Middelhavet). I tillegg er det bare de tørre bladene som må fjernes; tar du også bort de grønne, svekker du det.
 • Ta slangen eller dusjen og rett vannet mot palmetreet: Dette kan bare gjøres om våren og sommeren, og bare hvis prøven er ung. Men det er en måte å drukne larvene som kan klekke ut.
 • Organiske produkter: Heldigvis er det flere og flere naturlige rettsmidler som hjelper til med å forebygge, for eksempel palmsopp eller endoterapi med emamektin. Du har mer informasjon om det i denne lenken.
 • Kjøp sunne eksemplarer: selvfølgelig. Det er nok at man har en snegl for at de andre også blir syke og fort.
 • Gjennomgå bevisst plantene som er kjøpt via Internett: hvis du er en av dem som kjøper i nettbutikker eller enkeltpersoner, når du mottar dem, må du undersøke dem samvittighetsfullt. Det normale er at de er profesjonelle og det er ingen insekter, men bare i tilfelle.

Behandling mot rød snegle

Når det allerede er symptomer, eller hvis du har et sykt palme noen få meter hjemmefra og ikke vil risikere det, hva du må gjøre er å behandle det med anti-weevil insektmidler. Inntil nå har de mest effektive stoffene vist seg å være Chlorpyrifos og Imidacloprid, men som det i mange tilfeller for tiden er nødvendig å skaffe en fytosanitær produkthåndteringslisens, vil vi ikke alltid finne disse produktene tilgjengelige for enkeltpersoner.

Men det er noen, som denne fra merket. Det er en 40 ml flaske, hvis aktive prinsipp er 50% Fosmet, og som koster 13,16 euro. I tillegg er det veldig viktig å vite at det må brukes ved å følge instruksjonene til punkt og prikke, og etter å ha tatt på deg gummihansker.

Behandlingssesongen skal vare fra tidlig vår til tidlig høst.

Biter den røde sneglen mennesker?

Ikke. Insektet i seg selv utgjør ingen fare for mennesker eller dyr. Det vi må være forsiktige, er om vi for eksempel passerer et palme som er syk, fordi det er en risiko for at bladene faller på noen, og det vil åpenbart være et problem.

Rød palmevevil, et potensielt dødelig skadedyr for palmer

Jeg håper du nå vet hvordan du kan forhindre at palmer blir påvirket av dette skadedyret.