Skip to content

Rowan (Sorbus)

11 de juli de 2021

Plantene kjent som rogn De er trær og busker med stor dekorativ verdi. Ideell for alle typer hager, enten de er små, mellomstore eller store, blomstene deres vil lyse opp rommet (og livet til eierne 😉) veldig enkelt.

I tillegg er vedlikeholdet ikke veldig komplisert, siden de motstår frost godt og til og med kan dyrkes i potter så lenge de beskjæres regelmessig. Bli kjent med dem.

Opprinnelse og egenskaper

Sorbus i habitat

Hovedpersonene våre er trær og busker av slekten Sorbus, kjent som rognetrær. De er hjemmehørende i de tempererte og kalde områdene på den nordlige halvkule, som hovedsakelig finnes i fjellene i det vestlige Kina og i Himalaya. I Spania finner vi dem i skogene og fjellene i den nordlige halvdelen, og også i noen deler av Valencia og Mallorca.

De vokser til en høyde på 7 til 20 meter. Bladene er løvfellende og består av 11 til 35 brosjyrer. Blomstene, som spirer om våren, er hvite og er gruppert i blomsterstand med form av en tett bunke, hver blomst måler 5 til 10 mm. Frukten er en rød bær med en maksimal diameter på ca 2 cm.

Hovedart

Slekten består av totalt 200 arter, hvorav de viktigste er følgende:

 • Sorbus aria: kjent som mostajo, rogn, mostellar, vanlig bart eller hvit bart, det er et løvtrær som er hjemmehørende i Europa, Nord-Afrika og Lilleasia. Den når en høyde på 7 til 15 meter høy. Motstår opptil -17 ° C.
 • Sorbus aucuparia: kjent som rogn av jegere eller azarollo, det er et løvtrær som er hjemmehørende i Europa, Island, Russland og den iberiske halvøya. Den når en maksimal høyde på 20 meter, og motstår frost ned til -17 ° C.
 • Sorbus domestica: kjent som vanlig rogn, sorbo eller zurbal, det er et tre som er hjemmehørende i Europa, og er et av de få som finnes på Mallorca. Som en kuriositet, å si at en av de mallorcanske byene, Son Servera, tar navnet på denne arten.
  Den når en høyde på 12 meter normalt, og kan nå 20 meter. Den motstår opp til -17 ° C, men vokser bedre i klima ned til -7 ° C.
 • Sorbus torminalis: kjent som vill sorbo, vill rogn eller peruansk mostajo, det er et løvtre som er hjemmehørende i nesten hele Europa (unntatt Øst), Nord-Afrika og Vest-Asia. Den vokser til en høyde på opptil 25 meter. Motstår opptil -17 ° C.
 • Sorbus latifolia: kjent som mostajo, det er et løvtrær som er hjemmehørende i Nordvest-Afrika og Sør-, Øst- og Sentral-Europa. Den når en høyde på 10 meter. Motstår opptil -17 ° C.
 • Sorbus intermediaKjent som svensk rogn, er det et løvtrær som er hjemmehørende i Sør-Sverige, østligste Danmark, ekstreme sørvestlige Finland, de baltiske statene og Nord-Polen. Den når en høyde på 10 til 20 meter, og motstår opp til -17 ° C.

Hva bryr de seg om?

Hvis du vil ha et rognprøve, anbefaler vi at du gir det følgende forsiktighet:

plassering

De er planter som må være i utlandet, i full sol eller med delvis skygge. De har ikke veldig invasive røtter, men for å unngå problemer må de plantes med en minimumsavstand på 5-6 meter fra rør, asfaltert jord osv.

Land

 • Blomsterpotte: Du kan bruke universelt vekstmedium blandet med 30% perlit, men hvis du bor i et ganske varmt klima (med temperaturer opp til 40 ° C om sommeren og med veldig svak frost om vinteren), anbefales det å blande mulch med en slags like deler vulkansk grus, enten pomx eller akadama.
 • Verft: vokser i et bredt utvalg av jord, og foretrekker de som har god drenering og er fruktbare.

Irrigasjon

Hyppigheten av vanning vil variere sterkt gjennom året. Mens du om sommeren må vanne veldig ofte, vil det ikke være nødvendig å vanne dem så ofte om høsten og spesielt om vinteren.

Med dette i bakhodet vil det vanligvis være nødvendig å vanne noen få 4-5 ganger i uken i den varmeste sesongen, og omtrent 2 ganger i uken resten.

Abonnent

Gjødsel-guanopulveret er veldig bra for Rowan

Om våren og sommeren Den må betales med organisk gjødsel i henhold til indikasjonene angitt på beholderen. Det er viktig å bruke flytende gjødsel hvis de dyrkes i potter, siden substratet kan fortsette å absorbere vannet lett når det vannes og det regner.

Beskjæring

Tidlig / midt på høsten Tørre, syke, svake eller ødelagte grener må fjernes. Det er også en god tid å trimme de som vokser for mye.

Multiplikasjon

Rowan multipliser med frø og skudd. La oss få vite hvordan vi skal gå frem i hvert tilfelle:

Frø

Såing er delt inn i to faser: kald stratifisering og frøplante:

Fase 1 – Stratifisering (om vinteren)
 1. For det første er en tupperware fylt med vermikulitt som tidligere var fuktet -med vann-.
 2. Så blir frøene sådd og kobber eller svovel strø på toppen for å forhindre at sopp dukker opp.
 3. Etterpå dekkes de med et lag vermikulitt.
 4. Til slutt lukkes tupperware med lokket og plasseres inne i kjøleskapet, i seksjonen for pølser, melk osv.

En gang i uken må den åpnes for å fornye luften. Etter tre måneder vil de gå til frøplanter.

Fase 2- Såseng

 1. Først er en frøplantebrett eller gryte fylt med universelt voksende medium blandet med 30% perlit.
 2. For det andre vannes det bevisst.
 3. For det tredje sås frøene – uten vermikulitt – og drysses av kobber eller svovel.
 4. For det fjerde er de dekket med et tynt lag med underlag.
 5. For det femte vannes den overhead og plasseres ute i halvskygge.

A) Ja, de vil spire gjennom hele våren.

Suckers

Noen ganger vokser rognskudd rundt den. Når disse er ca 10 cm høye, kan du skille dem ved hjelp av en hakke og en håndsag eller håndsag som tidligere er desinfisert med apotekalkohol. Da vil det bare være å plante dem i individuelle potter med mulch blandet med 30% perlit, akadama eller lignende, eller i andre områder av hagen / frukthagen.

Plager og sykdommer

Rowan blomster er hvite

De er veldig motstandsdyktige generelt, men kan påvirkes av borere og av soppen av rust. I det første tilfellet vil vi behandle med et spesifikt insektmiddel, og i det andre med soppdrepende midler.

Rustikk

De motstår frost på opp til -17 ºC de aller fleste fra Sorbus.

Hvilke bruksområder har de?

Pynt

De er veldig dekorative planter, ideell som isolerte eksemplarer eller til og med som hekker. I tillegg gir de behagelig skygge, noe som er flott hvis du bor i et område der sommeren er spesielt varm.

Kulinarisk

Fruktene brukes å lage syltetøy, samt alkoholholdige drikker (vodka). Beroligende drinker tilberedes med blomstene.

Medisinsk

Fruktene brukes til å behandle ulike sykdommer, som bronkitt, anemi, gikt, menstruasjonssmerter, skjørbuk eller diaré. I tillegg, de er vanndrivende og snerpende, så det er absolutt en god ide å inkludere dem i kostholdet ditt 😉.

Tre

Å være hard og elastisk, brukes den i turnery.

Utsikt over Sorbus aucuparia

Hva syntes du om rognen?