Skip to content

Salix purpurea

9 de juli de 2021

I dag skal vi snakke om et lite tre som ved første øyekast gjenkjennes av sine rike grener av lilla toner. Navnet hans er Salix purpurea. Det er også kjent med de vanlige navnene kurv, serga, fin twill, fin kurv (spansk), saulisk (katalansk), zume gorria, zumarika (baskisk), salgueiro og vime (galisisk). Den tilhører slekten Salix, hvis hovedegenskaper er eksistensen av lilla grener. Takket være denne eksotiske fargen er det en plante som er mye brukt til å plante som et ornamentaltre.

I denne artikkelen skal vi snakke om hva som er kjennetegnene på pleien som Salix purpurea.

Hovedtrekkene

Flettet distribusjonsområde

Dette treet har ganske mange lilla grener. Takket være dette er det mulig å gjenkjenne det ved første øyekast uten å være botaniker. I industriområder brukes den til sin prydkraftsiden den er ganske motstandsdyktig mot forurensning. Den har en ganske forgrenet krone, men med en svak kurve. Takket være forgreninger er det et tre som gir en ganske behagelig nyanse. Derfor kan den også brukes i parker og hager for å lage rasteplasser.

Vi kan vurdere denne planten for rask vekst så lenge den har et land som lar den utvikle seg under gode forhold. Hvis tvert imot ikke jorden har de nødvendige næringsstoffene, kan den ikke utvikle seg i samme hastighet. Den har vanligvis en gjennomsnittlig levealder på omtrent 100 år, noe som gjør det til et tre med middels lang levetid. Vi finner det normalt et vanlig lite tre med busker. Den maksimale høyden er vanligvis rundt 6 meter. Den har også noen grener med gulaktige og rødlige farger.

Grenene er ofte funnet med en glans som om de var lakkert, noe som gir den et enda mer slående utseende. Bladene har særegne egenskaper som gjør dem forskjellige fra bladene til andre pil. Det er den eneste arten innen slekten Salix som er i stand til å danne motsatte blader. Ikke av denne grunn kan vi også finne noen alternative områder i de nedre delene av grenene.

Det er et løvtre med enkle blader. Utformingen av bladene kan være både lineær og lansettformet. De er 5 til 12 millimeter brede og 3 til 12 centimeter lange. Kantene er litt takkede og har ikke stipler. De har en mørkegrønn farge på oversiden og blåaktige toner på undersiden.

Økologi av Salix purpurea

Lilla farge på grenene

Dette prydtreet har enkjønnede blomster. Disse blomstene distribueres i de forskjellige eksemplarene, siden det er et todømmende tre. Mannhatter har egenskapene til å være tette og måle omtrent 5 centimeter lange og 1 brede. På den annen side kan hunnkatter ha rett eller buet form og noen ganger sylindrisk i form. Den har dimensjoner på omtrent 6 centimeter i lengde og 1 centimeter i bredde.

De kvinnelige blomstene er de som utvikler frukt som er en liten kapsel som inneholder mellom 4 og 8 frø. De er frukt som ikke tiltrekker seg mye oppmerksomhet.

Dette treet er ganske assosiert med miljøer som fuktighet. Den har kapasitet til å kunne fikse på nærliggende steder av banker og forskjellige vannløp. I naturen kan vi finne disse prøvene i sump, elvebredder, bekker eller til og med noen laguner. De ligger i en høyde over havet som er mellom 50 og 2000 meter.

På grunn av sin motstand og rustisitet er det en plante som kan vokse i et stort utvalg av jordsmonn. Den tåler høyt saltinnhold veldig bra, så vi kan også plante den i kystområder. Den mest passende jorda, slik at den kan utvikle seg under gode forhold, er imidlertid de som har høyt fuktighetsnivå, er sure og skiller seg ut for å ha sand og en leireblanding.

Den kan lett forplantes ved hjelp av frø eller stiklinger. Den skal heves i fuktig terreng med direkte soleksponering. I tillegg til å være motstandsdyktig mot forurensning og forskjellige typer jord, motstår den kulde veldig bra, og holder temperaturer ned til -23 grader.

Utbredelsesområde og habitat for Salix purpurea

De Salix purpurea vi kan finne det i dag med et distribusjonsområde som strekker seg over hele det europeiske kontinentet og Nord-Afrika. Det er rikelig å finne det i Amerika, siden alt som brukes til å lage kurver ofte. I vårt land finnes det knapt i Vesten. Det er noen områder i Portugal hvor vi kan sette pris på noen eksemplarer på en bemerkelsesverdig måte.

Som andre arter av slekten Salix, fin kurv kan brukes i kurv. På grunn av egenskapene til grenene, bør bruken av den i forestillinger om fine og mer forseggjorte kurver fremheves. En av de mest utbredte bruksområdene er et ornamentaltre på grunn av dets særegne lilla grener og som en bankbeskytter, takket være det faktum at det tjener til å støtte landet for å forhindre erosjon generert av både vannløp og vind eller avrenning.

Bruk og hovedpleie

Grener av Salix purpurea

Dette treet og alt er et veldig interessant eksemplar for bruk i miljø restaureringer. Fremfor alt er det en art som er indikert for å forbedre forholdene i fuktige områder som være kantene til dammer, elvebredder med raske vannløp og strømmer av vann. Det er en plante som tåler midlertidig oversvømmelse av jorden i tillegg til å tåle tørke forårsaket. Denne motstanden mot ugunstige miljøforhold gir den allsidighet når det gjelder bruk som prydplante forskjellige steder.

I hagearbeid, det trenger relativt fuktig jord og full soleksponering. De er egnet for å danne hekker, medianer, justeringer og for å feste våte bakker. Det er praktisk at selv om denne planten er godt tilpasset forskjellige typer jord, heves den i en jord med god drenering. Det vil si at vanningsvannet ikke blåses. Ideelt sett vanne den av og til om sommeren. Om vinteren trenger den ikke vannes.

Jeg håper at du med denne informasjonen kan vite mer om Salix purpurea.