Skip to content

Hva er anemocoria?

3 de juni de 2021

Når frøene har fullført utviklingen, har de bare begynt livet. Nå må de flytte vekk fra foreldrene (eller foreldrene, hvis det kommer fra en hermafrodittisk plante) for å kunne spire og ja, slå rot. Men det er flere måter å komme seg til andre steder, og hver planteart har utviklet seg for å tilpasse seg den som fungerer best for deg.

Og av alle disse måtene, det mest, la oss si, enkelt, er det som er kjent som anemochoria. Dette er et begrep som refererer til de frøene som er spredt takket være luftstrømmer, og de gjør det veldig, veldig bra.

Hva er anemocoria?

Det er luftstrømmer over hele planeten, og det er også planter praktisk talt over hele kloden. Så, det er mange som produserer frø med en struktur som hjelper dem å spre seg. Dette gjør at de kan bevege seg bort fra foreldrene sine, og at det kan spire langt fra det, og dermed unngå den territoriale og ernæringsmessige konkurransen som ellers ville vært.

I tillegg er det også en mulighet for arten å diversifisere sine gener, siden forholdene som frøet vil finne på det nye stedet, vil være forskjellige fra de foreldrene lever i. Det enkle faktum at klimaet er litt varmere, kaldere eller tørrere eller våtere, vil tvinge den fremtidige planten til å tilpasse seg så godt den kan. Og hvis du lykkes, kan det bli etset i genene dine, som kan overføres til fremtidige generasjoner.

Typer frø som er spredt med vinden

Frøene som bruker vinden for å komme seg unna, er de som er lette, nok til at vinden først kan skille dem fra moderplanten, og deretter ta dem med seg flere meter eller kilometer, avhengig av tilfelle og forholdene i området … Det er generelt to ganske vanlige typer:

Bevingede frø

Utsikt over et bevinget frø, en disamara

De bevingede frøene er de som består av selve frøet, som vanligvis er mer eller mindre avrundet og brun eller svartaktig, og en veldig tynn og tørr vinge. Av disse er det flere typer:

  • Samara: det er den som bare har en vinge, som for eksempel forekommer i furu.
  • Disamara: de er to samaras sammen med frødelen, men de kan skilles når de er helt modne. For eksempel er det den med lønn.
  • Trisamara: det er tre samaras. Du ser ikke mye, men for eksempel arten Hiptage benghalensis, en eviggrønn liana innfødt i India og Sørøst-Asia, produserer dem.

Vilanos

Løvetannfrø sprer seg i vinden

Vilanos de er som fleksible eller stive hår, vanligvis hvite, som har mange blomster av planter fra Asteraceae-familien, en familie som grupperer mange arter av urter som vi kan finne i marken og / eller i hager, for eksempel løvetann (Taraxacum officinale), eller solsikke (Helianthus annuus).

Disse hårene lar frøet forlate blomsten og transporteres derfra av vinden.

Spesielt tilfelle: steppeplanter eller rullende planter

Har du noen gang sett en video der en tørr plante rullet gjennom ørkenen? Vel, disse plantetypene er kjent som steppenter, og det er de som vinden kan blåse vekk.

Disse er typiske for tørre og halvtørre regioner av jorden, og de er for meg de som har vedtatt den mest ekstreme tilpasningsstrategien, men samtidig den mest nysgjerrige. Og hvis vi tenker på det, hva er bedre enn stamplanten til de frøene som er ansvarlig for å la dem være på et bra sted mens de beskytter dem til vinden lar dem være på destinasjonen?

Hvis været er varmt og tørt, hvis frøet utsettes for solen lenger enn tilstrekkelig, vil det skje at det vil brenne og ikke spire. Derfor, selv om den er ekstrem, er løsningen laget av denne typen planter veldig effektiv.

To eksempler er Kali Salsola og Lechenaultia divaricata. Den første er en årlig urt kjent som Barrel, innfødt i Eurasia, som vokser på sandjord; den andre er også en årlig urt, men vi finner den i Nord-Amerika.

(Flere) planter med frø som sprer seg med vinden

For å fullføre, lar vi deg ha en liste over planter hvis frø bruker vinden for å komme vekk fra foreldrene:

Gyrocarpus

Utsikt over frøene til Gyrocarpus americanus

De er en slekt av løvtrær eller busker som er hjemmehørende i Nord-Amerika. De kan nå høyder mellom 2 og 15 meter, og har hele blader, eller med 3 eller 5 lapper. Blomstene vises i stort antall, og kan være staminat eller hermafrodittiske. Fruktene er eggformede eller elliptiske, og inneholder et bevinget frø.

Populus

Utsikt over Populus frø

Populus, eller poplar, er raskt voksende løvtrær som er hjemmehørende i de tempererte områdene på den nordlige halvkule. De kan nå en høyde på mellom 10 og 30 meter i høyden, og bladene er enkle og alternative, med hele kanter, takket eller flikete. Blomstene er gruppert i katter, og fruktene er brune kapsler når de er modne. Disse inneholder mange små frø.

Salix

Utsikt over Salix purpurea

Salix, eller pilene, er en slekt av løvfellende eller halvgrønne trær som er hjemmehørende i de tempererte og kalde områdene på den nordlige halvkule. De kan nå en gjennomsnittlig høyde på 12 meter, og kan utvikle luftrøtter. Bladene er langstrakte eller runde. Blomstene er også katter.

Hva syntes du om dette emnet?